Hoppa till sidans innehåll

V.51 - Uppladdning inför jul med Scandic Cup i Östersund!

02 JAN 2020 23:39
Oj vilken premiär vi fick i Östersund, inte färre än elva juniorer och en senior fick vi se på startlinjen i Hägglunds Ski Teams nya dräkter, kul!
  • Skapad: 02 JAN 2020 23:39

Östersund stod säsongen 2019/20 som premiärort för Scandic Cup, detta efter att de senaste tre säsongerna alltid ha gått av stapeln i Boden, lite ovant för våra äldsta juniorer med andra ord! Faktum är att de äldsta juniorerna tävlat fyra säsonger i rad i Boden, då med USM (16 åringar) samt därefter Scandic Cup 2016, 2017 och 2018, det har alltid varit fina tävlingar i Boden, men visst förnöjer ombyte!?

Bakom Kulisserna konstaterar även att Hägglunds Ski Teams trupp tävlande juniorer nog aldrig varit så stor som nu, hela 11st juniorer till start i Östersund och denna säsongs första Scandic Cup. Senioren Oskar Strömberg kom till start även han i den FIS seniortävling som arrangerades samtidigt med Scandic cup i Östersund, roligt med så många till start!

Torsdag 19/12

Vallagruppen och skidtestare anländer till Östersund och ställer iordning vallabod och boendet på Jamtli vandrarhem.

Björn Eriksson med full koll på att allt hamnar rätt i och utanför vallaboden.. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson 

Fredag 20/12

Åkarna anlände i olika omgångar för att testa skidor och banorna inför den klassiska sprinten som stod på programmet för lördagens tävlingar.

Med så snabba skidor hinner fotografen och kameran inte riktigt med att fokusera.. Foto: Katarina Forsberg

Lördag 21/12

En dag med klassisk sprint på programmet och en hel del spänning och nervositet i luften från kanske framförallt våra yngre juniorer Elsa Eriksson, Sebastian Hägglöf samt Viktor Olsson som äntligen skall göra "riktig" juniorpremiär. Extra roligt att även Sanna Sundström som haft problem med skador och sjukdomar nu får vara med på Scandic Cup tävlingar, då på "hemmaspår" i Östersund.

Dagen till ära bjöd Östersund upp med gråväder, duggregn samt temperaturer pendlande mellan nollan och en plusgrad, perfekt pass för vallagruppen med andra ord! Riktigt bra spår dock, Latti Östlund från Vålådalens Fjällstation hade gjort ett utmärkt jobb med banorna!

D17-18 (Sprint 1.3km, klassiskt)

Ja, ni kan ordningen vid det här laget.. damerna först som man säger och som "vanligt" avverkas "småttingarna" absolut först!

Första Hägglundstjej till start var Sigrid Hübenette som precis som Sanna Sundström kan banorna i Östersund utan och innan. Sigrid visade att utvecklingen fortsätter starkt uppåt/framåt, fjolåret var Sigrids favoritdistans inte klassisk sprint, men nu dundrade Sigrid igenom prologen och lade sig på en fin, fin 11:e plats inför finalheaten, väl i kvartsfinalen åkte Sigrid in som tredje tjej vilket betyder att hon fick förlita sig på "Lucky Looser" tider, tyvärr för Sigrid åkte ett par tjejer snabbare, men en total 13:e plats i klassisk sprint är alldeles utmärkt då fjolåret inte innehöll någon finalstege alls för Sigrid i klassisk sprint! Bra jobbat!

Sigrid på väg ut i sprintbanan, upp för första backen med full fart. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

Nästa Hägglundstjej till start var så Sanna Sundström som gjorde premiär i Scandic Cup med denna klassisk sprint, Sanna hade som vi skrev tidigare en hel del strul med sjukdomar och skador under säsongen 2018/19, men har nu fått träna på i längre perioder utan samma problem med sjukdom, härligt! Sanna gjorde nu en jättefin insats och åkte med bra driv och teknik genom den klassiska sprinten, bra kämpat Sanna!

Sanna med fokus i stakningen, på väg ned för sista svängen in mot upploppet. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

Tredje och sista Hägglundsåkare i klassen var Elsa Eriksson som startade drygt femtio tjejer efter Sigrid, i mål placerade sig Elsa som 12:a i prologen, strax bakom nyss nämnda Hägglundsåkare, kanonbra start på en sprintdag som bara hade tagit sin början och som vi döper till "Elsas Sprint"! Elsa som hade som mål att ta sig vidare från prologen gick från klarhet till klarhet och åkte helt utan respekt under såväl kvartsfinal, semifinal och sedemera även final! Elsa slutade totalt som 5:a efter några otroligt fina lopp, detta som bästa förstaårsjunior då de fyra första placeringarna gick till andra års juniorer, otroligt roligt avslut på "Elsas Sprint"!

Elsa med spåret utstakat i semifinalen, fullt tryck i stakningen direkt. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

D19-20 (Sprint 1.3km, klassiskt)

Bland de äldre damjuniorerna hade vi två åkare till start denna srpint, Lovisa Olsson och Elsa Forsberg, som tidigare nämnts har de två fått vänja sig vid Boden vid denna tid på året och premiär för Scandic Cup. Tävla i Scandic Cup kan de sedan längde, nu då i Östersund och först ut av de två var Lovisa, tätt fäljd i startlistan av Elsa. Både Lovisa och Elsa knep också kvartsfinalplatser, för Lovisas del slutade det i kvartsfinal och en slutlig 25:e plats.

Lovisa driver ut steget upp för den sista backen innan sista kurvan ned mot stadion. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

Elsa följde upp förra säsongens stabila sprintar med ännu en semifinalplats genom att åka in som tvåa i sin kvartsfinal. Väl i semifinal slutade dock dagens tävlingar, då som 3:a i sitt heat, dock räckte inte tiden som "Lucky Looser" men en total 7:e plats, riktigt, riktigt bra!

Elsa F. med full fart och kontroll i start av kvartsfinalen. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

H17-18 (Sprint 1.5km, klassiskt)

Dags för två premiärer även i denna klass (som D17-18), nu med Sebastian Hägglöf och Viktor Olsson, både två förstaårsjuniorer och givetvis både spända och laddade för Scandic Cup och stor juniortävlingar med nästan 100 åkare till start (98 för att vara exakt..). Sebastian först till start av de två och full satsning och spring uppför backarna, en satsning som gick hem och gav Sebastian en kvartsfinalplats med två tiondelars marginal! Sebastian tar med sig kvartsfinalen som se och lära samt en slutgiltig 30:e placering i sin första juniorsprint i cupsammanhang, bra kämpat!

Sebastian sträcker ut i diagonalen samt drar in syre inför den första rejäla backen. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

Viktor Olsson gjorde även han som nämnts tidigare sprintpremiär i juniorsammanhang, full fart ut från stadion och fin diagonal räckte till en slutgiltig 42:a placering, cirka 2,5 sekunder från ett avancemang till kvartsfinalerna.

Viktor på väg uppför sista backen innan det bär utför in mot stadion. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

H19-20 (Sprint 1.5km, klassiskt)

Sist ut av juniorklasserna var som så många gånger tidigare H19-20, då med Hugo Eriksson, Pontus Wikström och Isak Seijsing till start.

Hugo dundrade ut först av de tre, friskt inspirerad av lillasyster Elsa Eriksson svepte Hugo in över mållinjen och lade beslag på en 17:e plats i prologen och därmed finalheat att vänta. Publiken började nu prata om att döpa om "Elsas Sprint" till "Erikssons dag" eller "Erikssons Sprint"! Väl i kvartsfinalen var det "öppna spjäll" som gällde, Hugo korsade mållinjen som trea i sitt heat, dock med sådan fart att tiden räckte som "Lucky Looser" till semifinal! Väl i semifinalen fick Hugo dock ge sig för dagen, fjärde åkare över mållinjen i semin med en tid som inte räckte till final, men en total 8:e plats är fantastiks bra!

Hugo utan respekt och med full fart upp i första delen av sprintbacken i semifinalen. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

Pontus öppnade även han precis som Hugo friskt ut och tryckte på rejält uppför i sprintbackarna som kvällen innan testades av vallarna med visst besvär, flåsande och ett antal ej lämpligt skrivbara kommentarer.. Pontus antog dock utmaningen klart friskare än de nyss omnämnda. Tyvärr strulade det lite på väg ned från "topparna" av sprintbacken så Pontus fick nöja sig med prologen denna gång, vi lägger in en 49:e placering på Pontus resultatsamling.

Pontus snart på väg ned mot stadion och målgång. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

Sista junior till start för Hägglunds Ski Team denna dag var så Isak Seijsing som låtit meddela vallarna inför loppet att -"skidorna glöder". Mycket riktigt dundrade de fram i början av loppet, kanske skulle vallagruppen behövt kyla dem lite dock, troligen smälte skidorna bort snön och vållade en förvisso "snygg" "pladask" för Isak, men i sprint är ett "pladask" ett säkert tecken på att man kommer tappa tid, tid som inte finns om man vill åka mer än prologen.. Isak lät det vara osagt efter tävlingen vad "pladasket" berodde på, dvs glödde skidorna bort snön till jord eller hände någon annat? Vi lägger det bara till handlingen och konstaterar -"Det kommer fler tävlingar!"

Isak jobbar på med stakning, snart på väg mot upplopp. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

H21-

Ingen Volkswagen Cup denna gång, men väl FIS seniortävling och Oskar Strömberg stod på startlinjen, Bakom Kulisserna skall dock erkänna att vederbörande inte noterade Oskars sprint och har svårt att referera från åket, Oskar var dock nöjd med insatsen och "glad i hågen" efter målgång. 

Oskar stakar ut på sin sprintprolog. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

Söndag 22/12

Ny dag, nya möjligheter och ny tävlingsdisciplin, nu gäller fristil, masstart och distans! Mycket nytt för våra yngsta juniorer och som vanligt kan viss chock uppstå när man förstår att man som ny junior alltid startar och lottas bland de sista i alla stora tävlingar, tills man skaffat sig FIS-ranking/poäng från tidigare tävlingar.. Östersund fortsatte bjuda på varierande väder med temperatur pendlande från -1 till plus 1 och nederbörd växande mellan snö och regn. 

D17-18 (Masstart 10km, fri stil)

Som traditionen bjuder (??) damer 17-18 startar, denna gång med 77 åkare till start på en 5km lång bana med 165m höjdmeters klättring som skall avverkas i två varv, spänning så det förslår med kamper, tjej mot tjej..

Starten precis gått för D17-18, Sigrid syns långt fram i leden på grund av bra FIS-ranking från säsongen 2018/19. Foto: Jens Boveng

Till start i D17-18 kom Sigrid, Sanna och Elsa där den första baserat på FIS poäng fick en resa längre fram i klungan i förhållande till Elsa och Sanna som fick starta klart längre bak då de saknade FIS-ranking för distans.

Sigrid kan som vi tidigare nämt banorna i Östersund väl, det vi också vet är att Sigrid gillar att klättra och få "mala på" med hög fart upp för backarna och samla kraft i utförslöporna, Sigrid följde planen väl och åkte toppenbra och krönte sin Scandic Cup resa med den hittills bästa placeringen i distans, in som 9:a! Kanon!

Stilstudie i Sigrids favorit, distans, fri stil och uppför. "Sigrid going strong!" Foto: Jens Boveng

Sanna kan också banorna väl då även hon går på skidgymnasiet i Östersund, med tanke på tidigare sjukdomar och skador är kanske inte 10km masstart någon favorit för Sanna ännu, men glädjen över att äntligen få vara med och tävla och umgås med övriga i gruppen väger en dag som denna upp mycket av tidigare elände och strul, kanonbra jobbat Sanna och kul att du äntligen får vara frisk och kan vara med!

Sanna omgiven av snöflingor hängande i luften! Foto: Jens Boveng

Elsa E. som hade en superlördag fick denna söndag kämpa och kryssa mellan "massor" av duktiga tjejer på sin resa milen i fri stil, en klättring som skedde stabilt och kontrollerat och hela tiden placering för placering, in i mål på ny Scandic Cup poängplats som 25:a. Nästa masstart kommer ge klart bättre startled, bra kryssat!

Elsa dansar fram nedför och surfar säkert mellan åkare och positioner. Foto: Jens Boveng

D19-20 (Masstart 15km, fri stil)

Ny klass, nya utmaningar, nu dessutom med momentet vätskelangning då sträckan nu ökat till 15km. Samma startantal som under lördagens sprint, "ålderdamerna" Elsa F. och Lovisa till start med andra ord.

Lovisa har inför säsongen haft en del strul med sjukdomar, där höstproblemen hemma i sängen fem veckor varit den tyngsta, därmed mest fokus på A3/A3+ pass som tävling innebär och inte gå stum för att jaga placeringar utanför vad kroppen klarar just nu. Bra resa, bra service av vätskelangning och ett bra genomfört lopp med en 23:e placering in på resultathistoriken.

Lovisa med "skugga" uppför stigning innan vätskelangning. Foto: Jens Boveng

Elsa F. har ju också varit drabbad av sin beskärda del av strul tidigare vad gäller fri stil och distans, detta då benhinnor och vader har krånglat och omöjliggjort riktig åkning för Elsa F. på distanser. Nu är benen opererade och smärtan äntligen borta, Elsa jobbar därmed nu ungefär som Lovisa med att bygga tålighet, för Elsas del är det uthållighet över distans som skall in på kontot. Elsa gjorde en stabil insats och fick dessutom avsluta sina 15km med en riktig spurt vilket som vi vet passar Elsa perfekt, vilket även de tre övriga åkarna hon spurtade emot fick erfara, starkt Elsa!

Elsa har slagit på fokus, -"Jag är först över mållinjen av dessa!" och så blev det! Foto: Jens Boveng

H17-18 (Masstart 15km, fri stil)

Nya erfarenheter för våra två unga herrjuniorer igen, masstart och 15km med 103 startande, en tävlingsform som inte precis hört till vanligheterna under ungdomsåren. Viktor hade tur med lottningen och startade som nummer två av de som saknade FIS-poäng, eller rättare sagt i startled nio medan Sebastian hade otur och lottades in i startled fjorton..

Sebastian laddade tidigt för att försöka kryssa och avancera på de platser som finns runt banan, då för att plocka placeringar där möjlighet gives oavsett växel. En taktik som fungerade bra och dessutom med krafter som höll ända in i mål, Sebastian avancerade från startled fjorton och hundra placeringar efter först startande i gruppen till placering 32, grymt bra jobbat och slutligen bara nio sekunder ifrån Scandic Cup poäng på plats 30. Nästa masstart med FIS-ranking finns nya fina möjligheter.

Sebastian hoppar sig fram uppför backanrna för att plocka placeringar. Foto: Jens Boveng

Viktor hade till en början av loppet samma typ av resa som Sebastian, inte lika mycket hoppskejt kanske, men avancemang på avancemang.. Tyvärr tröt krafterna sista varvet och Viktor fick lära sig den hårda vägen att sportdryck kan vara bra när man håller tävlingstempo i 15km. Viktor kämpade och slet dock hela vägen i mål, även om "musten tog slut", bra kämpat!

Viktor klättrar på och dansar snällt ovanpå snön med. Foto: Jens Boveng

H19-20 (Masstart 20km, fri stil)

De äldre herrjuniorerna Hugo, Isak och Pontus som startade i sprinten på lördagen fick nu även sällskap av Alexander Gidlund, som under denna säsong växlar mellan längdåkning och skidskytte samt valde att avstå sprinten då tävlingsprogrammet för skidskytte skall få plats i kalendern tillsammans med återhämtning också.

I "vanliga fall" brukar klasserna med 19-20 vara färre än motsvarande 17-18 klasser, men denna söndag startade inte färre än 105 herrar 19-20, vilket alltså är fler än H17-18.

Tävlingen för Alexander, Hugo, Pontus och Isak kom att delvis utspelas som en gruppresa för en trio bestående av Alexander, Hugo och Pontus där de tre följdes åt stora delar av loppet medan Isak krigade på "solo" ur ett Hägglundsdräkt perspektiv, dvs när trion närmade sig lyste mycket rött medan Isak fick bära Hägglundsfärgerna högt själv. Vidare kan man notera att Alexander laddade med sportdryck på uppgjort intervall, Pontus tappade en flaska och Hugo valde att inte dricka alls. Isak "flaskade i sig" även han så vitt Bakom Kulisserna kunder notera. 

För dagen var Alexander starkast av våra åkare och surfade in på en fin 52:a  placering och lämnade Hugo och Pontus från en trio till att vara ett avgörande "spurt ala duo", en spurt som Hugo lade beslag på som 60:e och Pontus in som 61:a. Isak skar mållinjen som 72:a vilket även det är mycket bra då Isak utifrån ranking innan start var rankad som 95:a, faktum är att alla våra åkare i klassen åkte in på en bättre placering än sin ranking, starkt i 20km masstart!

Alexander på väg upp och driver på med goda krafter hela vögen! Foto: Jens Boveng

Hugo sida vid sida med Alexander, grabbarna som hållit ihop sedan "småbarnsben" är inte så små längre. Foto: Jens Boveng

Pontus kastar sig in i trixig kurva med hög fart under skidorna. Foto: Jens Boveng

Någon som känner igen glasögonen som Isak åker med? Japp, de är Elsa Erikssons! Foto: Jens Boveng

H21- (Masstart 20km, fri stil)

Som nämndes tidigare, ingen Volkswagen Cup tävling och därmed inte så mycket fokus från Bakom Kulisserna, men som vanligt gott gry i Oskar Strömberg när han startar och tävlar. Stort plus till Pontus Wikström också som ställde upp som drickalangare till Oskar medan alla ledare i Hägglunds Ski Team packade ihop och städade vallaboden och boendet.

Åkarnas tankar om tävlingarna

Elsa Eriksson (D17-18)

Min första Scandic Cup började med sprint. Mitt mål var att komma vidare från prologen till finalerna. När jag gick vidare kändes finalerna bättre än prologen och det gick över förväntan! Under sändagen var första gången som jag tävlar en sträcka på 1 mil. Det kändes bra med tanke på att det blev många tuffa lopp i sprinten och att det var en tuff bana. Jag är väldigt nöjd med helgen!

Hugo Eriksson (H19-20)

Tävlingarna i Östersund var säsongens första för min del och det blev en bra premiär med en åttondeplats i sprinten. Kul att få komma till semi. Söndagens distanslopp gick lite tyngre men jag är överlag riktigt nöjd med helgen!

Elsa Forsberg (D19-20)

Första Scandic Cupen är gjord och det känns roligt att vara igång. Lördagen gick över förväntan då jag på en klassisk sprint tog mig till semifinal där jag tillslut hamnade på en 7:de plats totalt. Måste tillägga att jag hade riktigt grymma skidor vilket verkligen gav en extra push. På söndagens distans fick jag kämpa med trötta ben från gårdagen på en väldigt utmanande bana. Men äntligen är vi igång och nu känner jag mig taggad på framtida cuper och skidtävlingar!

Alexander Gidlund (H19-20)

Första cup helgen är nu avklarad och jag är nöjd med resultatet på söndagens masstart. Tycker kroppen och åk känslan var bra under hela loppet vilket var skönt att känna!

Lovisa Olsson (D19-20)

Premiären i Östersund var för min del stabil och jag är nöjd med resultaten med tanke på hur strulig min sommar var. Jag ser fram emot kommande tävlingar och hoppas på lite mer fart och kraft i kroppen då!

Sanna Sundström (D17-18)

Mycket rolig helg och så skönt att äntligen få tävla min första Scandic cup. Så roligt också att jag upplevde att det gick så bra och är nöjd med min prestation under sprinten, super skidor hade jag då också.

Pontus Wikström (H19-20)

Jag är ganska nöjd med sprinten, tyckte jag åkte bra upp till toppen av banan men sen så gjorde jag några missar utför så jag tappade mycket där på dom andra in till mål, men är ganska nöjd ändå. Under Söndagens 20 km så tycker jag att det gick väldigt bra och jag kände mig pigg i 15 av dom 20 km och lyckades plocka en del platser och kände också att jag hade bra skidor som underlättade åkningen väldigt mycket.

 

Bakom Kulisserna summerar

Oj vilken fantastisk start vi fått på säsongens cuper, många deltagare från Hägglunds Ski Team, kämpavilja, glädje, framgång, besvikelser och revanshlusta, precis som det skall vara.

Glädjande också att se hur alla äldre tar hand om de yngre för att förklara rutiner och se till att alla har så bra förutsättningar som möjligt att lyckas, vill även skicka en stor eloge till alla lagledare, vallare och skidtestare som gör sitt yttersta dessa helger för att alla deltagande ungdomar skall få så bra förutsättningar som möjligt, grymt bra och kul!

Heja på, vi ses igen snart!

Skribent: Jens Bovéng
Epost: This is a mailto link

fb

guldpartners

 

 NYA intersport 2-radiga i bildfil

  

 fjällräven logo

 

naturkompaniet logo 

 

 ulf_nylanders_bilar logo 

  

 

 

 silverpartners

 

 holmen logo

 

 norra skogsagarana logo

 

 eurocon logo

 

 Garageportexperten_Logo350  

 

mäklarhuset logo

 

 bosch rexroth logo 

bronspartners

 

trimtex logo

  

Postadress:
Hägglunds Ski Team SK - Skidor
Hägglunds Ski Team SK, Åvägen 19
89151 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: +4666054450
E-post: info@hagglundsskitea...

Se all info