Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jens Boveng Truppen i Falun, bakre raden från vänster, Elin Wickberg, Alexander Gidlund, Hugo Eriksson, Hulda Forsberg samt Elsa Forsberg. Främre raden från vänster, Linda Ström samt Lovisa Olsson.

Vecka 7, Skidpropaganda i Falun!

20 FEB 2017 15:29
Onsdagen 15:e februari rullade bussar och bilar med stora delar av våra kontraktsåkare samt ledare i olika form mot Falun och Intersport- / Scandic Cup tävlingar. "Bakom kulisserna" hakade givetvis på truppen, haka på du också!
  • Uppdaterad: 22 FEB 2017 12:58

Intersport- samt Scandic Cup

Resan mot Falun och Lugnets skidstadion kantades av barmark, grått, brunt samt grönt gräs och vintern kändes avlägsen! Ankomsten till Lugnets skidstadion med duggregn och mörker väckte ingen större optimism om trevliga tävlingar, is och halka var det enda vi såg framför oss, snacka om att ha fel!

 

Onsdag 15/2

Inkvartering i vallabod och stugor på Främby Udde stod på agendan, förmodligen är Hägglunds SK Ski Teams vallabod en av de mest trivsamma, med fikahörna, kaffekokare, kakor och bullar i "överflöd". Att det strulade lite vid ankomst med tilldelning av en för liten vallabod glömdes snabbt när vi inkvaretat oss i den "rätta", redan då kände vi, detta blir bra!

 

Torsdag 16/2

Valla och skidtester på riksstadion Lugnet, samt att de sista åkarna anlände till Falun och anläggningen. Åkarna tränade på sprintbanan med kända vyer från TV och Vinterstudion, hästskobacken upp och ned, huuahh säger vi som står på sidan, yippee säger åkarna (undrar om det är vi eller de som är "korkade"?...). :). Åkarna hade en behaglig dag med fullt upp att samla energi och fokusera både före och efter träningen medan vallarna jobbar för att hinna ikapp klockan som hela tiden springer ilsket iväg..

Vallatestare under lupp av "protokollföraren".. Foto: Jens Boveng

 Björn Eriksson jublar efter att vallateamet har hittat "Superglidet"! Foto: Jens Boveng

 

Fredag 17/2 - Intersport- / Scandic Cup Sprint Fri stil (D/H17-20=1.2km, D/H 21- = 1.4km)

Smolk i bägaren... Elsa Forsberg vaknar tyvärr med känning i halsen och näsan efter att ha tränat på spåren under torsdagen och avanmälan samt omflyttning av boendet i stugorna fick hög prioritet.

För övriga i truppen = Klara, färdiga, SPRINT!!

Elsa Forsberg funderar tillsammans med mamma Katarina under träningen på sprintbanan. Foto: Jens Boveng

Vädret på Lugnet påminnde om Bruksvallarna i april med strålande sol och nästan bar himmel samt temperaturer som gick från nollan upp mot plus 6-7 grader under dagen, kanske inte vad man förväntar sig i februari i Falun, men likväl fint för åskådarna..

 

D17-18

Som vanligt så var de yngsta damerna (småtjejerna var visst inte så poppis..) först till start. Denna gång blev det enbart Lovisa Olsson, då Elsa som sagt blev sjuk. Lovisa åkte starkt och slutade på en 12:e plats i prologen och gick därmed vidare till kvartsfinalerna. I kvartsfinalen hade Lovisa fortfarande bra skidor, tog ytterkurva i sista nedförsbacken samt gled ikapp och om tvåan. I sista uppförsbacken på viadukten innan upploppet avgjorde Lovisa kampen och knep andra platsen i sin kvartsfinal efter en överlägsen Frida Karlsson från Sollefteå. I semifinalen blev mostådet dock för tufft och Lovisa åkte in på en femte plats i sin semifinal och slutade därmed på en total 10:e plats, bra jobbat!

 Lovisa säkrar semifinalplatsen i sista "knixen" på sprintbanan. Foto: Jens Boveng

H17-18

Hugo Eriksson gick ut som 26:e åkare i prologen för killarna och hängde med bra i de tuffa banorna, det såg länge ut som om han skulle lyckas ta sig vidare till kvartsfinalerna, tyvärr puttades han slutligen ned till plats 32 och missade kvartsfinalen med 8-9 tiondelar, sprint är som sagt sprint, marginalerna avgör.

 Hugo lägger upp taktiken inför loppet. Foto: Jens Boveng

Alexander Gidlund startade som 63:e åkare och krigade på bra i de tuffa stigningarna i hästskon och slutade på en 41:a plats efter ett väl genomfört sprintlopp.

Alexander med "fighting face" efter att ha passerat den första stigningen i sprintbanan. Foto: Jens Boveng

D19-20

Hulda Forsberg var först ut i spåren av de äldre damjuniorerna, Hulda sprintade snabbt upp för backarna i hästskon och säkrade en fin 18:e plats och avancemang till kvartsfinalerna. Elin Wickberg var Hägglunds juniorernas sista startande för dagen och kämpade hårt även hon i de tuffa backarna, precis som Hugo missade hon dock kvartsfinalen med liten marginal, 33:e plats blev det för Elin där de 30-bästa går vidare till kvartsfinal.

Elin mot hästskon i en brant passage, seger för Elin 1-0 mot backen! Foto: Elsa Forsberg

Hulda kämpade och slet även i sin kvartsfinal men fick ingen bra möjlighet att passera och avancera till semifinal utan fick därmed nöja sig med kvartsfinalplatsen samt en slutgiltig 17:e placering i tävlingen.

Hulda på väg upp för hästskon i sin kvartsfinal i sprinten. Foto: Katarina Forsberg

D21-

När "småknattarna" var klara med sina prologer var det dags att förlänga sprintbanorna med två hundra meter samt därmed också ett tiotal meter extra i höjdskillnad samt en klart mycket brantare utförsbacke. Linda Ström klarade både klättring och nedförslöpet fint, tiden räckte dock inte till ett avancemang utan Linda fick för dagen nöja sig med en 35:e plats i sprintprologen.

 Linda kämpandes med uppförsbacke och mjölksyra i sprintprolog. Foto: Elsa Forsberg

 

Lördag 18/2 - Intersport- / Scandic Cup Distans klassisk stil (D=5km & H=10km)

Lördagen bjöd på ett något molnigare väder än fredagens klara himmel och sol, några grader kallare var det också med hårda, djupa och fina klassiska spår som höll sig otroligt bra hela dagen, fantastiska förhållanden för alla!

Det klassiska loppet inkluderade sväl delar av mördarbacken samt hästskon i sprintbanan och erbjöd en rejält utmanande bana för våra deltagare! Bansträckningan är världscup klassad och håller en höjdskillnad om 69 höjdmeter på 5km med en högsta stigning i en backe om 42 meter, total klättring i banan är 182 meter! Tufft med andra ord!

D17-18

Lovisa startade som nummer 32 i startordningen och hade som mål att försöka ta sig ikapp den åkare som startade 30 sekunder före henne. Redan efter 2,5km av 5km var Lovisa ikapp och ut ur stadion på den andra slingan (banan är byggd av 2st olika slingor med ett byte av slinga på stadion) åkte Lovisa om och förbi den åkare vars målet var att komma ikapp. I mål övertog Lovisa ledningen, en ledning som hon höll länge, till slut slutade Lovisa på en mycket bra 7:e plats!

D19-20

Efter Lovisas lopp var det dags för Elin och Hulda att gå ut på sina 5km, då med hopp om att deras skidor skulle fungera lika bra som Lovisas. Elins skidor höll tyvärr inte fullt lika bra som för Hulda och Lovisa, klistret släppte lite på Elins skidor med påföljden att banan med så mycket stigningar blev extremt jobig. För Hulda svarade skidorna klart bättre och Hulda tog sig i mål som ledare även hon och slutade till slut på en 12:e plats, mycket bra!

Elin njuter av skidåkning i solen! Foto: Håkan Wickberg

 

D21-

Linda åkte även hon 5km denna dag, precis som juniorerna, Linda försökte få kroppen att svara längs med spåret men kände sig lite seg och hittade inte "sprittet" i benen som hon vill, Linda åkte in på en 39:e placering för dagen. Nya tag inför jaktstarten laddades för direkt.

H17-18

Efter alla damer åkt sina 5km var det så dags för herrarna att beträda banan, då med dubbel så lång sträcka att åka (10km) och därmed även dubbelt upp i stigningar i förhållande till damerna. Hugo var först till start av våra killar och redan direkt efter start syndes att Hugo gick snabbt! Länge, länge hade Hugo ledningen vid 2,4 och 5km, efterhand mattades han dock, men en slutgiltig placering av 20:e var bra och Hugo var nöjd med sin prestation.

Hugo "forsar fram" i distansen. Foto: Håkan Wickberg

Alexander åkte precis som Hugo den 10km banan med fin teknik och gott tryck och kraft, Alexander gjorde en mycket bra andra halva av loppet och plockade då fem placeringar, totalt åkte Alexander in som 50:e.

 

Summering 

Därmed var ännu en fantastisk skiddag/helg till ända, våra åkare har gjort kanonfina insatser och prestationer och de allra flesta av dem har presterat på den nivå de känner att de har kapacitet till just nu, toppen bra!

Hägglunds kontraktsåkare delade sig efter lördagens tävlingar, några stannade kvar för vidare tävlingar i Intersport Cup och distriktsstafett i Falun medan andra inklusive "Bakom Kulisserna" vände åter mot Ångermanland.

På återseende!

 

Åkarnas kommentarer efter tävlingshelgen i Falun.

Elsa Forsberg (D17-18)

Lovisa Olsson (D17-18)

På torsdagen så testade vi skidor och körde den tuffa sprint banan flera varv för att kunna den helt utantill och tänka igenom hur man skulle ta kurvor och vart man skulle trycka på lite extra. På fredagen var det senare dags för sprint prologen och där slutade jag på en 12:e plats och kvalificerade mig vidare för att få fortsätta tävla. Senare i kvarten så slutade jag 2:a i min kvartsfinal vilket gjorde att jag tog mig vidare för att få köra semifinal. Där tog det tillslut stopp och jag slutade på en 1:0e plats i sprinten totalt vilket jag är riktigt nöjd över.

På lördagen så körde vi 5 kilometer klassisk stil på dom tuffa banorna i Falun. Under loppet så kändes det inte så jättebra eftersom att jag fick ont i huvudet men när jag väl kom i mål så insåg jag att jag hade gjort ett riktigt bra lopp där jag slutade på en 7:e plats.

På söndagen så körde vi en distriktsstafett där man var 3 i varje lag och varje person körde en slinga på ca 2,5 kilometer. Mitt lag bestod utav mig, Frida Olofsson och Hulda Forsberg och jag startade i laget. Det kändes inte fullt lika bra i kroppen som det gjorde dagarna innan men det gick bra ändå och mitt lag slutade på en 5:e plats efter bra insatser av allihopa. 

Jag sammanfattar helgen som en mycket fin helg med fint väder, fina banor och fina placeringar med en bra känsla i kroppen som jag hoppas håller i sig till JSM som är om några veckor.

Hugo Eriksson (H17-18)

Jag är nöjd med min känsla i kroppen och hade bra skidor i sprintprologen i fredags, men den här gången ville det sig bara inte. Kom 32a och åkte ur med 8 tiondelars marginal. Men skönt att känna att man ändå är med hyfsat inför jsm v10. Det var riktigt fint väder och ganska härligt att stå på sidan och heja på de som tagit sig vidare.

På lördagen så var det 10 km klassiskt och jag hade en bra känsla i kroppen och gillade banorna. Vi körde samma banor som de åkte på världscupen i Falun tidigare i vinter. Jag gick ut som 29a av 80 st i gruppen och fick höra efter spåret att jag ledde. Jag tröttnade dock i slutet men gick ändå i mål med en knapp ledning. Kul att få leda ett tag och jag slutade tillslut på en 20 plats. Skönt besked det också inför jsm. 

Alexander Gidlund (H17-18)

Tävlingarna i Falun började med en sprint på fredagen, känslan i kroppen var bra men tyvärr så var inte sekunderna på min sida vilket gjorde att jag inte kvalificerade mig vidare till kommande heat. Det var såklart tråkigt men jag fick istället heja på mina andra klubbkompisar som tog sig vidare ifrån prologen.

På lördagen var det dags för distans, 10 kilometer på dom tuffa banorna i Falun. Lyckades hålla ihop tekniken hela vägen vilket jag är nöjd med! Vallarna lyckades bra med våra skidor under hela helgen. Nu ser jag fram emot JSM som startar vecka 10 i Kalix.

Hulda Forsberg (D19-20)

Elin Wickberg (D19-20)

Linda Ström (D21-)

Ännu en cup till handlingarna och formen visade sig tyvärr inte den här gången heller. Vart kan den vara?? Förutom en borttappad form så har det varit väldigt fina tävlingar på Lugnet i Falun. Vi bjöds på bra väder, fina spår och tuffa men roliga banor.  

Skribent: Jens Bovéng
Epost: This is a mailto link

fb

guldpartners

 

 NYA intersport 2-radiga i bildfil

  

 fjällräven logo

 

naturkompaniet logo 

 

 ulf_nylanders_bilar logo 

  

 

 

 silverpartners

 

 holmen logo

 

 norra skogsagarana logo

 

 eurocon logo

 

 Garageportexperten_Logo350  

 

mäklarhuset logo

 

 bosch rexroth logo 

bronspartners

 

trimtex logo

  

Postadress:
Hägglunds Ski Team SK - Skidor
Hägglunds Ski Team SK, Åvägen 19
89151 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: +4666054450
E-post: info@hagglundsskitea...

Se all info