Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jens Boveng Lovisa susar ut från Scandic Cup 2017 på en mycket bra total 11:e placering!

Juniorernas Scandic Cup 2017, avslutad i Umeå

28 MAR 2017 12:58
Scandic Cup inleddes för juniorerna under v.50 i Boden och avslutades v.12 i Umeå, oj vad fort det har gått! Under resans gång har det avverkats tävlingar i Boden, Östersund, Falun samt Umeå och däremellan även JSM och distriktstävlingar.
  • Uppdaterad: 29 MAR 2017 23:02

Scandic Cup avslutades för säsongen 2016/17 i ett solbadande Umeå och Umeå Energi Arena (Gammlia). Roligt med fint väder som avslutning, mindre roligt med effekten på snön som blev mjuk, vattnig och smutsig av den värmande solen och tidvis pustande vinden. Umeå skidallians hade gjort ett fantastiskt jobb med att orda sådana fina banor och spår utan konstnsö (annat än på stadion och första motlutet), stort beröm för detta! Att tiden anpassades så att tävlingarna inte mer än var klara innan en del backar i "solgasset" helt gav upp var ju som skrivet av en filmregissör..

Fredag 24/3

Truppen samt vallateam och ledare gav sig av mot Umeå under fredagen 24/3, vallarna som vanligt tidigare än alla andra för att hinna möblera vallabod samt testa skidor och vallor. Boendet låg på perfekt avstång några hundra meter från arenan, en promenad på cirka fem minuter från rum till anläggningen = lyx!

Är det valla "X" eller "Y" som glider bäst? Är det "Y" eller "X" som släpper bäst? Foto: Jens Boveng 

Lördag 25/3

Prolog inför söndagens jaktstart, 3 km för alla klasser på en bana som lite ovanligt för att vara en Scandic Cup tävling erbjöd många åkbackar i långa utdragna stigningar istället för korta och branta klättringar, roligt med variation och en annan åkutmaning än "vanligt".

D19-20 (3 km, fri stil)

Deltagarna blir halvt chockade, vad händer, är det ny startordning!? Japp, ni läste rätt D19-20 var först till start i Umeå, för vår del innebar det att Elin Wickberg var först ut bland alla Hägglunds åkare, Hulda Forsberg var tyvärr sjuk och hemma denna helg.

Elin öppnade friskt upp för den första backen och åkte snabbt in 15 sekunder på den åkare som startade närmast före Elin i prologen. Kanske var tempot i början lite väl högt och Elin fick slå av lite grand på takten men genomförde en fin prolog och åkte in på en 30:e plats (Scandic Cup poäng).

Elin på "språng" upp efter första branten. Foto: Jens Boveng

D17-18 (3 km, fri stil)

Elsa Forsberg var nästa startande för klubben, hon följde i Elins tempo och satte av i rasande fart, efter 100 meter 3:e bästa tid och efter första stigningen hade Elsa fått upp farten rejält och susade snabbt om framförvarande åkare. Tyvärr tog det stopp för Elsa upp mot toppen på de långa stigningarna då luftrören ställde till det och Elsa inte fick luft och tvingades bryta, tråkigt och synd med en sådan bra öppning på loppet! Därmed fick Scandic Cup ett snöpligt slut för Elsa där det bara var att packa ihop och åka hem från Umeå utan jaktstart.

Elsa susar förbi mot de långa stigningarna, innan det roliga tog slut. Foto: Jens Boveng

Lovisa Olsson som plockat poäng i alla Scandic Cup lopp denna säsong kände sig lite seg och sliten inför prologen i Umeå men utförde ändå en bra prolog och åkte in som 14:e flicka, två sekunder efter närmsta konkurrenten i totala cupen.

 

Lovisa på väg in i en av de slingrande utförsbackarna, solen skiner, en härlig dag för skidåkning. Foto: Jens Boveng

H19-20 (3 km, fri stil)

Albin Eriksson agerade publik denna gång då tävlingarna i Umeå ej var med i hans säsongsplanering, solande och "Hejande" fick fungera som substitut till skidåkningen.

H17-18 (3 km, fri stil)

Pontus Wikström gick ut som andra åkare i klassen H17-18 och var även han precis som Elin och Elsa snabbt ikapp den före honom startande åkaren, i ett huj passerades denna Årjängs åkare av Pontus som därefter fick sänka tempot lite för att orka med den långa stigningen.

Pontus i rygg på först startande åkare i ett skuggigt skogsparti. Foto: Jens Boveng 

Alexander Gidlund var näst sista startande Hägglunds åkare för dagen, han dundrade ut med stora steg och höll ett bra tryck över skidor och stavar upp för den långa backen ut från start. Även Alexander höll de andras mall för dagen, dvs passera minst en åkare som startade före längs med banan! Alex skar mållinjen som 38:e åkare i en tät grupp med runt tio åkare inom tio sekunder..

Alexander på väg i strålande sol, till skillnad från när Pontus startade. Foto: Jens Boveng

Hugo Eriksson fick dagen till ära gå ut som sista Hägglunds åkare, en uppgift som den äldre brodern Eriksson annars brukar axla, men med ny startordning samt ny FIS-lista kan saker och ting ändras. :)

Hugo åkte riktigt fort i början på banan och fick även han "bromsa lite" runt den 3 km långa banan, Scandic Cup poäng bärgades då Hugo "skrinnade in" på en 30:e plats, en riktigt bra placering inför jakten och 12 platser framför inom 10 sekunder, men lika många ned ungefär på samma antal sekunder..

Hugo tar i inför de sista utförslöporna innan sista stigningen in mot upploppet, cirka 5-600 meter kvar av loppet. Foto: Jens Boveng

Söndag 26/3 - Jaktstart, fri stil

Humöret på topp på de flesta inför tävlingarna och det mesta känns positivt och bra, förutom då att Elsa tvingades lämna på lördagen. Skidor och vallor testade och klara, med bara viss fundering kring om Elin och Lovisa kommer behöva "whitebase" eller ej under tävlingen. Detta blir toppen!

Makarna Wickberg på strålande hummör inför de stundande tävlingarna på söndagen 26/3. Foto: Jan Gidlund

D19-20 (10 km, fri stil)

Elin är först ut av Hägglunds åkare även under söndagen, startandes som nummer 30 i gruppen, baserat på lördagens resultat i prologen. Spåren är hårda och fina och föret är i stort identiskt med lördagens före, Elin åker stabilt och avancerar två placeringar till en 28:e plats och nya Scandic Cup poäng, bra jobbat!

Elin under jaktsraten, ett knepigt lopp där Elin tvingades hålla mycket tempo själv, en uppgift hon klarade galant. Foto: Jens Boveng

D17-18 (10 km, fri stil)

Lovisa startar som 14:e åkare och är snabbt ikapp en grupp åkare före, klättringen går toppen och Lovisa slåss om platserna runt topp tio, så länge det går uppför är det frid och fröjd.. Utför, inte bra och ridå ned för vallateamet.. Lovisa har tyvärr skidor som släpper bra men glider uselt och tappar konstant placeringar i nedförsbackarna. Vädret är klart mycket varmare än när Elin åkte och spåren blir mycket blöta och vattniga, "Whitebase" med grov struktur hade varit toppen. I mål är Lovisa fortfarande 14:e, efter att ha åkt jättebra uppför, planen med att vara före åkaren närmast före i Scandic Cup höll också, tyvärr inte med tillräcklig marginal för att gå om i den totala cupen och Lovisa slutar på en total 11:e placering i Cupen, vilket dock är toppenbra även om siktet var topp tio inför dagen.

Klättrande går bra, utför glider flera åkare ikapp och om, surt... Foto: Jens Boveng

H19-20 (15 km, fri stil)

Ingen åkare i denna klass denna dag heller, då Albin inte startade i prologen på lördag så startar han ej heller på söndagens jaktstart.

H17-18 (15 km, fri stil)

Alexander, Hugo samt Pontus varnas om att Lovisas skidor glidit väldigt dåligt under tävlingen, så att de skall kunna agera och välja ett annat par av de tävlingsvallade skidorna. Alexander väljer en annan valla medan Hugo bedömer sig inte ha tid att chansa på ett annat par än de uttestade. Pontus skidor vallas om av Roger nära inpå start.

Hugo och Alexander startar med cirka tio sekunders mellanrum som 30:e och 38:e åkare, Pontus startade senare och gick ut som nummer 62. Hugo och Alexander hamnade snabbt i klungor med många åkare medan Pontus fick kämpa med mindre grupper av motståndare. Vid vätskekontrollen på första varvet stod det klart att Alexander gjort rätt i att välja tävlingspar två medan Hugo och Pontus inte hade samma lycka med glidet och fick ett tungt lopp framför sig.

Alexander "pumpar på" och bygger avstånd till åkarna bakom, notera den blöta och smutsiga snön. Foto: Jens Boveng

Alexander gjorde ett mycket bra lopp och avancerade tio placeringar och åkte in på en fin 28:e plats och inkasserade sina första Scanidc Cup poäng för säsongen, i den sista tävlingen, bra insats! 

För Hugo gick det tyngre då skidorna hade för dåligt glid för att han skulle kunna konkurrera, vallateamet ber om ursäkt för detta, Hugo slutade på en 34:e plats och tappade därmed några placeringar från sin 30:e startposition.

Hugo under jaktstarten i strålande sol och värme, kanske hade ett annat par skidor gjort upplevelsen något trevligare.. Foto: Jens Boveng 

Pontus åkte in på en 57:e plats och avancerade därmed några placeringar i resultatlistan, bra kämpat säger vi som stod på sidan och såg "slitet" i Pontus ansikte! Grymt "Fightat".

Pontus sliter i den fuktiga, smutsiga och tunga snön.. Foto: Jens Boveng

Åkarnas kommentarer om Scandic Cup Umeå

Elsa Forsberg (D17-18)

Då var sista Scandic cupen över. För min del blev det inte så mycket till tävling då jag var tvungen att bryta prologen pga andningssvårigheter. Känslan i kroppen var bra men luftrören var däremot sämre. Det som jag trodde var en överansträngning i luftrören visade sig vara början på en förkylning tyvärr, vilket gjorde att andningen under ett tag i princip uteblev. En stor besvikelse då det kändes som att formen äntligen var på uppgång. Men nu är det Bruksvallarna att blicka fram emot och hålla alla tummar för att bli frisk i tid. I övrigt var helgen i Umeå en trevlig och solig upplevelse.

Lovisa Olsson (D17-18)

I helgen så var det den sista cupen för den här säsongen och denna cup gick inte riktigt som jag hade hoppats på. Jag kom till Umeå på fredagen och redan då kände jag mig lite sliten och i dålig form.

På lördagens 3km prolog så slutade jag på en 14:e plats och kroppen kändes inte bra men inte heller jättedålig. På söndagens jaktstart på 10 km kändes kroppen däremot sämre, jag kände att jag inte fick något riktigt tryck i åkningen. Jag hade även för ovanlighetens skull dåliga skidor vilket gjorde att jag fick slita hårt i både uppförs och nedförsbackarna. Jag lyckades dock hålla ihop det bra och jag höll kvar den platsen som jag startade på, alltså kom jag på en 14:e plats.

Om jag ska sammanfatta hela den gångna säsongen så sammanfattar jag den som mycket bra! Jag är nöjd över hur jag har presterat och jag väldigt tacksam och glad över hur mycket vallarna har kämpat och slitit för oss åkare för att ta fram så bra skidor som möjligt, och det har dom oftast lyckats med för det är inte många tillfällen som jag har haft dåliga skidor under denna säsong. Stort tack för det alla vallare i klubben!

Hugo Eriksson (H17-18)

Då var scandic cup över för i år. Det blev tyvärr ingen bra avslutning i Umeå för mig. Lördag öppnade jag för hårt i det tunga föret och söndag kändes kroppen pigg men jag valde fel par skidor. Jag kan sammanfatta mitt första år i scandic cup som väldigt blandat. Det har varit både upp och ner men jag tycker att jag har lyckats över förväntan i sprinterna och kanske inte riktigt som jag hoppades i distanserna. Nästa år kommer jag tillbaka ännu starkare och kan förhoppningsvis vara med och slåss om placeringar lite högre upp!

Alexander Gidlund (H17-18)

Helgen i Umeå började med en 3km prolog i fristil, en distans som är väldigt ovanlig för oss att köra. Blev inget toppen lopp för mig men slutade 38. Hade ändå en okej känsla i kroppen. På söndagen var det jaktstart 15km. Den tuffa 5km banan på Gammlia tog ut sin rätt. Jag visste att det var få sekunder fram till åkare så jag försökte att åka en jämn hög fart och plocka så många placeringar jag kunde. Blev riktigt trött på slutet av sista varvet men är nöjd med loppet jag lyckades åka upp mig 10 placeringar. Blev tillslut 28:a vilket var den bästa placeringen under säsongen. Skönt att avsluta sista cup helgen med det resultatet. När jag summerar säsongens Scandic cup tävlingar så är jag i det stora hela nöjd med mina prestationer under tävlingarna. Tar med mig många nya erfarenhet och lärdomar från denna säsong, både de positiva men även dom bitarna jag kan förbättra till nästa säsong! Nu ser jag fram emot en bra tränings sommar.

Pontus Wikström (H17-18)

Hej, Helgen gick ganska bra. Lördagen gick bra halva loppet tills jag kom till en utförskörnings kurva där min skida fastnade i snön så att jag stöp och landade på staven men i den situation så höll staven. Men när jag kom till sista backen innan mål så bröts min ena stav när jag började spurten så jag fick köra in i mål med en stav…..

Så min tid kunde ha varit betydligt bättre.

På söndagens 15 km jaktstart så gick det okej. Det var ett väldigt slit före där man verkligen fick jobba längst spåret. Dom första 7,5 km gick bra med dom nästa 7,5 km var väldigt jobbiga och sen när jag gick ut på sista varvet så började det krampa i benet så sista 4 km var väldigt jobbig.

Elin Wickberg (D19-20)

 

Bakom Kulisserna sammanfattar!

Bakom kulisserna tackar alla åkare, ledare, vallare, föräldrar, andra anhöriga och supporters för den gågna säsongen, med resor och tävlingar i Scandic Cup! Vi har haft trevligt och en spännande tid, vi hoppas givetvis att vi kunnat förmedla en del av detta till er följare och läsare.

Slutresultat för Scandic cup 2016/17 hittas här:

Vi kommer förhoppningsvis tillbaks med nya Scandic cup äventyr nästa säsong, då med ny trupp åkare, ledare, vallare, och så vidare!

Vi tror och hoppas dock att "Bakom kulisserna" snart är tillbaks igen, innan Scandic cup, dels är Bruksvallarna på gång för några av våra kontraktsåkare samt ryktas det om ett eventuellt kommande läger i Klimpfjäll/Stekenjokk, vi är på, är ni?

 

mvh

 

"BK"

Skribent: Jens Bovéng
Epost: This is a mailto link

fb

guldpartners

 

 NYA intersport 2-radiga i bildfil

  

 fjällräven logo

 

naturkompaniet logo 

 

 ulf_nylanders_bilar logo 

  

 

 

 silverpartners

 

 holmen logo

 

 norra skogsagarana logo

 

 eurocon logo

 

 Garageportexperten_Logo350  

 

mäklarhuset logo

 

 bosch rexroth logo 

bronspartners

 

trimtex logo

  

Postadress:
Hägglunds Ski Team SK - Skidor
Hägglunds Ski Team SK, Åvägen 19
89151 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: +4666054450
E-post: info@hagglundsskitea...

Se all info