Hoppa till sidans innehåll

Uppdatering/Förtydligande avseende Alnespåret

02 FEB 2022 23:21
Vi får just nu in många frågor, synpunkter, påståenden och kommentarer om anslutningsspåret till Alneskolan, nedan kan ni läsa om statusen kring detta spår.
  • Uppdaterad: 02 FEB 2022 23:21

Nuläget

I nuläget är det tyvärr för lite snö på detta spår för att gå fram med pistmaskinen, det beror i sig inte på enbart snömängden utan det beror på det skick som marken är i på detta spår. Det är mycket sten, stubbar, rötter, stockar, inhängande träd mm som gör att mängden snö som krävs för att kunna dra spår med pistmaskinen är mycket större än på de övriga spåren med natursnö.

Under förra säsongen kom det 50-60 cm lagom blöt och tung snö på 1-1,5 veckor som medförde att vi kunde dra spår med pistmaskinen på detta område, trots det hade vi tillbud då maskinen rev upp stockar som var nära att orsaka bandbrott på pistmaskinen.

Spårgruppen har försökt göra det bästa de kan av situationen denna säsong, detta genom att packa och sladda spåret med skoter, för att om det skulle komma mer snö kunna anlägga klassiska spår. Detta färdigställdes i början på januari, tyvärr växlade vädret därefter om till plusgrader (under en period stängdes alla natursnöspår). Under perioden med blidväder har den sladdade ytan använts som promenadstråk, varpå stor del av spårbädden är söndertrampad med djupa fotspår i en frusen "isbädd".

Då vi ej kan gå fram med pistmaskin på spåret och fräsa upp ytan, på grund av risken att fräs och spårdragare skadas eller slås sönder mot sten och stubbar som finns under snön i spåret, kan vi inte göra annat än att avvakta mer snö för att kunna jobba vidare med spåret. Det saknas idag utrustning på Skyttis för att med fräs/spårrivare/isrivare åtgärda skador i spåret med skoter och även om det funnits är hålen så djupa på vissa ställen att det ändå varit svårt att åtgärda.

Kortsiktig plan

Kortsiktiga planen för Alnespåret är att invänta mer snöfall och om det anländer kommer vi gå ut med skoter för att packa och försöka dra spår så fort det är möjligt, men det kommer ske med skoter om det inte kommer väldigt stora mängder snö (paritet med förra säsongen) varpå pistmaskinen kanske kan användas på området.

Långsiktig plan

Alnespåret, likväl som stora delar av milspåret är med på listan över spår som måste åtgärdas under sommarhalvåret vad gäller beskaffenhet för att dra spår, milspåret påbörjades under hösten 2021 med breddning, vilket förhoppningsvis fortsätter även under 2022. Exakt när Alnespåret röjs/bereds i den omfattning som krävs för att underlätta spårdragning med mindre snömängd är en kostnads- och prioriteringsfråga som ägs av Örnsköldsviks Kommun.

Dialog förs om komplettering av spårutrustning till skoter på Skyttisområdet, även det en kostnads- och prioriteringsfråga.

Avslutning

Hägglunds Ski Team med vår snögrupp och spårgrupp har ambitionen att hålla HELA spåromårdet i så bra klass och skick som det bara är möjligt med de resurser som står oss tillbuds, spårgruppen jobbar dagligen med just detta, dvs hålla spåren i toppklass för så många åkare som möjligt! Tro oss, hade det varit praktiskt möjligt så skulle det redan finnas bra spår även på sträckan till/från Alneskolan.

Frågor

Frågor, synpunkter och eller funderingar kan ställas till någon av personerna nedan:

This is a mailto link

Jens Boveng (Ansvarig uppdragsavtalet för Skyttis) => This is a mailto link eller This is a mailto link 070-6567274

Malin Ahlqvist (Ordförande) => This is a mailto link 070-269 65 10

Skribent: Jens Bovéng
E-post: This is a mailto link

fb

guldpartners

 

 NYA intersport 2-radiga i bildfil

  

 fjällräven logo

 

naturkompaniet logo 

 

 ulf_nylanders_bilar logo 

  

 

  

ågrenshuset_logo.png

  

  silverpartners

 

 holmen logo blue 2021_01_Transp.png 

 

NorraSkog_CHAMPAGNE.PNG

 eurocon logo

 

 Garageportexperten_Logo350  

 

mäklarhuset logo

 

 bosch rexroth logo 

bronspartners

 

trimtex logo

  

Postadress:
Hägglunds Ski Team SK - Skidor
Hägglunds Ski Team SK, Åvägen 19
89151 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: +4666054450
E-post: info@hagglundsskitea...

Se all info