Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jens Boveng Elin Wickberg på väg uppför sista stigningen innan det bär av in mot stadion och varvning på de 3x 3.3km (10km) fristil.

SM-Veckan (V.12) - Skidpropaganda i Skellefteå

02 APR 2018 16:12
Skidpropaganda i alla bemärkelser för våra seniorer och några av våra juniorer under SM-veckan som i år ägde rum i Skellefteå. Totalt så hade vi sju tävlande (Linda, Hulda, Elin, Oskar, Pontus, Erik och Lovisa).
  • Skapad: 02 APR 2018 16:12

"Bakom Kulisserna" är som vanligt med där det händer, SM i Skellefteå är/var inget undantag!

 

Onsdag DH 15/30 km fristil masstart

Oskar fick inleda SM-veckan i ”ensamt majestät” då ingen av våra andra åkare kom till start i detta lopp, Oskar tillsammans med 91 åkare till gav sig dock i kast med Skellefteås banor direkt. Oskar kämpade och gav det han kunde ute i spåret.

Efter masstarten var det så dags att ge sig i kast med förberedelser inför torsdagens sprint, då fler åkare skulle göra entré på SM-banorna, Oskar, Linda och Hulda var alla anmälda till sprinten. Hulda och Katarina anlände sent på eftermiddagen och gav sig därmed ut, med klister under skidorna ganska sent och lite osäkra på om de skulle bli avvisade, eftersom träningstiden var slut för längesedan. Flera trevliga funktionärer hjälpte Forsbergs på plats för att få koll på banan som dock var ganska isig, ”Bakom Kulisserna” utfärdar ”Kärringvarning” till Katarina som valde att ploga nedför, tur att Hulda inte följde samma exempel.

 

Torsdag DH 1,4 km sprint klassisk stil

0-gradigt med inslag av sol men fortfarande lite kallt i snön då natten bestått utav minus grader. Klister eller burkvalla, funderingarna var nog många bland vallarna hur/ vad den bästa vallningen borde bestå av. Hulda och Oskar valde klister medan Linda valde burkvalla.
Kämpainsatsen från alla tre åkare var det inget fel på men tyvärr så räckte inget av loppen till avancemang denna gång. Hulda fick dock avsluta sprinten i bästa anda då hon i den sista långa branta backen fullkomligt flög förbi den framförvarande som stumnat, en känsla att ta med sig inför kommande säsongers eventuella sprinter.

Resten av dagen kunde vi njuta av att se Sveriges elit i finaler, se Mirelle Andersson ta SM silver i draghund och valla skateskidorna samt testa stafettbanorna inför fredagen.

 

Fredag DH 5/10 km fristil, stafett

En dag som bjöd på superbra förhållanden med strålande sol och några minusgrader. Två lag hade Hägglunds lyckats få ihop, ett dam- och ett herrlag. Damstafetten startade dagen med Linda, Hulda och Elin, väldigt fina lopp av de alla tre. Hulda påmindes dock om att gymnasietiden inte är helt slut ännu, bara att packa sig in i bilen efter stafetten och styra färden mot Lycksele och utvecklingssamtal.

Hulda, Linda och Elin strålar ikapp med solen efter väl genomförd stafett, 3x 5km fristil. Foto: Håkan Wickberg

En halvtimmes uppehåll och så var herrstafetten med Pontus, Erik Öman och Oskar som även de gjorde fina lopp, extra stor eloge och tack till Erik som ställde upp, trots att han lagt sin satsning åt sidan, bra gjort! En mycket härlig dag för både åkare och publik.

Glada Hägglundskillar (Erik, Oskar och Pontus) efter Oskars och därmed lagets målgång i stafetten över 3x 10km fristil. Foto: Jan-Olof Strömberg

 

Lördag H 15 km fristil

Rast och vila, inga Hägglundsåkare till start denna dag, dagen ägnades istället till att vara publik till de olika SM-eventen samt att Lovisa anlände på eftermiddagen för att påbörja sina tester av skidor och genomåkning av banan inför söndagens distans i fri stil.

 

Söndag D 10 km fristil

Dagen började mulet och med snöfall som gjorde att banorna blev lite lösa och tungåkta. Linda, Elin och Lovisa var damerna som startade för Hägglunds denna dag. För Linda blev detta ett tungt lopp med en kropp som strejkade vilket gjorde att hon valde att bryta efter drygt ett varv av de tre som skulle åkas, tyvärr.

Linda på väg in för varvning efter det första och tyvärr enda varvet av de tre om vardera 3.3km som skulle åkas på söndagen. Foto: Jens Boveng

Bättre gick det då för Elin och Lovisa som stretade på varv efter varv på den för dagen tunga 3.3km banan. Stora tidsavstånd i resultatlistan efter topp två vittnar om en tuff dag i fristilsspåren för alla deltagare.

Stina Nilsson visar Lovisa att "gammal är äldst" på väg inför målgång efter tre tuffa varv återstår nu bara glid ned mot stadion, vändning upp i slalombacken (sprintbacken) innan hemvägen ligger öppen! Foto: Jens Boveng

 

Mycket lyckat arrangemang för Skellefteå med glada och hjälpsamma funktionärer, stort tack!

Åkarnas egna kommentarer:

Linda Ström (D21-)

I år valde jag att åka sprint, stafett och distansloppet 10km. Jag tyckte det var väldigt roligt att SM var i Skellefteå. Nära och bra för mig som nu bor i Umeå. Jag och Elin hade även kostat på oss tiden att åka upp dit för att testa banorna innan för att förbereda oss, och tur var väl det då banorna var väldigt jobbiga. Det var även extra kul att vi fick ihop ett stafettlag i damklassen!

 

Resultaten blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag hade en känsla av att jag skulle kunna ha åkt riktigt bra på sprinten, men tyvärr fick jag inte till fästet. Stafetten och distansen blev en stum upplevelse. Stafetten gick ändå helt okej men på distansloppet blev det för mycket för mina små ben och jag kunde tyvärr inte slutföra loppet. Precis som alltid lär man sig något efter varje gång man är borta på tävlingar och nu är det bara att ladda om för ett nytt träningsår. Bättre lycka nästa SM! 

 

Skribent: Jens Bovéng
Epost: This is a mailto link

fb

guldpartners

 

 NYA intersport 2-radiga i bildfil

  

 fjällräven logo

 

naturkompaniet logo 

 

 ulf_nylanders_bilar logo 

  

 

 

 silverpartners

 

 holmen logo

 

 norra skogsagarana logo

 

 eurocon logo

 

 Garageportexperten_Logo350  

 

mäklarhuset logo

 

 bosch rexroth logo 

bronspartners

 

trimtex logo

  

Postadress:
Hägglunds Ski Team SK - Skidor
Hägglunds Ski Team SK, Åvägen 19
89151 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: +4666054450
E-post: info@hagglundsskitea...

Se all info