Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jan Gidlund Spåren inför stafetterna med "Flaggan" i bakgrunden!

Junior SM i Kalix, en händelserik vecka!

13 MAR 2017 12:56
JSM under vecka 10 i Kalix blev en riktig upplevelse i ett vintrigt norra Sverige, med gott bevis för att natursnö fortfarande finns i mängder, om man söker på rätt plats! Hägglunds SK Ski Team var på plats med inte mindre än åtta juniorer!
  • Uppdaterad: 15 MAR 2017 13:03

Måndag 6/3

För delar av vallateamet började JSM redan på måndag morgon med avfärd från Örnsköldsvik mot Kalix, detta för iordningställande av de så kallade vallabodarna. Väl på plats i Kalix började JSM äventyret med sjukdom och därmed hastig ombokning av boende för en vallare. Dessutom vidtogs förhandlingar med arrangörerna om att få byta vallabod, eller rättare sagt garage.. Detta då det tilldelade garaget omöjligen räckte till för fem personer, vilket var beställt inför årets JSM.

Håkan Wickberg preparerar skidor i "Vallabod" på Lingonstigen i Kalix. 

 

Tisdag 7/3

Hela truppen och resterande del av vallateam och ledare anländer till Kalix. Väl på plats testas banor och spårdragningar. Vallateamet startade som vanligt i "ottan" för att testa glid, skidor, strukturer och annat som behövs för att optimera åkarnas skidor inför kommande tävlingar.

Systrarna Hulda och Elsa Forsberg testar fristilsbanan inför onsdagens tävlingar. Foto: Jens Boveng

 

Onsdag 8/3 - Masstart Fri Stil

D17-18 (10 km)

Klassen D17-18 med Lovisa Olsson samt Elsa Forsberg hade äran att inleda årets JSM i Kalix då startskottet för masstarten sköts på Djuptjärns skidstadion i Kalix klockan 10.00. Cirka 40 minuter senare var premiären i årets JSM avklarad för våra D17-18 och Lovisa och Elsa hade fått sina första resultat i Junior SM.

Lovisa stod för ett toppenbra lopp och åkte in på en fin fin 10:e placering på den tuffa banan. Elsa kämpade på bra i de tuffa upp- och nedförsbackarna även hon men fick som hon sade själv inte ut all kraft i åkningen. Elsa slutade på plats 43 av 55 startande.

Lovisa (324) i tuff kamp om placeringar på väg ut på det andra varvet (2x 5km). Foto: Jens Boveng

Elsa (352) lämnar en av konkurrenterna bakom sig ut på det andra varvet. Foto: Jens Boveng  

D19-20 (15 km)

Näst på tur att ge sig ut i hetluften var våra D19-20 åkare, Hulda Forsberg och Elin Wickberg. De äldre tjejerna fick plågas tre varv (3x 5km) istället för de två varv som de yngre åkarna brottades med.

Hulda åkte in på en 26:e plats av 36 åkare till start och tampades runt stora delar av banan med åkare både framför och efter sig.

Elin tampades friskt med de branta backarna och andra åkare även hon och hade "fight" om placeringar nästan hela vägen in på upploppet, Elin åkte in på 31:a plats efter 15 tuffa kilometer brant upp och ned.

 

Hulda (429) och Elin (436) ute på första varvet av tre, snön faller men vi inte med den! Foto: Jens Boveng

H17-18 (15 km)

Hugo Eriksson, Alexander Gidlund och Pontus Wikström fick även de äran att tampas med Kalix berg och dalbana i tre varv och därmed 15 km. Att samsas med ytterligare 78st åkare i med- och motlut är i sig en nog stor utmaning, att det "lutar brant" adderar ännu en dimenssion till utmaningen! 

Hugo startade loppet i ett friskt tempo och klättrade bland placeringar rätt tidigt i loppet, Alexander startade i ett lite lugnare tempo, Pontus som missat massor med träning på försäsongen på grund av sjukdom försökte fokusera på att åka i eget tempo. In på tredje varvet hade "grabbarna grus" (Hugo och Alex) "synkat" placering och tempo och kämpade tillsammans i spåret! I sista backen in mot mål hittade Alexander dock lite mer kraft än Hugo, Alexander slutade på plats 32 och Hugo på plats 33 av 80 startande, bra jobbat grabbar!

Masstart, japp det är trångt! Hugo (553) synd långt ute till höger i bild och Alexander (543) syns rakt bak i ledet bakom 507:an.. Foto: Jens Boveng

Grabbarna Grus har hittat varanda och bytt plats i spåret, nu drar Alex och Hugo hakar på. Foto: Jens Boveng

 

Pontus, med fokus på teknik och känsla inne på det tredje varvet. Foto: Jens Boveng

H19-20 (20 km)

Albin Eriksson avstod tävling under masstarten och agerade istället vätskelangare till grabbarna i H17-18.

 

Torsdag 9/3 - Sprint Fri Stil

Efter onsdagens masstarter väntade betydligt kortare distans (1100m) på torsdagen, för de som tog sig vidare till "Heat" var det dock precis som under onsdagen dags för trängsel och man/man, kvinna/kvinna situationer.

Torsdagen blev en riktigt bra dag för Hägglunds SK Ski Team innan dagen var över, två topp tio placeringar i sprint på JSM, inte illa! :)

Vi drabbades även av nya sjukdomar bland medföljande vuxna och därmed även nya bokningar av hotellrum innan hemfärd mot Övik. 

D17-18

Först till start bland våra tävlande var som flera gånger tidigare under säsongen Lovisa som efter en fin prolog tog sig vidare till kvartsfinaler. 

Elsa var näst på tur och sprintade på friskt i de tre utspridda uppförsbackarna på sprintbanan, tyvärr missade Elsa kvartsfinalerna med tre sekunder och slutade på 37:e plats, där de 30 främsta går vidare.

 

Elsa susar förbi kameramannen som bara hinner få med ryggtavlan! Foto: Jens Boveng

Lovisa tävlade vidare i sprintheaten och hade inga större problem med att ta sig vidare till semifinal efter en väl genomförd kvartsfinal, där hon åkte in som tvåa i "heatet". Väl i semifinalen trasslade det till sig rejält för Lovisa som körde ihop med Hanna Abrahamsson i slutet på den första uppförsbacken, därmed var äventyret över för denna dag och Lovisa inkasserade en toppenbra placering som total 9:a.

 

Lovisa drabbas av tvärnit och "game over" i semifinalen. Foto: Björn Eriksson

D19-20

Hulda och Elin var taggade på sprint och släpptes lös efter D17-18 prologen, Hulda var först ut av tjejerna och öppnade fokuserat och som det visade sig snabbt, pang, boom, kvartsfinal, klappat och klart!

Elin satsade på repris från Hulda och låg på med bra frekvens upp över första backen och jobbade med stor och god teknik över de platta partierna och utför, tyvärr räckte inte farten till upp för den sista backen och Elin missade kvartsfinal med fyra sekunder, och kopierade Elsa placering, 37:a där de 30 första går till kvartsfinaler.

Tyvärr blev Elin sjuk efter sprinten och tvingades att avbryta årets JSM och lämnade Kalix i förtid, vi hoppas att hon piggnar på sig inför avslutningen av Scandic Cup i Umeå den 25-26/3.

Elin på väg mot sista nedförsbacken innan upplopp och mål, sprintprolog. Foto: Jens Boveng

Huldas sprintande fortsatte med kvartsfinal, i vilket motståndet dock blev lite för tufft, Hulda åkte in på fjärde plats i sitt "heat", med en tid som inte räckte till "Lucky Looser", Hulda slutade på en fin 18:e plats i sprinten.

 

Hulda på krönet av första backen efter en bra start i sin kvartsfinal. Foto: Jens Boveng 

H17-18

Hugo var först ut bland killarna att ge sig i kast med sprintbanans klättringar och "trickiga" kurvor innan upploppet, Hugo lyckades sätta både växel 2, 3, 4 och 5 på rätt sätt och åkte därmed till sig en plats i kvartsfinalerna.

Alexander raskade på ut i spåret även han och tryckte på för fullt, tyvärr räckte det inte ändra fram, eller som Alex själv nämnde efter loppet, -"Man laddar järnet hela banan och likt förbaskat räcker det inte, hur snabbt måste man åka egentligen!?". Alex åkte in på 38:e plats, två sekunder ifrån en kvartsfinal plats.

Alex på väg i full fart mot mål, en fart som ändå visade sig vara ett uns för låg, till Alex frustration och besvikelse. Foto: Jens Boveng

Pontus släppte på mer fart även han i sprinten jämfört med masstarten, och försökte åka både stort och med frekvens, tiden räckte till slut till en 59:e plats av 93 startande vilket med Pontus träningsbakgrund är riktigt, riktigt bra!

Pontus med fokus i blicken under sprintprologen! Foto: Jens Boveng

Hugo hade koll på växlarna även i kvartsfinalen och tog sig galant vidare till semifinal efter en otroligt fin sista kurva och upplop! I semifinalen tog det dock stopp, Hugo åkte in på en mycket, mycket bra 10:e placering i dagens sprint!

Hugo under kvartsfinalen, tävlandes med ett leende (det är kul med skidor!)! Foto: Jens Boveng

H19-20

Albins första start i JSM 2017 blev i sprinten då han inte tävlade i masstarten på onsdag, full gas gällde istället på torsdagens sprint över 1,1km. Albin åkte med god teknik och känsla genom loppet, tyvärr räckte dock inte tiden till kvartsfinal.

Albin på väg mot sista nedförsbacken innan stadion, sprintprologen. Foto: Jens Boveng

 

Fredag 10/3 - Vilodag, rast, vila och skidor!

Fredag var en tävlingsfri dag, vilodag är dock inte riktigt rätt uttryck, både vallare och åkare höll tempot uppe, tur att Björn och Katarina är vältränade så att jobba upp, glida ner, jobba upp, glida ner löper på som en dans! Glid och fäste testades omvartannat samtidigt som skidor fixades till åkarna så de kunde testa de klassiska banorna inför lördagens distans.

 

Lördag 11/3 - Klassisk distans, Intervallstart

D17-18 (2x 2,5 km)

Elsa var först ut ur startblocken denna dag, nu med klassiska skidor och fästvalla under dessa, fantastiskt fina spår mötte åkarna denna dag, som Björn uttryckte det -"Spåren är som gjutna i gips!". Vackert och härligt med klassisk skidåkning i så fina spår med natursnö, Elsa fick inte riktigt ned farten genom skidorna, även om åkningen var fin och gick utan problem. 

Elsa diagonalandes uppför backe ute vid "Lingonstigen". Foto: Jens Boveng

Lovisa dansade ut på spåren efter Elsa och startade med pigga "steg" upp för den första backen, farten avtog dock en del och Lovisa hade inte riktigt samma fart i benen som under onsdag och torsdag. Lovisa slutade 17:e av 60 startande.

Lovisa under andra varvet på lördagens distanslopp. Foto: Jens Boveng 

D19-20 (2x 2,5 km) 

Tredje åkare till start denna dag var Hulda som likt sina yngre klubbkamrater kämpade friskt ut på den 2,5 km långa slingan för sina två varv. Hulda hade bra fart och tryck i sin åkning för dagen och slutade på en fin fin 16:e plats.

Syre behövs när man åker skidor i tuffa uppförsbackar, Hulda andas.. Foto: Jens Boveng 

H17-18 (2x 5 km)

I pojkarnas klass var Pontus som missat alla tidigare FIS-tävlingar för säsongen och därmed saknar FIS-poäng först till start av våra åkare. Pontus fick inte riktigt kroppen att svara, fästet var inte heller det bästa men Pontus krigade på friskt ändå och som han sade i mål -"Glidet var i alla fall grymt bra!".

Pontus jobbar på i den tuffa banan. Foto: Jens Boveng

Hugo gick ut kontrollerat och åkte bra och snabbt genom hela tävlingen, från sidan såg det mycket bra ut, även om Hugo själv inte tyckte att det kändes super, resultatet blev dock riktigt bra med en 21:a plats av 91st startande.

Hugo med blick och fokus framåt i fin diagonal. Foto: Jens Boveng

Alexander var sist ut bland våra H17 killar för dagen, Alex gick ut hårt för dagen i den tuffa banan, kanske lite för friskt då mjölksyran och stumheten kom flåsande i Alex "hasor".

Alex stakar "för allt vad tygen håller" på det sista varvet av distansbanan. Foto: Jens Boveng

 

H19-20 (2x 5 km)

Albin var sist startande för klubben på lördag som så många gånger tidigare, tyvärr tvingades Albin bryta då han helt saknade ork och kände sig allmänt trött. Efter hemkomst från JSM insjuknade Albin i förkylning, vilket sannolikt påverkade hans lopp på lördagen.

 

Söndag 12/3 - Stafetter Klassisk Stil

Stafetterna blev både spännande och roliga att följa, med många rafflande sekvenser under loppen.

D17-20 (3x 3,3km)

Damerna fick sin vana trogna vara först ut i spåren även den avslutande dagen under JSM i Kalix, denna dag i klassisk stil och i formen stafett! Damernas lag bestod av Lovisa, Elsa och Hulda åkandes i den ordningen.

Lovisa startade på den första sträckan och gick ut tillsammans med tjugo andra damer då totalt tjugoen lag kom till start, tempot skruvades upp direkt och Lovisa jobbade på bra för att hålla avståndet. Lovisa växlade som 11:e lag, 2 sekunder från 10:e plats. 

Elsa tog vid på sträcka två och fick kämpa hårt på den tuffa banan för att försöka hänga med flera toppåkare som åkte på den andra sträckan. Elsa kämpade föredömligt och höll ihop det bra och växlade som 14:e lag.

Hulda tog vid på den sista sträckan och gick ut med flera lag som kämpade om placeringar och positioner inför målgång, i den sista uppförsbacken satte Hulda tempot och passerade snyggt två lag, vilket räckte till att åka in på en total 13:e plats i stafetten. Bra kämpat tjejer!

 

Glada tjejer efter målgång, Elsa, Lovisa och Hulda (vänster till höger). Foto: Jens Boveng

H17-20 (3x 2x 2,5 km)

Herrarnas stafettlag bestod av Alexander, Hugo samt Pontus startandes i den ordningen.

Alexander fick äran att starta, om damernas start kändes trång var det inget mot herrarnas.. 38 startande lag, sju startspår och Alexander placerad längst bak av alla.. Alexander gjorde dock en mycket bra fösta sträcka och kämpade på med både trötthet och trängsel galant, laget växlade som 29:e lag.

Hugo tog vid och gjorde en enormt bra sträcka och åkte in på 12:e bästa tid på sin sträcka, därmed avancerade laget genom Hugos fina åkning ytterligare placeringar och växlade som 21:a.

Pontus körde den avslutande sträckan och var i och med Hugos tidigare hårda körning jagad av flera andra åkare och lag. Pontus höll dock ihop åkningen bra och försökte fokusera på sitt eget lopp och inte dras med av hetsen från lagen runt omkring. Vid målgång slutade laget på en 28:e plats av 38 startande lag.

Herrarnas stafettlag speglandes i solen, Hugo, Alexander och Pontus (vänster till höger). Foto: Jens Boveng

Åkarnas kommentarer om JSM veckan:

Elsa Forsberg (D17-18)

Rolig och spännande vecka med nya erfarenheter att ta med sig. Första dagen var det masstart fristil. Det var ingen topptävling men gick ändå helt ok. Dagen efter var det sprint fristil där jag verkligen kände att jag hade mer att ge, men kroppen var inte på samma plan. Efter sprinten var jag väldigt besviken, men nu i efterhand då jag analyserat loppet känner jag att jag kan ta med mig de partierna där jag faktiskt fick med mig farten och satte tekniken. Nästa tävling var klassiskt 5 km. Där jag börjar känna mig rätt slut i kroppen och ännu en ”halvdan” tävling. Efter detta var det klassisk stafett vilket jag tycker är en väldigt rolig tävling att åka. Under min sträcka känner jag att jag disponerade loppet väl och gjorde mitt bästa utifrån dagsformen.

Min första JSM-vecka kan summeras i en väldigt rolig vecka med flera nya erfarenheter. Tyvärr kände jag ingen ”storform” direkt men är ändå nöjd med tanke på att det är mitt allra första JSM och jag har fler möjligheter att pricka in formen på. Nu ser jag fram emot resterande tävlingar och träningar under slutet av säsongen!

Lovisa Olsson (D17-18) 

Mitt JSM vart en ganska lyckad vecka med fina tävlingar på tuffa banor. Jag är riktigt nöjd med två utav tävlingarna, masstarten där jag slutade 10:a och sprinten som jag slutade 9:a i. Lördagens 5 kilometerslopp är jag däremot väldigt missnöjd över, både känslan i kroppen och slutresultatet var dåliga. På söndagen var det dags för stafett där jag Elsa och Hulda var i ett lag. Jag körde startsträckan och när starten väl gick så vart det väldigt trångt och svårt att ta sig fram men jag är ändå ganska nöjd med hur jag körde.

Hugo Eriksson (H17-18)

Det har varit ett JSM som gick över förväntan i de flesta distanser för min del. Masstarten som gick på onsdagen var ett helt okej lopp men inget superbra, däremot sprinten gick mycket bra. Mitt mål var att ta mig vidare från prologen och jag blev 16 i prologen tillslut. Sen var det dags för finalerna. Jag lyckades ta mig till semifinal innan jag åkte ut och slutade på en 10:e plats sammanlagt. Fyra av 00-orna, vilket jag är mycket nöjd med. Lördagen gick också bra, ingen superkänsla men ändå helt okej och jag blev 21a. På söndag var det stafetter och där är jag riktigt nöjd med känslan under min sträcka! Man kan sammanfatta mitt första JSM som ett lyckat JSM!

Alexander Gidlund (H17-18)

Då var mitt första JSM som junior avklarat! JSM började på onsdagen med en distans i fri stil på 15km. Kände att både skidor och kropp var med mig och kunde hålla ihop loppet hela vägen in i mål och åkte in på en 32:a plats vilket jag är nöjd med. Sedan var det sprint som gällde, missade tyvärr att gå vidare med nån sekund! Efter det var det en vilodag, då testades banan inför lördagens klassiska distans på 10km. Den riktigt tuffa banan i Kalix tog ut sin rätt då man verkligen fick känna mjölksyra på slutet! JSM avslutades med stafetter. 3 åkare som åker 5km vardera. Jag fick köra startsträckan för vårt lag. Fick en lite trasslig start på sträckan men lyckades plocka placeringar från våran startplats som var i sista startled innan jag växlade över till andra sträckan! Är i de stora hela nöjd med veckan uppe i Kalix! Nu laddas det om till Scandic Cup avslutning i Umeå.

Pontus Wikström (H17-18)

Under den här veckan i Kalix så tycker jag att det gick helt okej. Under onsdagens skate masstart så tycker jag att det gick sådär, från början så gick det bra men sen så stumnade jag på slutet. På torsdagens sprint så är jag riktigt nöjd, jag blev 59 av 93 st. På fredag så fick vi en välförtjänt vilodag från tävling. Sen på lördagen så var det en klassisk distans och där gick det sådär, jag kände att kroppen inte riktigt var med mig när jag åkte men jag krigade ändå på allt vad jag kunde för att få en så bra placering som möjligt. Under söndagens stafett så körde jag sista sträckan och det gick ganska bra men man var stum sen dom tidigare tävlingarna. Med tanke på hur min höst och halva vintern har varit med sjukdomar så är jag ändå nöjd med mina prestationer så nu ser jag fram emot Scandic Cup avslutning i Umeå med en stigande form och inför nästa års JSM.

Hulda Forsberg (D19-20)

Nu var säsongens stora mål och tävling över, JSM i Kalix. Åkte från Kalix med blandade känslor, inte helt nöjd men även inte helt besviken. Masstarten på onsdagen var otroligt tung och jag kände att kroppen inte svarade när jag försökte trycka på och hålla tempot uppe. Så de 10 första kilometerna var bara att ta sig framåt i den takt som kroppen klarade av, men efter sista varvningen var det som att krafterna kom tillbaka och jag kunde köra sista varvet så att jag var slut när jag kom i mål. Laddade om till sprinten som var dagen efter, det var det här loppet som jag såg mest fram emot. Tog mig vidare från prologen som 16 tjej, men åkte ur i kvarten då jag hamnade i ett väldigt tufft heat. Surt, då jag längtat efter att få gå vidare och köra en semifinal. Men med en dags vila så fick jag till ett bra lopp på lördagen som var 5 km klassiskt, där jag kände mig stark och kunde gå för det jag hade för dagen. Dock följde det med en lite tyngre stafett på söndagen, men stämningen och glädjen som sprudlar när det är stafett och lagtävling vägde upp den lite tyngre kroppen och jag kunde njuta den sista tävlingsdagen på JSM veckan och måste tillägga att jag kunde inte haft bättre klubbkompisar som jag fick dela denna vecka med, otroligt duktiga i spåret och på sidan av!

Elin Wickberg (D19-20)

Albin Eriksson (H19-20)

JSM detta året blev en riktig besvikelse för mig. Tävlingarna gick verkligen inte bra. På sprinten kändes kroppen bra men tyvärr var resultatet inget vidare. På 10 km klassiskt så kände jag redan efter 1 km att något verkligen inte stämde, fick "gå" runt banan till varvningen där jag sedan bröt. Nu i efterhand var det inte så konstigt att kroppen kändes dålig då jag nu ligger nedbäddad med feber och halsont sedan söndag natt...

 

Slutord

"Bakom kulisserna" tackar för denna gång och vill passa på att uttrycka sin tacksamhet till våra ungdomar för att vi får vara med och dela deras glädje, besvikelse och driv på dessa tävlingar och händelser runt om i Sverige och vem vet, kanske så småningom runt om i världen! 

På återseende!

Skribent: Jens Bovéng
Epost: This is a mailto link

fb

guldpartners

 

 NYA intersport 2-radiga i bildfil

  

 fjällräven logo

 

naturkompaniet logo 

 

 ulf_nylanders_bilar logo 

  

 

 

 silverpartners

 

 holmen logo

 

 norra skogsagarana logo

 

 eurocon logo

 

 Garageportexperten_Logo350  

 

mäklarhuset logo

 

 bosch rexroth logo 

bronspartners

 

trimtex logo

  

Postadress:
Hägglunds Ski Team SK - Skidor
Hägglunds Ski Team SK, Åvägen 19
89151 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: +4666054450
E-post: info@hagglundsskitea...

Se all info