Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jens Boveng Tre glada "kvartsfinalister" i D19-20, från vänster Hanna Jonsson, Lovisa Olsson samt Elsa Forsberg.

V.1 Scandic Cup och JVM Test i Åsarna

24 JAN 2019 09:58
Oj, oj, oj vad tiden rusar på.. Vecka 1, när var det!? Jo precis, det var veckan efter nyår det! Var ju ett tag sedan nu, men det var i alla fall då det bar av till Åsarna och Scandic Cup samt JVM test för våra juniorer!
  • Skapad: 24 JAN 2019 09:58

Åsarna eller "Guldbyn" stod som värd för säsongens JVM test och den adra deltävlingen av Scandic Cup vi var på plats även denna helg, även om truppen var något decimerad denna gång på grund av sjukdom och skador. 

Under helgen fick vi förutom skidåkning även uppleva ett riktigt varierande väder, där det bjöds såväl snöstorm som regn och rusk, spåren höll dock hög klass vädret till trots under hela helgen, bra jobbat Åsarna! 

Torsdag 3/2

Upp och ned, ned och upp, fram och tillbaks, vi tar om det från början, upp och ned, ned och upp, fram och tillbaks, livet som vallatestare i några få korta fraser. :) 

Katarina och Sara "på väg upp", snart dags för ännu en glidsekvens. Foto: Björn Eriksson

Fredag 4/1 - Distans Fri stil

En molnig torsdag med fin skatebädd, +5 grader och en riktigt tuff 5km för damerna samt 10km för herrarna bjöds vi på under dagen.

D17-18 (5km fri stil)

Sigrid Hübenette var ensam Hägglunds-"brud" i klassen, då Sanna Sundström inte var med oss till Åsarna på grund av tidigare sjukdom. Sigrid var nöjd med banan inför loppet, då det var tuffa uppförsbackar och utförskörningar. Sigrid gjorde också mycket riktigt ett bra lopp och var bara fem placeringar från att ta Scandic Cup poäng även denna gång.

Sigrid på väg ut från start in i den tuffa 5km banan. Foto: Jens Boveng 

D19-20 (5km fri stil)

Samma uppställning som i Boden, dvs Hanna, Elsa och Lovisa kom alla till start medan Emma Lundell kämpar vidare med rehabilitering på hemmaplan. Det äldre gardet ställdes mot samma tuffa 5km bana som Sigird, alla tre kämpade friskt mot backarna, Elsa kämpar förutom mot banan även mot sina benhinnor när det blir skate och lite "glatt" i spårbädden. Lovisa knep en 13:e plats och var den av "tanterna" som knep Scandic Cup poäng i detta lopp.

Hanna drar in syre efter en tuff klättring, med 1,5km kvar till mål krävs det syre till musklerna. Foto: Jens Boveng

Elsa på väg ut från stadion, kättringarna börjar så smått. Foto:Jens Boveng

Lovisa, med fokus och tryck, gäller att ta ut det sista den dryga killometern och en halv till mål. Foto: Jens Boveng

H19-20 (10km fri stil)

Som ni noterar är klassen H17-18 tom, detta då Isak Seijsing insjuknade inför resan till Åsarna, på startlinjen stod dock Pontus, Alexander och Hugo, även Oskar Karlsson saknades då han opererats och rehabiliterar. Pontus först ut av grabbarna på den tuffa milen och krigade på fint, näst på tur var Alexander och "Alex" hade glöd i benen och gjorde en stark insats för dagen. Hugo var sist till start av killarna, Hugo kände rätt tidigt dock att allt inte stod helt rätt till, drog ned tempot och åkte runt banan, därefter till boendet och packade ihop för hemfärd mot Sollefteå.

Pontus springer ut från start, dags att "knäcka" 10km distans! Foto: Jens Boveng

Hugo står på in i S-kurvan, fart och fokus så snön sprutar. Foto: Jens Boveng

Alexander med "Fighting Face", nu "j_drar" är det bara 1,5km kvar, kör! Foto: Jens Boveng

Lördag 5/1 - JVM Test

Hmm, en dag som vi gärna vill sopa under mattan, stampa på och inte plocka fram igen.. Vi har upplevt roligare dagar under våra resor och tävlingar, men, men, det blir inte alltid rätt i världscupen heller (får vi försöka trösta oss med)..

D17-20 Klassiskt 10km Masstart

Hanna och Lovisa kom till start i detta JVM-Test, båda med förhoppningar om att få göra fina prestationer, moln, grått och mellan 2-4 plusgrader i luften men fina spår, förutsättningarna finns!

Strax före start började "eländet" då det började regna, inte riktigt vad vallagruppen hade förberett skidorna för, därefter går starten och Hanna dras in i en ofrivillig "TV-Pucken hög", pladask och oj där försvann nästan hela startfältet ut i terrängen, blev nästan som att starta i intervallstart.. dvs "ensamt"!

Lovisa hade dock större tur i starten och så länge det gick uppför ut från stadion flöt det på fint, värre när det blev platt och utför, då skidorna hade handbromsen i låst läge.. Samma lika för Hanna när hon väl kom ut från stadionbackarna och det blev dags att glida och slappna av lite, men se det ville inte skidorna, ingen rast, ingen ro för då suger vi fast dig i snön svarade skidorna på alla försök till att "bara glida".

Två ledsna flickor i mål och vallateamet får konstatera att det inte var den bästa insatsen de gjort.. nya tag, nya tester, bort med sug och fram med glid gäller inför sprinten!

Söndag 6/1 - Klassisk Sprint

En dag med någon enstaka minusgrad och riktigt fina spår i sprintbanan, start och mål i uppförbacke, tufft och utmanande!

D17-18 (800m)

Nästan tjatigt och som "vanligt", så börjar vi med "småflickorna", Sigrid dundrar på uppför, slog dock av lite grand utför och fick därmed lära sig "the hard way" att i sprint är det bara gasen som gäller. Bra insatser i uppförbackarna som vanligt dock, nya tag nästa sprint och då gasar Sigrid hela banan. 

Sigrid i sprintprologen med bra fart och driv. Foto: Jens Boveng

D19-20 (800m)

Triss i damer! Lovisa, Elsa och Hanna radade upp sig allihopa efter prologen och tog plats i kvartsfinalen, grymt kul och bra jobbat! En extra klapp på axeln skickar vi till Hanna Jonsson som därmed bärgade sitt första avancemang till finalrundorna i Scandic Cup Sprinterna och därmed även säkrade Scandic Cup poäng!

För dagen parkerade alla "bussen" i kvartsfinalen, Elsa var på "näppen" att hålla hela vägen in till semifinal, men upploppet drog musten ur benen lite för fort, typiskt. Dock riktigt kul att vi hade tre av tre i kvartsfinal i klassen!

Elsa kämpar och sliter på upploppet i sin kvartsfinal, gäller att "fightas" hela vägen, även om det inte räckte ändra fram denna gång. Foto: Jens Boveng 

Lovisa in mot mål med betryggande avstånd bakåt, synd att det var åkare framför bara.. Foto: Jens Boveng

Hanna har snart avslutat sin första kvartsfinal i sprint, vi hoppas att fler följer. Foto: Jens Boveng

H19-20 (1100m)

Alexander och Pontus till start med friskt "go" på den utmanande 1100 meters slingan, i mål skiljde det 1 tiondel mellan våra killar, snacka om "tight"! Tyvärr räckte det inte till kvartsfinal denna gång, nedåkning, dusch, lunch och packa ihop på schemat därmed.

Snön får så lov att akta sig när Alexander trycker på med stavarna! Foto: Jens Boveng

Pontus går i Alexanders "fotspår" och piskar snön, men istället för stavarna väljer Pontus skidorna. Foto: Jens Boveng

Åkarnas tankar om tävlingarna

Elsa Forsberg (D19-20)

Ännu en cup gjord och måste säga att inget av loppen denna helg kändes så bra. Det gick något bättre på söndagens sprint jämfört med fredagens lopp, men med extremt stumma ben på upploppet går det inte att ta sig speciellt långt i en sprint.. Dock fungerade boende, skidor osv väldigt bra och det uppskattas. Hoppas på bättre form till Hudiksvall!

Alexander Gidlund (H19-20)

För mig blev helgen i Åsarna både upp och ner. Är mest nöjd med fredagens distans då jag tyckte både kroppen och skidorna fungerade bra. Är lite besviken att jag tappade lite för många sekunder sista kilometern. I söndagens sprint var kroppen segare så det blev bara en prolog.

Sigrid Hübenette (D17-18)

Nu är även den andra cupen genomförd. Jag hade tyvärr inte bästa uppladdningen då jag var förkyld under jul, vilket gjorde att jag kände mig lite seg i kroppen. På fredagen var det en skate distans där banan passade mig väldigt bra, dvs mycket uppförsbackar!! Loppet kändes ganska bra utifrån mina förutsättningar. På lördagen var det JVM test som jag avstod. Sedan på söndagen var det dax för en klassisk sprint. Jag fegade lite i den svårare utförskörningen för att inte ramla och slutade på en 40onde plats i prologen. Jag är även ganska nöjd med det loppet! Jag ser nu fram emot kommande tävling i Hudiksvall! 

Lovisa Olsson (D19-20)

Se bloggen - www.lovisaolsson.se

 

Bakom Kulisserna sammanfattar

Ännu en helg och resa där den varierande svenska vintern visat sina olika ansikten, snöstorm, minusgrader, plusgrader, blåst och regn.. Arrangörerna har dock gjort sitt bästa för att leverera bra spår till de tävlande, vädret till trots.

Under tävlingarna bodde vi på "Stora Mushotellet" som Elsa Forsberg konstaterade att det stod i inbjudan, när hon inför tävlingarna oroligt funderade med Katarina om detta verkligen var rätt och riktigt. Som tur var, slapp vi "Mössen" och inkvarterade istället på "Big Moose Hotell" som fungerade perfekt och serverade grym mat under hela vår vistelse, stor tumme upp för detta! 

Nu laddar vi om inför kommande utmaningar i samband med Scandic Cup i Hudiksvall.

Skribent: Jens Bovéng
Epost: This is a mailto link

fb

guldpartners

 

 NYA intersport 2-radiga i bildfil

  

 fjällräven logo

 

naturkompaniet logo 

 

 ulf_nylanders_bilar logo 

  

 

 

 silverpartners

 

 holmen logo

 

 norra skogsagarana logo

 

 eurocon logo

 

 Garageportexperten_Logo350  

 

mäklarhuset logo

 

 bosch rexroth logo 

bronspartners

 

trimtex logo

  

Postadress:
Hägglunds Ski Team SK - Skidor
Hägglunds Ski Team SK, Åvägen 19
89151 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: +4666054450
E-post: info@hagglundsskitea...

Se all info