Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jens Boveng Sigrid Hübenette har precis startat sin juniorkarriär inom Scandic Cup i Hägglunds SK Ski Teams tävlingsdräkt, klassiskt sprint prolog i Boden 2018-12-08.

V.49 Scandic Cup 2018/19 premiär - Boden

16 DEC 2018 11:40
Nya åkare, ny säsong, ny vecka men samma tävlingsort för premiären i Scandic Cup som de senaste säsongerna, avresa mot Norrbotten och Boden med andra ord. En väderväxlande helg med allt från -19 grader kallt, 15cm snöfall till nollan och duggregn.
  • Uppdaterad: 16 DEC 2018 11:40

Våra juniorer har vid det här laget lärt sig hitta på tävlingsbanorna i Boden, för tredje året i rad inleds Scandic Cup i Boden, givetvis var Bakom Kulisserna med även denna säsong!

Boden visade som tidigare säsonger upp en del av den "Norrbotniska kylan" och hälsade oss välkomna med -19 grader och "knirr, knarr" i svar på stavtagen. Som vanligt riktig fina och välprepparerade spår, på en anläggning som denna säsong dock erbjöd lite mindre snö än vi vant oss vid, vilket bland annat visade sig på distansloppet under söndagen med ny bansträckning.

Tyvärr insjuknade Sanna Sundström inför tävlingarna och får därmed vänta med sin Scandic Cup premiär.

Fredag 2018-12-07

Test av skidor, valla, spår, banor, uppsamling av åkarna som anlänt från olika håll och skidgymnasium, Hägglunds bussen i skytteltrafik mellan stadion och boendet som vi denna säsong förlade i kanonfina stugor på Bodens Camping och Bad (vad vi vet ingen som provade badet dock..).

Hulda Forsberg gjorde comeback, denna gång som skidtestare i vallagruppen, Bakom Kulisserna imponeras av Huldas tålamod och stora vilja om att fixa snabba skidor till de tävlande, stort tack från oss alla!

Hulda väntar tålmodigt på att få ge sig ut på nästa test, vallaboden uppmärkt med banderoll så att ingen skulle gå vilse.. Foto: Jens Boveng

Lördag 2018-12-08 - Sprint Klassisk (D=1,1km samt H=1,5km)

Kylan har gett med sig och vi bjuds på en toppenfin vinterdag med temperaturer som varierar mellan -4 och -7 grader, omvartannat snö och omvartannat uppehåll, härligt!

Bansträckningen på sprinten har vi nu lärt oss, ett relativt långt parti med stakning från start, upp i första backen och då med teknikzon för diagonal eller saxning, 90 grader sväng/riktningsförändring och ned och över viadukt följt av en lite rejälare backe där damerna viker av tidigare än killarna som klättrar högre upp innan en utförslöpa med svag vänsterkurva tar vid. Därefter in mot stadion i en utdragen 180 graders högersväng och långt sluttande upplopp som känner på i trötta kroppar!

D17-18 (klicka för resultat)

PREMIÄR!

Sigrid Hübenette drar igång sin juniorperiod i Scandic Cup, tyvärr blev Sanna Sundström sjuk inför tävlingarna så hennes premiär får vi vänta lite till på.

Åter till Sigrid och hennes första start på Pagla skidstation i Boden (japp, första starten i Norrbotten för Sigrid), klassiska skidor och sprint! Sigrid åkte med fokus och laddade på, dock räckte det denna gång inte hela vägen till kvartsfinal, bara ladda om inför nästa lopp.

Sigrid med full koll på vart hon skall, framåt med full fart! Foto: Jens Boveng

D19-20 (klicka för resultat)

Elsa Forsberg och Lovisa Olsson har som vi presenterat tidigare fått sällskap i klassen (D19-20) av Hanna Jonsson, inför prologen var startordningen Lovisa, Elsa och Hanna.

Lovisa ut i spåret jagad av kompisarna från Sollefteå Skidgymnasium, kanske lite påmind och stressad av detta, inte ett perfekt tekniskt lopp men ändå vidare till kvartsfinal och vidare tävlande. Väl i kvartsfinal hade Lovisa inte det bästa spåret och när banan smalnade fick hon snällt släppa två åkare förbi sig för att kunna kliva in i spåret, kämpade dock friskt hela vägen och slutade fyra i sin kvartsfinal, något för svag tid dock för att kunna nå "Lucky Looser" och en total 20:e plats för Lovisa.

Lovisa stakandes ut från start i sprint prolog. Foto: Jens Boveng

Elsa var dagens stora utropstecken, vilket syndes redan i start ut från prologen, attack och med kraft och självförtroende! Elsa fick nu utdelning och äntligen vidare  i en klassisk sprint! Väl i kvartsfinalen öppnade Elsa helt respektlöst och tog tidigt position i heatet, som det visade sig gick heatet också väldigt snabbt! Elsa in som fjärde åkare i sin kvartsfinal, en tid som räckte via "Lucky Looser" och vidare till semifinal! Väl i semifinalen öppnade Elsa lika tufft och låg länge på tredje plats i heatet, tyvärr mattades Elsa på upploppet och slutade tillslut på en mycket fin totalt 11:e plats!

Elsa vågar ta plats direkt vid start i semifinalen och får en riktigt bra startraka. Foto: Jens Boveng

Hanna hade en tuff säsong ifjol med mycket strul och skador som lade käppar i hjulet både en och två gånger för Hanna, detta syndes dock inget av nu i Boden. Frisk start och gott gry i åkning och stakningen. Hannas lopp räckte inte ända fram till avancemang till finalheaten, men bådar gott för kommande tävlingar.

Hanna ligger på med stakningen in över det tuffa upploppet, sprintprolog. Foto: Jens Boveng

H17-18 (klicka för resultat)

Åren går och omkasstningar sker, från att ha varit en stor klass för Hägglunds SK Ski Team i H17-18 är det nu den minsta klassen för oss i juniortruppen då enbart Isak Seijsing nu kvalar in i denna klass. 

Isak har även han haft sin beskärda del av strul och sjukdomar men har nu fått hålla sig frisk och tränat på riktigt, riktigt bra! Träningen avspeglar sig även i resultatet! Isak gjorde en toppenfin sprint och förbättrade sitt resultat från Boden förra säsongen med hela 32 placeringar! Givetvis hoppas och önkar man alltid ta sig till finalheaten, men detta bådar gott, bra kämpat Isak!

Isak in mot upploppet med friska tag! Foto: Jan Gidlund

H19-20 (klicka för resultat)

Hugo Eriksson första "ålderman" till start för Hägglunds äldre juniorer, klassiskt sprint i Boden brukar passa Hugo som "hand i handsken"! Handen satt bra i handsken även denna säsong bara det att fler tagit på den bra också.. Hugo kämpade och försökte hela vägen men hade inte riktigt träffen i stakningen och fick se sig placerad strax utanför finalheaten.

Hugo rusar iväg i start! Foto: Jan Gidlund

Alexander Gidlund kämpade och slet med Bodens sprintbanor, klassisk sprint i Boden är dock inte riktigt den sång och melodi som Alex nynnar på helst, mössan på sned och full satsning kan vi alltid räkna med dock.

Alex, på väg att "staka ur bild"! Foto: Jan Gidlund

Sist startande för oss i sprintprologerna var Pontus Wikström, en Pontus som öppnade friskt uppför de första backarna, kanske med lite för hårt tryck och frenesi, men "ingen kommer ihåg en fegis", Pontus kämpade väl hela vägen över mållinjen, för att därefter hämta andan lite grand.

Pontus jobbar och sliter, hela vägen in mot mål. Foto: Jan Gidlund

Söndag 2018-12-09 - Distans Fri stil (D=5km, H=10km)

Ny dag, nya möjligheter och nytt väder.. Från -7 grader och snö till nollgradigt och växlande uppehåll/snö/duggregn. Riktigt fina spår och banor, banorna som arrangören för övrigt inför tävlingarna tvingades att ändra från en 5km till 2km på grund av snöläget. Under tävlingen korrigerades banorna igen, nu slutligen till en 2,5km då en del av slingan förstäkts med isavskrap från ishallar. Med den mängd snö som kommit de senaste dagarna och nätterna var 2,5km spåret klart att användas, detta för att få lite färre åkare i slingan samt kunna erbjuda en något tuffare bansträckning.

Vid distans brukar starten bli utdragen för våra åkare, så även denna gång, Isak först till start 10:18:00 medan Lovisa som sist startande klev genom startgrinden 13:10:00.

H17-18 (klicka för resultat)

Isak uppe med tuppen för frukost och skdtester innan tävlingsbanorna stängde för morgonen, efter start dags för fyra varv innan målgång och därmed färdigställd distans om 10km fri stil. Isak satte högsta tempo direkt och formligen flög upp för den första backen, vid första varvningen dundrade Isak in som topp trettio. Kanske öppnade Isak lite för hårt och tappade lite fart under den andra halvan, kan även varit så att Isaks skidor "dog" i glidet på andra halvan, Isak hade lite svårt att sätta fingret på det, oavsett, om vi ser till placering så satte Isak nytt personbästa i Scandic Cup sammanhang, positivt!

Isak på väg upp! Foto: Jens Boveng

H19-20 (klicka för resultat)

Pontus ut tidigt i startfältet med pigga ben, ont om ryggar på första varvet dock, men efter ett par varv hade ryggarna radat upp sig på led med många åkare att jaga i spåret. Pontus höll ett jämnt tempo i spåret och gjorde ett stabilt och bra distanslopp.

Pontus in i "egen tunnel" och eget tempo. Foto: Jens Boveng

Alexander med nya krafter och skateskidor under fötterna, ladda, ladda, bang, nu kör vi! Alex hade lite fler ryggar att gå på än Pontus, men även Alex åkte efter eget tempo och rytm och genomförde en riktigt bra distans, bra jobbat!

Alex trycker på uppför så snön ryker! Foto: Björn Eriksson

Hugo ut som sista startande av våra killar för dagen, 10km fri stil även på Hugos schema! Återigen fick vi se jämnheten mellan Hugo och Alex i fri stil distans, ungefär samma tempo och ett par placeringar differens genom i princip hela loppet, bra jobbat!

Hugo "fightandes" med backe, trötthet och snöfall. Foto: Björn Eriksson

D17-18 (klicka för resultat)

Sigrid ut tidigt i klassen då start sker baserat på FIS-poäng och Sigrid inte åkt någon FIS-tävling innan, därmed få ryggar att åka på under första varvet. Sigrid fulladdad med energi och självförtroende öppnade lite lugnare för att öka på andra varvet när det samlats fler ryggar i spåret. Efter ett kanonlopp bärgade Sigrid sina första Scandic Cup poäng, detta genom att åka in som 25:a, stark insatts!

Sigrid på väg uppför i den första backen ut på sin 5km distans i Boden. Foto: Jens Boveng

D19-20 (klicka för resultat)

Sista klassen för helgen, dags för våra äldre damjuniorer att avverka de 2,5km två varv, därefter dags att packa ihop och styra bilar och bussar mot Lycksele, Sollefteå, Örnsköldsvik och Östersund.

Först ut av våra tre tävlande i klassen, Hanna, som vi nämnt tidigare hade Hanna mycket strul föregående säsong och då speciellt fri stil där knäskador spökat, Hanna med fokus på att genomföra tävlingen efter bästa förmåga gjorde en riktig kanoninsats och var bara 1 ynka sekund ifrån att ta sina första Scandic Cup poäng.

Hanna blickar uppåt och framåt mot kommande tävlingar! Foto: Jens Boveng

Näst på tur var Elsa, stärkt av lördagens sprint med bra tryck och stabilitet upp för första backen ut på distansen! Tyvärr drabbades Elsa av strul i den nästkommande uppförsbacken i samband med en omkörning där Elsa prejades av spåret och ramlade, upp, stresspåslag och hoppskejt för att hitta tillbaka i rytm och fart.. Inte den bästa start, strax gav sig benhinnorna tillkänna och Elsa ramlade ännu en gång efter banan men kämpade sig igenom loppet, bra jobbat trots smärtan Elsa!

Elsa på väg upp i den första stigningen, stabil överkropp och bra tryck. Foto: Jens Boveng

Sist ut av våra åkare för dagen var så Lovisa, med viss revanschlystnad i blicken från lördagens sprint! Lovisas vana trogen en något "försiktig" öppning på det första varvet, för att på det andra varvet ha krafter kvar och kunna trycka på lite hårdare. Lovisa åkte in på sin bästa placering på en distans i Boden i samband med Scandic Cup, detta via en 11:e plats, tre sekunder ifrån topp tio.

Lovisa tar sats i startbacken även hon, dags för 5km fri stil. Foto: Jens Boveng

Åkarnas tankar om tävlingarna:

Hugo Eriksson (H19-20)

Då var årets första cuphelg över med lite blandade känslor! Kul att vara igång med de större tävlingarna men lite tråkigt att de bra resultaten uteblev för min del. Men men, bara att ta nya tag inför nästa gång.

Elsa Forsberg (D19-20)

Då var första cupen gjort och äntligen är säsongen igång påriktigt.  Roligt att träningen visar resultat då jag äntligen fick gå vidare på en klassisk sprint och dessutom ta mig ända till semifinal. Där tröttnade jag på slutet och hängde inte med på det långa upploppet, men som sagt väldigt roligt att ta sig till semi! På söndagen blev det dessvärre en sämre dag. Kroppen och orken känns helt ok men värken i benhinnorna tog över så att jag tillslut inte kunde åka riktigt, vilket resulterade i två vurpor… Besviken såklart men det är bara att ta nya tag. I övrigt är jag väldigt nöjd med vallningen och skidorna samt boende och uppassning av alla slag. Tack så mycket och vi ses i Åsarna!

Sigrid Hübenette (D17-18)

Hej! Kul med tävlings och Scandic cup premiär! Den klassiska sprinten på lördag gick sådär tyvärr... Men bättre gick det på söndagens distans, snöfall och runt nollan och fristil, ett av mina favoritfören för tävling faktiskt. Nöjd med placeringen och vallningen. Önskar ännu mer backar till nästa tävling. En riktigt rolig helg tillsammans med teamet blev det iallafall! 

Hanna Jonsson (D19-20)

Kul med cupprämiär och premiär i Hägglundsfärger!! Helgens tävlingar är jag delvis nöjd med, jag var inte riktigt nöjd med min känsla under loppen, däremot är jag supernöjd med skidorna båda dagarna! (Taaack vallarna!!) Ser fram emot kommande cuper. 

Lovisa Olsson (D19-20)

Nu är tävlingssäsongen igång och första cuphelgen är gjord. För min del så blev det en helt okej bra helg, jag åkte bättre än vad jag gjort på de tävlingar jag åkt i början av säsongen, så det var kul. Men det kändes ändå inte helt hundra, så jag hoppas på att komma i bättre form inför kommande tävlingar.

Pontus Wikström (H19-20)

Hej. Kul att äntligen få köra igång med tävlandet igen. Min helg va inte den bästa tycker jag. Hade inte riktigt rätt känsla under distansen för att åka snabbt. Under sprinten så öppnade jag lite hår och orkade inte trycka som man måste på upploppet. Men vi hade grymma skidor tycker jag.

Bakom Kulisserna summerar.

Då var så den tredje, eller fjärde säsongen i rad avverkad i Boden och Pagla skidstadion.. Beror på hur man räknar, de 00:or som åkte USM i Boden 2016 har nu åkt inte mindre än fyra stora tävlingar på de fina banorna i Boden, nästan som hemmaplan! Vi tackar återigen arrangörerna för riktigt fina tävlingar.

Bakom Kulisserna passar även på att rikta ett stort tack till ledare, vallare och föräldrar som jobbat hårt med att ordna med mat, fika, mellanmål, transporter, lagledarmöten och så vidare, utan allas insatser skulle det inte fungera för våra åkare, tack!

Som avslutning säger vi - God jul och gott nytt år!

Skribent: Jens Bovéng
Epost: This is a mailto link

fb

guldpartners

 

 NYA intersport 2-radiga i bildfil

  

 fjällräven logo

 

naturkompaniet logo 

 

 ulf_nylanders_bilar logo 

  

 

 

 silverpartners

 

 holmen logo

 

 norra skogsagarana logo

 

 eurocon logo

 

 Garageportexperten_Logo350  

 

mäklarhuset logo

 

 bosch rexroth logo 

bronspartners

 

trimtex logo

  

Postadress:
Hägglunds Ski Team SK - Skidor
Hägglunds Ski Team SK, Åvägen 19
89151 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: +4666054450
E-post: info@hagglundsskitea...

Se all info