Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jens Boveng Linda på väg ut från start i den avslutande jaktstarten i Volkswagen Cup 2018, på Skyttis i Örnsköldsvik

V.10 - Sportlov och Cupavslutningar på hemmaplan!

22 MAR 2018 13:25
Sportlov, sol, värme, cupavslutningar på Skyttis, stora startfält och mycket folk i rörelse, vilken fantastisk avslutning på Scandic och Volkswagen Cup 2018, följ med så skall "Bakom Kulisserna" ta er genom helgen!
  • Skapad: 22 MAR 2018 13:25

Vecka 10 är synonymt med sportlov i Ångermanland, Örnsköldsvik brukar bjuda på en hel del sportlovsaktiviteter för våra åkare, ledare och föräldrar, aktiviteter blev det även detta år, men nu lades fokus på arrangemang av Scandic och Volkswagen Cup!

"Bakom Kulisserna" tog givetvis plats på "första parkett" för att försöka hänga med i svängarna i dessa de avslutande tävlingarna på cuperna för säsongen 2017/18. Extra spännande att för första gången denna säsong faktiskt ha våra juniorer och seniorer samlade under samma tävlingshelg och då på hemmaplan dessutom!

 

Torsdag 8/3

Pistmaskinen äntligen igång efter ett par dagars stillestånd och många lättade själar inom Hägglunds SK Ski Team, nu dessuom med dels en lagad ordinarie maskin och en ny extra maskin från Winn Marketing i Umeå, snabbkurs för pistmaskinförare på nya maskinen och därefter pistning för hela slanten, till alla vallares och testares glädje!

Åkarna "ramlar in" på stadion en efter en för att testa igenom skidor och lämna in material till vallagruppen för preparering inför fredagens prolog över 3,3km i fri stil (samma sträcka för alla åkare).

Efter alla test av skidor och banor "spreds åkarna för vinden" och gruppboendet fick "stryka på foten" till fördel för den egna kudden i hemmets "lugna härd" för de flesta åkarna, Forsbergs höll dock ställningarna med hyrda sängar som brukar vara brukligt på cuper! :)

 

Fredag 9/3

Nysnö och sen pistning för att hantera all snö som kommit under natten resulterade i en något mjukare fri stils pist, på med stora trugor på stavarna med andra ord. För de som brukar tävla "ofta" på Skyttis bjöds denna gång på nya banor där spår genom skogen upp mot pumpuset nyttjades, spåren via Varggropen användes som test och uppvärmningsspår, bra och kul lösning!

Alla klasser åkte för ovanlighetens skull exakt samma bana om 3.3km, där den första 1-1.2km innehåller i princip alla uppförsbackar på banan, för att därefter övergå i cirka 2km svagt utför eller lättåkt terräng in mot mål. Utmaningen består i att ha kvar tillräckligt med kraft för att orka gå på med fart under de lättåkta partierna då utförslöporna inte är så branta att det ger automatisk "skjuts".

D21- 3.3km fri stil, prolog

Störst går först som det heter, damseniorer först till start, medan juniorerna snällt fick vänta med sin start.

Elin var först till start av våra damseniorer, dagen till ära gjorde Elin dessutom cuppremär för säsongen. Sex minuter senare gick Linda ut, båda tjejerna klev på med friska tag i skateskären och hejades på friskt av supportrar runt om i spåren. 

Elin på väg in i den sista backen innan spåret viker ned via viadukten och tillbaka mot stadion och upploppet. Foto: Jens Boveng

Linda jobbar "hela vägen hem" efter en tuff och lurig prolog. Foto: Jens Boveng

H21- 3.3km fri stil, prolog

Oskar gjorde cuppremiär för säsongen även han, vilket gladde såväl Oskar som publiken runt om banan och Oskar kämpade friskt runt de 3.3km i fri stil för dagen.

Oskar gör säsongspremiär i Volkswagen cup. Foto: Jens Boveng

D17-18 3.3km fri stil, prolog

Tyvärr kom bara två av våra yngre juniorer till start denna gång då Elsa insjuknade inför tävlingarna och tvingades lämna återbud, tråkigt för Elsa att missa tävlingar på "hemmaplan", men bara att gilla läget.. Emma och Lovisa försökte dock hålla Hägglunds fanan högt och möttes av många hejarop runt sina dryga 3km på en något mjukare och långsammare bana än när seniorerna startade. Lovisa åkte in på en fin 10:e plats och Emmas tid räckte till platsen precis utanför poängtilldelningen för Scandic cup, nämligen 31:a.. Emma var nöjd med loppet, men tyckte plats 31 var lite "snopet".

Emma med fokus uppför. Foto: Jens Boveng

Prolog och kort bana, det gäller att jobb överallt där det går, Lovisa benskejtar nedför. Foto: Jens Boveng

D19-20 3.3km fri stil, prolog

Så var den då här, Huldas sista tävlingshelg i Scandic Cup, åren i Lycksele skidgymnasium går mot sitt slut och därmed även tiden som junior.

Huldas fokus låg dock enbart på att göra ett stabilt lopp i prologen, Hulda satsade friskt ut från stadion, en satsning som kostade en del kraft och Hulda fick kriga med/mot musklerna in mot mål, en kamp som Hulda som vanligt bemästrade bra och musklerna förde in Hulda på topp trettio i mål inför lördagens jaktstart.

Hulda ger benen order, framåt och uppåt kliv! Framåt och uppåt kliv! Foto: Jens Boveng

H17-18 3.3km fri stil, prolog

Ny premiär! Adrian Johansson som precis som Emma går "vanligt" gymnasium på hemmaplan och tränar tillsammans med hemmavarande juniorer och ungdomar, kom till start i Scandic Cup tävlingarna i Övik. "Bakom Kulisserna" är full av beundran för respektlösheten och satsningen av Adrian mot alla "skidgymnasister" i spåren. Adrian hade inför tävlingen beordrat rugg eller klister under skate skidorna så han skulle kunna bromsa i utförsbackarna, "Bakom kulisserna" kan nu avslöja att vallateamet ej uppfylde Adrians önskan.. ;)

Tyvärr drabbades "Bakom Kulisserna" av tekniska problem under Adrians lopp och därför saknas foton, vi beklagar detta.

Efter Adrian var det så Isaks tur att ge sig i kast med terrängen i Örnsköldsvik, Isaks deltagande under helgen blev tyvärr kortvarigt då han efter prologen insjuknade och tvingades ställa in jaktstarten.

Isak kämpar genom prologen, därefter säng, ingefärate och vila.. förkylt! Foto: A-Fix Productions

Pontus gjorde nytag under helgen då han var sjuk i samband med JSM i Hallbystugan och revanschlustan för de missade tävlingarna i Jönköping var påtaglig hos Pontus, som laddade friskt ut från stadion. In tillbaks mot stadion var det en något mer ansträngd Pontus vi såg, men som vanligt friskt kämpande hela vägen in i mål!

Inte långt kvar nu Pontus, häng i, heja, heja! Foto: Jens Boveng

Avslutade dagen gjorde Alexander och Hugo som startade drygt tre timmar efter att Elin gav sig ut i sin prolog, Alexander först ut av de två, då med sitt igenkänliga "Alex the Fighting Face". Väl i mål landade Alexander bara två och en halv sekund från Scandic Cup poäng på 35:e plats, nära, nära!

Alexander jobbar i en nedförsbacke på väg ut från stadionområdet. Foto: Jens Boveng

Som Hägglunds SK Ski Teams elfte och därmed sista åkare för dagen var det så Hugos tur att ta sig an de knepiga 3.3km, samma frågeställning för Hugo som många andra, hur fördelar man kraften till att räcka även till de lättåkta partierna? Hugo passerade mållinjen dryga sekunden efter Alexander och lade beslag på plats 36, spännande jaktstart att vänta med Alexander och Hugo "hack i häl" på varandra! :)

Hugo biter ihop in mot stadion och mål, påhejad av Sara i bakgrunden. Foto: Jens Boveng

Lördag 10/3

Jaktstart klassisk stil stod på programmet för juniorerna och klassisk distans på programmet för seniorerna, en hel del snö ramlade ned under fredags natten med påföljd att spåren var något mjukare/lösare inför lördagens klassiska lopp än det var inför prologen.

Jaktstarten var också den avslutande tävlingen på denna säsongs Scandic Cup för juniorerna, för många ett sista kraftprov för att försöka knipa någon placering extra i totalen, eller hålla undan för jagande åkare "underifrån"!

Dagen förärades med att solen tittade fram, det gav en toppenfin dag med -1 och -4 grader i skuggan varma solbackar, liten utmaning för vallarna kanske men en toppendag att åka skidor i!

"Bakom Kulisserna" saknar tyvärr insyn i det mesta av såväl juniorernas som seniorernas tävling denna dag och avstår från att ge sig in på någon form av referat, för de som vill ta del av resultaten så hittar ni dem på följande länk.

Många fina prestationer och resultat av våra åkare under dagen!

Vi bjuder på ett foto av Adrian som missades i prologen, men i jaktstarten fastnade Adrians ettor och nollor på rätt sätt! :)

Adrian på väg in mot mål efter ett toppenlopp där Adrian klättrade hela 12 placeringar, grymt bra Adrian! Foto: A-Fix Productions

 

Söndag 11/3

Avslutningsdagen för seniorenas Volkswagen Cup, kall natt och inget snöande "bäddade" för fina spår och förutsättningar för en jaktstart i fri stil, att solen dessutom strålar, himmelen är blå och det är i princip vindstilla gör ju inte direkt något det heller, kanondag att vänta!

Solen speglar sig i den väntande snön, bara för åkarna att komma! Foto: Jens Boveng

Distriktsstafett, Juniorer

Den som väntar på något gott dock, först stod stafetter för distriktslag juniorer på schemat, tyvärr väldigt många åkare/klubbar från Ångermanland som av olika anledningar inte anmälde några åkare, Öviks klubbarna Hägglunds SK Ski Team, Vårby IK och Husums IF SK höll dock Ångermanlands fanan högt. Två damlag fick vi ihop samt två åkare till herrarna, vilket betydde att herrlaget fick avbryta efter två sträckor, synd.

Damjuniorena som åkte för Ångermanlands två lag, från vänster Maja Petersson (Vårby IK), Hanna Jonsson (Husums IF SK), Lovisa Olsson (Hägglunds SK Ski Team), Emma Lundell (Hägglunds SK Ski Team), Johanna Dahl (Vårby IK) och Hulda Forsberg (Hägglunds SK Ski Team). Foto: Jens Boveng

Pontus Vikström och Adrian Johansson båda från Hägglunds SK Ski Team utgjorde herrarnas distriktslag. Foto: Jens Boveng

D21- Jaktstart 10km fri stil

Finväder och avslutning på Volkswagen Cup 2017/18, bara för Elin och Linda att gå ut och njuta av fantastiskt fin skidåkning, med åkare på lagom avstånd att åka tillsammans med och "kampas emot".

Elin drar i jaktstarten och "kampas" om placeringarna. Foto: Jens Boveng

H21- Jaktstart 15km fri stil

Oskar fick äran att avsluta tävlingshelgen via sin jaktstart över 15km i på ett solgassandes Skyttis.

Oskar på väg in mot stadion efter att ha genomfört 15km jaktstart och säsongens sista start i Volkswagen Cup.

Åkarnas kommentarer:

Hugo Eriksson (H17-18)

Det var kul med tävlingar på hemmaplan och fastän inte resultaten blev som jag hade hoppats på så njöt jag av det fina vädret och alla hejarop man fick utmed banan. Årets tävlingar kan sammanfattas som en ganska jämn säsong utan några större toppar eller dalar, jag har legat på en rätt så stabil nivå under hela säsongen. Nu är det bra å träna inför nästa säsong och försöka utvecklas ännu mer!

Elsa Forsberg (D17-18)

Jag hade då oturen att bli sjuk under sportlovet och hann tyvärr inte tillfriskna innan sista cupen som dessutom var ”hemmacup”… Extremt tråkigt och påfrestande att sitta hemma och bara se på de fina förhållandena Skyttis bjöd på. Men desto roligare med, vad det verkar som, ett par lyckade tävlingar och fina prestationer som mina klubbisar bjöd på! Jag har ju dock lyckats hålla mig frisk och vara med på de andra cuperna samt JSM vilket är stora framsteg sedan förra året. Självklart gläds jag åt det men samtidigt känns det som att kroppen aldrig riktigt varit helt med på någon av stortävlingarna. Förhoppningsvis lyckas jag pricka formen bättre nästa säsong, något att ta med sig. En lärorik säsong är snart över men det finns fortfarande ett par roliga tävlingar kvar att se fram emot!

Hulda Forsberg (D19-20)

Sista Scandic cupen är genomförd och min sista cup som junior. Det var extra kul att den genomfördes på Skyttis på hemmabanorna. Dock har min formkurva gått utför under denna säsong och formen som man letat efter till dem större cuperna har inte hittats och likadant inför denna helg. Men jag har ändå försökt se positivt inför helgen och det är alltid kul med bra arrangemang och fina tävlingar. Prologen på fredagen var jobbig, jag gick ut för hårt under den första halvan av banan som enbart bestod ut av stigningar och orkade därför inte hålla farten på de lättare partierna den sista halvan och fick därmed en sämre utgång inför jaktstarten som skulle genomföras dagen efter. 

Inför jaktstarten hade jag som mål att fördela krafterna smart under loppet och att försöka ta placeringar. Detta lopp är det jag är mest nöjd med under helgen då jag klarade av att stå på benen utför, där många tråkigt nog ramlade, och jag kunde därmed plocka placeringar men jag fördelade även krafterna bra så att jag kunde spurta in mot mål. 

Dock tror jag att mina krafter tog slut där för helgen, för dagen efter då det stod stafett på schemat så hade jag inte så mycket fart och ork i benen för att behålla placeringen på den sista sträckan som mina stafettkompisar kämpat till sig. Tråkigt, men är ändå glad att jag platsade i första laget och fick åka stafett med mina klubbkompisar igen.

Sammanfattningsvis tycker jag att säsongens Scandic cuper varit roliga att delta i och jag är glad att jag lyckats hållit mig frisk under hela säsongen.  Tråkigt att inte nå säsongens mål, som var att ta sig vidare ifrån kvartsfinalen i sprintarna, men får ändå vara glad och nöjd över hur roligt det är att få fara runt i hela Sverige och tävla och umgås med klubbisarna! 

Alexander Gidlund (H17-18)

Då var sista cup helgen avklarad. Tävlingarna inledes på fredag med en prolog på 3km. Jag försökte kriga på trots att jag tyckte det kändes segt i kroppen. På lördagen var det 10km jaktstart, tyckte känslan blev bättre och bättre under loppet, men krafterna räckte inte hela vägen. Men i det stora hela är jag nöjd med tävlingarna! När jag summerar denna säsong så är jag mest nöjd med helgen nere i Ulricehamn där jag gjorde mina bästa resultat i både sprint och distans. Vill tacka vallare och alla ledare för bra service under denna säsongs tävlingar!

Emma Lundell (D17-18)

Jag säger bara: wow. Vilken helg. Vilka fina tävlingar. Vilket fint väder. Som jag väntat och längtat efter denna helg, som varit mitt stora mål denna säsong. Jag är så otroligt nöjd, glad och stolt över mina prestationer. Att tävla på hemmaplan var riktigt häftigt. Många kända ansikten som kom och kollade och hejade, så kul! För mig handlade fredagen om att minimera skadan inför jaktstarten. Att jag är en bättre klassisk åkare är inget nytt. Jag är ändå riktigt nöjd med min insats i prologen. Mitt bästa skejtlopp och jag hade en fin känsla inför lördagen då jag kände att jag gav mig själv chansen att göra något bra. Lördagens tävling var den roligaste tävlingen jag genomfört. Alla kategorier. Äntligen fick jag ut allt jag ville! Jag kommer aldrig glömma ögonblicket pappa ropar längst upp på banan: ”Du är 14:e Emma! Kör!” Va?! Jag startade som 31:a. Mot slutet tappade jag en del, men åkte ändå in med den 13:e bästa åktiden den dagen. Något jag är galet stolt över. Jag sken ikapp med solen i målfållan. Så lycklig. När jag nu, efteråt tänker på att jag för bara några år sedan inte ens kunde gå, pappa bar mig i snön känns allt så overkligt. Aldrig hade någon trott det här. I lördags var jag en av de bästa 17-åringarna i Sverige. Vilken resa jag gjort. Detta var mina sista tävlingar för säsongen och det känns underbart att få avsluta på topp.

Lovisa Olsson (D17-18)

Scandic Cup avslutningen i Övik blev en riktigt fin helg med tre roliga tävlingar!

För att sammanfatta min säsong så kan jag säga att det var lite segt i kroppen under första cupen i Boden, men därefter gick det bättre och bättre. Jag har haft en bra säsong som jag är nöjd över. Jag vill tacka alla vallare och ledare för mycket bra jobb med skidor och allt annat!

Isak Seijsing (H17-18)

Japp då var det slut på denna säsong. Det är med blandade känslor man avslutar den, men det har varit ett roligt år som nybliven junior. Även om resultaten inte på långa vägar har varit md mig. Dock blev det ett tråkigt slut med sjukdom på hemmaplan i Scandic cup finalen. Fick i alla fall åka en prolog men det kändes ganska mediokert. Vill passa på att tacka klubben som gör det möjligt för oss att få tävla på den här nivån. PUSS

Oskar Strömberg (H21-)

Tävlingarna på skyttis var helt klart en av säsongens stora höjdpunkter, fantastiskt kul att få tävla och matcha sig mot eliten på hemmaplan och något jag sett fram emot länge. Det är inte ofta man får chansen att göra detta. Jag är nöjd med min insats då jag gjorde det jag kunde och känner att jag inte hade kunnat åka fortare för dagen på någon av tävlingarna.  Samtidigt känner jag att formen inte varit helt på topp då jag fick slita otroligt mycket på varje lopp. Men tänker att det var en bra genomkörare inför SM.

Elin Wickberg (D21-)

Det här var första cuptävlingen för mig den här säsongen och det kändes riktigt kul at få starta på hemmaplan på kända banor. Jag är mest nöjd med fredagens korta distans 3.3 km, om jag ser till tidsmässigt. De två andra loppen, distansen och jaktstarten kände jag tyvärr att det inte räckte hela vägen, var ganska stum och kroppen svarade inte riktigt.
Men trots det tyckte jag det ändå var en bra tävlingshelg och en viktig genomkörare. Får ladda om och se fram emot SM som är snart.

Pontus Wikström (H17-18)

Då var årets sista cup slut. Under fredagens 3,3 km så gick det okej tycker jag, öppnade lite för hårt så på toppen av 5 backen så tog stumnade jag väldigt mycket så jag inte kunde trycka som jag ville tillbaka. Under lördagens jaktstart så gick det väldigt dåligt tycker jag. Hade inte direkt några krafter längst loppet så det blev en tuff resa men jag tänkte hela tiden att man ska alltid gå i mål. Men en sak som gick bra under loppet va utförsköraren som många ramlade i men gick riktigt bra för mig. Under söndagen så körde jag och Adrian stafetten. För mig gick det riktigt bra och jag hade krafter hela tiden och det kändes som jag kunde trycka bra. Bara väldigt synd att vi inte hade 3 åkare i laget så vi var tvungen att bryta och speciellt tråkigt när vi var på hemma plan.

Den här säsongen har gått upp och ner. Med några riktigt bra resultat så som sprint loppen som jag har kört och framförallt i Ulricehamn medans distans loppen inte riktigt har gått lika bra.

 

"Bakom Kulisserna" sammanfattar

Jaktstarterna blev avslutningen på säsongens Scandic och Volkswagen Cup och resultaten för de totala cuperna hittar ni på följande länkar, Scandic Cup och Volkswagen Cup.

I Scandic Cup hade Hägglunds SK Ski Team under säsongen totalt nio deltagare i cupen, av dessa nio tog sju åkare poäng under säsongen = bra jobbat! Bäst lyckades Lovisa i D17/18 som slutade på en total 8:e plats med 164 poäng.

I Volkswagen Cup hade Hägglunds SK Ski Team tre deltagare under säsongen.

"Bakom Kulisserna" tackar alla inblandade åkare, ledare, vallare, föräldrar och följande för fina tävlingar och upplevelser! Vi tar med oss energin från detta inför kommande säsong och hoppas kunna fortsätta rapportera om våra åkares upplevelser.

 

Tack för denna gång!

Skribent: Jens Bovéng
Epost: This is a mailto link

fb

guldpartners

 

 NYA intersport 2-radiga i bildfil

  

 fjällräven logo

 

naturkompaniet logo 

 

 ulf_nylanders_bilar logo 

  

 

 

 silverpartners

 

 holmen logo

 

 norra skogsagarana logo

 

 eurocon logo

 

 Garageportexperten_Logo350  

 

mäklarhuset logo

 

 bosch rexroth logo 

bronspartners

 

trimtex logo

  

Postadress:
Hägglunds Ski Team SK - Skidor
Hägglunds Ski Team SK, Åvägen 19
89151 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: +4666054450
E-post: info@hagglundsskitea...

Se all info