Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jens Boveng Lovisa Olsson i stakning in på upploppet under sprintprologen i Boden.

V.50, Boden bjöd på en kall Scandic Cup Premiär!

22 DEC 2017 10:22
Scandic Cup premiär, orten var dock densamma som 2016/17, återigen fick Boden äran att starta juniorernas Scandic Cup, denna gång med sprint och distans i klassisk stil. "Bakom kulisserna" tog på sig vintermössa och lovikavantarna!
  • Uppdaterad: 23 DEC 2017 00:24

När de nationella cuperna, Volkswagen Cup för seniorer samt Scandic Cup för juniorer startar, då är tävlingssäsongen igång på riktigt i skidsverige, det betyder att nu är det säsong! Premiären för juniorerna i Boden är avklarad och "Bakom Kulisserna" var på plats i ett stundtals kylslaget Boden.

 

Fredag 15/12

Vallateamet på plats och så även de åkare som går skidgymnasium i Sollefteå, för flera av oss var det trevligt att vakna till lite vinter och lagom kyla istället för grått och blött väder.. Solljus var det dock lite si och så med, tur att vallateamet har koll på grejorna ändå, varning utdelas dock för Björn Eriksson som flera gånger hördes ropa till Albin Eriksson, -"Visst har jag tagit nummer x på skidorna" då han inte lyckas läsa av märkningen själv. Albin Eriksson som för övrigt avslutade sin aktiva tävlingskarriär inför denna säsong och istället flyttat till Arvidsjaur där han numera jobbar som skogsmaskinförare. När Hägglunds SK Ski Teams vallateam kallade kom Albin dock farande för att hjälpa till att testa skidor och vallor, stort tack till Albin för detta!

-"Få se nu då, hur känns dessa tro?" Glidtester pågår i ett vintrigt Boden. Foto: Jens Boveng

Förutom test av skidor och vallor testade alla åkare banorna, några på förmiddagen och några på eftermiddagen, eftersom bussarna från Lycksele ankom under fredagen och inte torsdagen som Sollefteås bussar.

 

Lördag 16/12 - Sprint Klassisk stil (D=1,1km samt H=1,5km)

Ännu en strålande fin vinterdag med temperaturer på runt -4/-8 grader, dock lite fukt i snön vilket gjorde fästvallningen lite "trixigare" än vad det normalt är vid denna temperatur. 

Sprintbanan var densamma som förra säsongen, lång stakning vid start och därefter fin diagonalåkning ut från stadion med tillhörande teknikzoner som denna säsong var två stycken. Den ena zonen var lite "knepigt" placerad och gav upphov till en del bekymmer för tjejerna, att placera en teknikzon i en kruva med riktningsförändring kan knappast klassa in som en placering som följer en naturlig klassisk åkrörelse. Vid riktningsförändring lyfter i princip alla åkare på den yttre skidan, trampar med den inre samt stakar, inte så många som åker diagonal i en kurva med riktningsförändring.. Lite märkligt kan tyckas. Efter dessa backar med teknikzoner bar det så utför in mot stadion, följt av en utdragen kurva i 180 grader och så ett långt upplopp i motlut. Killarnas bana fortsatte dock uppåt i teknikzon nummer två då deras backe var längre och gav en mer naturlig åkning i teknikzonen.

D17-18

Ny tävling, ny säsong, samma ort, samma startordning.. våra yngsta damjuniorer är vana att starta först.

Lovisa Olsson var första Hägglunds åkare till start för helgen, prologen slutade med avancemang till en kvartsfinal, väl i denna tog dagens tävlingar dock slut och Lovisa slutade på en total 24:e placering.

Elsa Forsberg laddade på även hon under prologen och satte press på stavarna, tyvärr räckte tiden dock inte till avancemang till finalheaten och Elsa fick avsluta dagen med att heja på sina lagkamrater.

Elsa med fokus på stakningen i starten av sprintprologen. Foto: Jens Boveng

D19-20

Efter "de yngre" var det sista års junioren Hulda Forsbergs tur att ge sig i kast med sprintbanan på Pagla Skidstadion, en väl genomförd prolog placerade Hulda i kvartsfinal. I denna gick Hulda dock samma öde som Lovisa till mötes och dagen slutade i kvartsfinal med en total 26:e placering för Hulda.

Hulda med fokus mot mållinjen på upploppet. Foto: Jens Boveng

H17-18

Denna säsong saknar vi representation i H19-20 så killarna i den yngre gruppen får stå för hela "mansansvaret".

Hugo Eriksson var först ut av Hägglunds killar och gjorde en stabil och snabb prolog som placerade honom i kvartsfinal. Väl i kvartsfinalen blev det tyvärr inte tredje gången gillt för dagen och Hugo fick följa Lovisa och Huldas sortier, utslagen med minsta möjliga marginal knep Hugo och slutgiltig 13:e placering vilket placerar honom i topp av våra åkare denna sprintdag (12 åkare går till semifinal..).

Alexander Gidlund sprintade ut fem minuter efter Hugo i prologen, tyvärr räckte det inte för vidare avancemang denna dag, Alexander åkte in i mål cirka nio sekunder från en finalplats.

Pontus Wikström mötte samma öde som Alexander och hade inte rätt fart i kroppen trots en bra kämpainsats på skidorna, dagen slutade därmed i prologen.

Isak Seijsing gjorde i samband med sprintprologen premiär som junior i cupsammanhang med FIS-ranking och allt, givetvis en spännande start som Isak dock skötte bra, även om tiden inte räckte till fler lopp för dagen.

Isak stakar på sista biten mot mål på det tunga upploppet i Boden. Foto: Jens Boveng

 

Söndag 17/12 - Distans Klassisk stil (D=5km samt H=10km)

Under lördagkväll fanns viss förhoppning om att väderprognoserna som pekade på -18/-20 grader på söndag skulle få fel och att vi istället skulle få en fin vinterdag med kanske -10 grader på termometern.. Usch så vi bedrog oss, väderstationen visade istället -19,8 grader när vi vaknade.. med andra ord - KAAALLTTT!

Efter en del konfererande bland tävlingsledare och delegater konstaterade man att väderstationen på stadion visade på ett bättre läge, detta då den indikerade -16 grader. Sagt och gjort, det blir tävling.. på med en hel del kläder med andra ord!

H17-18

Vad händer!? Killarna startar först och tjejerna en och en halv timme senare, spännande och ovant för båda "parter".

Med andra ord fick vi omvänd startodning på söndagen där Isak startade först på den tuffa 5km banan som skulle avverkas två varv, där en del av banan går ut via en gammal slalombacke (pulkabacken) som kräver saxning för att ta sig upp i. Isak startade optimistiskt, så optimistiskt att "Bakom Kulisserna" inte ens han få fram kameran, indikationer efter banan pekade på en bra öppning, tyvärr förstördes dagen för Isak i en tvär kurva då skidorna inte ville svänga och istället förpassade Isak ut i skogen med en krasch! Isaks första FIS-distans slutade därmed med en DNF i resultatlistan, typiskt när starten gick så pass bra.

Pontus öppnade friskt även han och kämpade med såväl backar som kyla på den tuffa banan i två varv, efter dryga halvtimmen var loppet klart och varm dusch, ombyte och fika väntade.

Pontus "dundrar på" ut från stadion i "smällkalla" Boden. Foto: Jens Boveng

Alexander var nästa "man till rakning" och gick friskt på det första varvet och höll länge en topp femtio placering, kylan och upploppet spjärnade dock emot lite och Alexander tappade ett par placeringar på slutet, men krigade på bra ända in i mål.

Alexander springer upp för "pulkabacken", det lutar brant! Foto: Björn Eriksson

"Sisten i är en badkruka" heter det ju, men att Hugo gick ut som sista kille för dagen har väldigt lite med bad att göra, istället var positionen förärad av FIS-poäng och ranking. Hugo lyckades även förvalta denna ranking väl och höll sig topp tjugo på det första varvet, dock mattades även Hugo lite och föll tilbaks till en 27:e plats, vilket dock är mycket bra då de trettio första får Scandic Cup poäng. Hugo utökade alltså sin poängskörd i cupen, starkt jobbat!

Hugo "ångar på", snart bara utför och upploppet kvar. Foto: Björn Eriksson

D17-18

Under grbbarnas lopp fortsatte vintern att göra sig påmind i Boden och när Elsa startade visade tempgivarna -17,8 grader.. väderstationen på¨stadion visade dock -16,9 (startgränsen är -17.. :) ). På med luvan och "bit ihop". Elsa åkte till skillnad mot killarna enbart ett varv på den tuffa banan, dock fullt tillräckligt för att bli både kall och trött. Trött är dock bra, då har man inte direkt vilat längs med banan.

Lovisa startade en stund efter Elsa och var bland de sista i klassen att starta, bara att ladda på och försöka åka snabbt på de positioner som man kan åka skidor, samt trycka på och springa i saxpartierna. Lovisa var inte helt nöjd med genomförandet men åkte ändå in på en fin 16:e plats "nätta minuten" från pallen, med andra ord tätt bland placeringarna i topp tjugo.

Lovisa på väg in i teknikzonen upp för "pulkabacken" på distansen. Foto: Jens Boveng

D19-20

Helgens sist startande blev Hulda som efter sina yngre kamrater tog sig an Pagla skidstadions 5km distans bana med bravur. Hulda forcerade fram i backar och skog och trots en känsla som inte var på topp så placerade sig Hulda på en fin, fin 18:e placering!

Hulda på väg in i sista kurvan innan distansloppet och därmed helgen i Boden är i mål. Foto: Jens Boveng

 

Åkarnas kommentarer om helgen i Boden.

Hugo Eriksson (H17-18)

Min helg i Boden har varit rolig och även helt okej resultatmässigt. Lördagens sprint bjöd på fina spår och jag är nöjd med både prolog och kvartsfinal där det tyvärr tog stopp. Jag gav allt och hade inte kunnat göra det bättre, jag hade helt enkelt inte riktigt orken. Söndag gick också helt okej, jag är nöjd med hur jag la upp loppet men hade tyvärr inte riktigt dagen för en bättre placering. Jag har haft bra skidor hela helgen och vill tacka vallarna för det arbete dom lägger ned under dessa cuper!

/Hugo 

Alexander Gidlund (H17-18) 

Nu är första Scandic cup helgen genomförd. Tävlingarna började på lördag med en sprint på 1,5km. Hade tyvärr inte farten i prologen så klarade inte kvalgränsen att ta sig vidare. Försökte istället att ladda om inför söndagens distans. Boden bjöd som vanligt på ett tufft 5km varv som avverkades 2 gånger. Försökte hålla ett jämt tempo från start till mål. Lyckades hålla ihop åkningen vilket jag är nöjd med och som jag tar med mig till nästa cup helg i Östersund.

Med vänlig hälsning, Alexander

Isak Seijsing (H17-18)

Min upplevelse i Boden, första Scandic Cupen var en väldigt rolig erfarenhet även fast det inte gick så jättebra för min egen del. Jag tycker Hägglunds som helhet gjorde en väldigt bra tävling med bra lopp, bra skidor hade vi så vallateamet skötte sig utmärkt. kanske lite väl kallt på distansen men det som inte dödar härdar.

Lovisa Olsson (D17-18)

Jag är lite missnöjd över min cuppremiär i Boden, jag hade hoppats att jag skulle ha lite mer fart i kroppen än vad jag hade. Men nu blickar jag fram emot kommande cuper och hoppas på att det går bättre framöver!

Hulda Forsberg (D19-20)

Tävlingarna i Boden kändes inte tipp topp.. Tråkig känsla i kroppen och fick inte ut det jag ville eller hoppades på! Men det bjöds på riktigt fina banor och fantastiska skidor som ändå kunde lysa upp helheten i helgen! Så det är bara att ta nya tag och se fram emot de kommande tävlingarna i Östersund! 

 

Bakom Kulisserna summerar.

"Bakom Kulisserna" konstaterar att det kan vara något av en utmaning att bo på Hotell... Att hålla koll på sitt nyckelkort är inte allas starka sida. Alexander och Hugo valde att hålla på traditionen och låste sig därmed för andra året i rad ute från sitt rum, Lovisa fick dock skulden då det var hon som stängde dörren, att hon inte hade koll på killarnas nyckelkort "var ju för dåligt".. Katarina och Hulda ville inte vara sämre de, lagom till kvällsfikat på lördag blev korten kvar i rummet medan Katarina och Hulda lungt fikade ute i korridoren, efter fika, öppna dörr, låter sig inte göras, receptionen väntar! 

Vi hoppas att IFK Umeå Skidors familjen Lundgren inte stördes allt för mycket för att vi belamrade korridoren utanför deras rum i samband med kvällsfikat.

Slutligen önskar vi er alla en riktigt god jul och gott nytt år!

 

Skribent: Jens Bovéng
Epost: This is a mailto link

fb

guldpartners

 

 NYA intersport 2-radiga i bildfil

  

 fjällräven logo

 

naturkompaniet logo 

 

 ulf_nylanders_bilar logo 

  

 

 

 silverpartners

 

 holmen logo

 

 norra skogsagarana logo

 

 eurocon logo

 

 Garageportexperten_Logo350  

 

mäklarhuset logo

 

 bosch rexroth logo 

bronspartners

 

trimtex logo

  

Postadress:
Hägglunds Ski Team SK - Skidor
Hägglunds Ski Team SK, Åvägen 19
89151 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: +4666054450
E-post: info@hagglundsskitea...

Se all info