Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jens Boveng Oskar Karlsson i sin premiär i längdskidor för Hägglunds Ski Team under Scandic Cup i Hudiksvall, fristil 10km intervallstart.

V.7 - Scandic och VW Cup i Hudiksvall

16 MAR 2019 21:19
Vecka 7 bar det för våra juniorer av till Hudiksvall för den tredje helgen i Scandic Cup, denna gång stod fri stil distans samt klassisk masstart distans på programmet.
  • Uppdaterad: 16 MAR 2019 21:19

Bakom kulisserna ligger "lite" efter med rapportering från tävlingshelgerna, vecka sju spenderades i sol och plusgrader i Hudiksvall, riktigt fina tävlingar där senior- och juniorcuperna genomfördes. Därefter har vi även hunnit avverka JSM i Sollefteå, se separat inlägg.

"Praktikant" i vallaboden

Till tävlingarna i Hudiksvall fick vi med oss en "praktikant" då Björn Rudlund från Sentax Glide (och Hägglnuds Ski Team Ungdom) förstärkte gruppen för skidtest och assistans, stort tack Björn!

Björn Rudlund och Katarina Forsberg med fullt fokus på glidtest! Foto: Björn Eriksson

 

Lördag 16/2 - Fri stil, distans

En fin, varm och solig dag med riktigt fina spår trots de varmgrader som arrangören kämpat emot, pistmaskinföraren Thomas Wassberg har som tur är varit med förr, stor tumme upp för de förhållanden som tävlingarna bjöd på!

D19-20 (5km)

Först till start för Hägglnuds denna helg var Elsa Forsberg, Elsa som i "skate" eller fri stil ofta får kämpa med sina benhinnor, så även denna helg, Elsa krigade dock som vanligt på och landade i mål endast tio sekunder från poängplats.

Elsa på väg upp för en av de sista klättringarna innan det bär av "ner mot mål". Foto: Jens Boveng

Lovisa Olsson klev ut på pisten tretton minuter efter Elsa, Lovisa som denna säsong fått "kämpa" för att hitta rätt känsla och fart i kroppen, men som tycker att det känts bättre och bättre allt eftersom tävlingar avverkas under säsongen. Lovisa gjorde ett riktigt bra lopp och var med och slogs om topp femton placeringar under hela loppet, väl i mål slutade Lovisa 12:a (11:e svenska om vi räknar bort en Kanadensiska) endast sex sekunder från topp tio och 26 sekunder från prispallen.

Lovisa driver på, på väg mot tuffa stigningar på 5km banan. Foto: Jens Boveng

D17-18 (5km)

Sigrid Hübenette har gjort många fina lopp i vinter, så även denna gång och den startposition som hon har mitt i gruppen kommer snart att ha flyttats klart mycket längre bak i distansgruppen när FIS ger betalning för insatserna i samband med nya rankinglistor! Sigrid åkte snabbt och stabilt och åkte i mål på en fin, fin 13:e plats, vilket är Sigrid bästa placering i dessa sammanhang, stort, stort grattis!

Sigrid jobbar på i de sista backarna, fortsatt bra fart in mot mål! Foto: Jens Boveng 

H19-20 (10km)

Premiär! Oskar Karlsson som inte tävlat hittills i vinter på grund av operation gjorde denna helg premiär i tävlingssammanhang för Hägglunds Ski Team!

Först till start av Hägglunds killarna var dock Pontus Wikström, Pontus som även han visade att Lördag den 16/2 var en bra dag, detta då Pontus gjorde en stark insats och tangerade sin bästa placering i distanslopp i samband med Scanidc Cup eller JSM, bra jobbat Pontus!

Pontus, trött men med fortsatt fokus och styrka i backarna! Foto: Jens Boveng

Oskar som vi redan nämnt var så näst på tur att jaga ut från start, detta fyra minuter efter Pontus gett sig i kast med snö, skog och backar. Oskar är van att det smäller när han åker skidor, då han oftast har gevär på ryggen, dock bjöd han även denna gång på riktig "smällkaramell"! Oskar  gjorde sin bästa distans i dessa sammanhang (Cuper/JSM) och susade in på en fin, fin 25:e plats!

Oskar hittar balansen på snön med hjälp av tungan rätt i munnen! Foto: Jens Boveng

Nästa "man" till rakning var så Alexander Gidlund, när det rör sig om fri stil vet vi att "Alex" brukar plocka fram ett riktigt "Fighting Face" och driva på med kraft och fysik! Bra tryck även denna gång och kanonfin insats av Alexander.

Alex driver på, snart bara någon "knix" kvar och därefter in mot mål. Foto: Jens Boveng

Sista Hägglundsåkare ut för dagen var så Hugo Eriksson, Hugo startade minuten efter Alexander denna dag. Hugo som haft en del strul med andningen under säsongen gick dock ut på tävlingsbanorna i Hudiksvall med en bra känsla. 10km senare med fint väder, snö och rejäla backar skidade Hugo över mållinjen, fortfarande med en bra känsla.

Hugo drar in rejält med syre inför de sista delarna av klättring på 10km fri stil. Foto: Jens Boveng

 

Söndag 17/2 - Klassiskt, distans masstart

Ny dag, nya möjligheter som det brukar heta och gott mod i gruppen då lördagen bjöd på fina prestationer och resultat. Ännu en dag med plusgrader och en del sol.

D19-20 (10km)

Första grupp ut, vilket innebar att Lovisa och Elsa båda startade klockan 09.30 då det rörde sig om klassisk masstart. Loppet utvecklade sig lite olika för våra tjejer, Lovisa tyvärr med lite för dåligt fäste under sina skidor kände efter loppet att hon inte kunde göra sig själv rättvisa. Elsa som åkte med annat fäste hade däremot bra grepp under skidorna, men kände sig inte tillräckligt pigg för att kunna åka så snabbt som hon önskade.

Lovisa på väg upp för "långbacken" upp i skogen ut från stadion. Foto: Jens Boveng

Elsa driver på med mamma Katarina friskt påhejande och filmande i bakgrunden. Foto: Jens Boveng

D17-18 (10km)

Sigrids klassiska masstart blev mer eller mindre en kopia av Lovisas lopp, samma fäste och samma "bakhalka" under skidorna och ett lopp kantat av "slit" med andra ord, bra kämpat förutsättningarna till trots.

Sigrid driver på uppför (som vanligt). :) Foto: Jens Boveng

H19-20 (20km)

Två mil klassisk masstart på tuffa banor tar ut sin rätt ibland, inte färre än sju åkare valde eller tvingades att bryta loppet. Våra "grabbar" kämpade dock på genom banan alla fyra och gjorde stabila lopp. Hugo åkte in på en 39:e plats, Oskar och Alexander hade en intern kamp längs med loppet, en kamp som Oskar gick segrande ut med en marginal på cirka 16 sekunder mot Alex (efter 20 km åkning..).

Hugo mitt i "smeten", i bakgrunden ses Elsa, Lovisa och Katarina hejandes på fler Hägglundare en bit efter Hugo. Foto: Jens Boveng

Oskar och Alexander i "Hägglunds kampen".. Foto: Jens Boveng

Pontus jobbar på för att skapa lucka till bakomvarnade åkare. Foto: Jens Boveng

Åkarnas tankar om tävlingarna

Elsa Forsberg (D19-20)

I Hudik fanns ingen storform för mig samtidigt som jag fortfarande kämpar på med jobbiga benhinnor. Jag känner mig ändå glad att jag kunde genomföra tävlingshelgen på ett bra sätt.

Sigrid Hübenette (D17-18)

Helgen i Hudik var riktigt bra, det började på lördagen med en skate distans på 5 km. Det var en bana med många och jobbiga uppförsbackar vilket passade mig väldigt bra. Även föret, plusgrader och solsken passade mig väldigt bra. Loppet blev ett av säsongens bästa hittills och jag slutade på en 13de plats vilket jag är väldigt nöjd med! På söndagen var det en klassisk masstart på 10 km. Jag fick starta hyfsat långt bak i fältet vilket gjorde att början på loppet blev till att försöka ta sig framåt och hitta en lämplig plats. Jag har nästan aldrig kört 10 km så det kändes ganska långt och det var svårt att disponera krafterna bra så jag blev väldigt trött på slutet men lyckades ändå komma in som 27a vilket jag också är nöjd med eftersom klassiskt är min svaga gren. Jag är mycket nöjd med helgen!

Alexander Gidlund (H19-20)

Tävlingarna i Hudiksvall gick helt okej för min del, är mest nöjd med skate loppet då jag tyckte att jag lyckades hålla 2 jämna varv! 

Pontus Wikström (H19-20)

Jag är nöjd med skate 10 km där jag kände att jag kunde hålla ett bra tempo på båda varven. På söndagens masstarten så är jag nöjd med att jag knäckte killen jag åkte med. 

Bakom kulisserna sammanfattar

En riktigt fin helg blev det i Hudiksvall med fint väder och fina tävlingar, nu har vi även hunnit med att avverka JSM i Sollefteå och Bakom Kulisserna får jobba på lite för att hinna ikapp, vi ses snart!

Skribent: Jens Bovéng
Epost: This is a mailto link

fb

guldpartners

 

 NYA intersport 2-radiga i bildfil

  

 fjällräven logo

 

naturkompaniet logo 

 

 ulf_nylanders_bilar logo 

  

 

 

 silverpartners

 

 holmen logo

 

 norra skogsagarana logo

 

 eurocon logo

 

 Garageportexperten_Logo350  

 

mäklarhuset logo

 

 bosch rexroth logo 

bronspartners

 

trimtex logo

  

Postadress:
Hägglunds Ski Team SK - Skidor
Hägglunds Ski Team SK, Åvägen 19
89151 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: +4666054450
E-post: info@hagglundsskitea...

Se all info