Datum

Bahaus cup avslutning i Sollefteå 8-10 April !


Den gångna helgen kördes den fjärde och avslutande Sverige Cupen för Juniorer, Bahaus cup. Vår förstaårs junior Viking Olsson höll jämn form även i Sollefteå och slutar därmed totalt på 6:e plats i cup sammanräkningen för Sveriges 17-18 åringar!

Denna gång fick vi med oss 6 stycken junioråkare representerande Hägglunds Ski Team. Viking Olsson, Marcus Nilsson och Albin Hannemann i H17-18 , Sebastian Hägglöf i H19-20 samt Emilia Johansson och Maja Wallberg i D17-18, Maja som anslöt på fredag kväll för att åka Lördagen och Söndagens distanslopp.

Helgen var också avslutningshelg för den Svenska Senior cupen Smart Energy Cup så hela den svenska eliten var samlad.

Fredag 2022-04-08 Sprint i klassisk stil 1,3km

Ett ymnigt snöfall syntes vid 6-tiden på fredag morgon på väg upp mot Hallstaberget. Det skulle återigen bli en utmaning att hitta rätt fäste då progonosen över för- och eftermiddag visade på runt 0 grader och snöfall.  När tävlingarna väl drog igång så snöade det ordentlig mycket vilket la ytterligare en dimension till vallning av fäste.

Åkarna tog sig an utmaningen med snöfall med gott mod och höll bra fart på skidor och kropp såväl uppför som nedför spintbanans cirka 1.3 km.

Viking Olsson H17-18 driver på i snöfallet under sprintprologen. Foto: Jens Boveng

Marcus och Viking tog sig som topp 30 åkare vidare från morgonens prolog. Marcus åker ut i sin kvartsfinal och slutar totalt 28:a. Viking tar sig vidare även till semifinal, i vilken han går i mål som 4:a i sitt heat och får lita på att gå vidare som ”lucky looser”. Viking missar finalen med någon tiondel och slutar som 7:e man i sprinten för H17-18.

För Albin, Sebastian och Emilia slutar dagen i och med prologen. För Emilia och Sebastian var det lite av come-back tävling då båda missat en hel del tävlingar på grund av skador och förkylningar. Sebastian var närmast att få åka vidare i en kvartsfinal.

Albin Hannemann i H17-18 under sprintprolog. Foto: Jens Boveng

Resultat:

Lördag 2022-04-09 – Distans fri-stil 7,5km

Även under lördagen fortsatte det att snöa, i vissa perioder under dagen kom det rejält med nysnö. Skillnaden på att starta tidigt eller sent i en klass blev så stor att tävlingsledningen efteråt till och med gick ut och bad om ursäkt för de orättvisa förhållandena. Till det skall nämnas att det var inget som själva arrangören Sollefteå Skidor IF hade kunna göra något åt. Tävlingarna var bra arrangerade!

Viking gör återigen ett stabilt lopp och slutar på 13:e plats Marcus 34:a och Albin 91:a. Albin var mest nöjd av grabbarna i H17-18 efter att presterat sitt bästa lopp för året enligt honom själv, där går det frammåt.

Marcus Nilsson i H17-18 på väg upp för “Pi-backen” under 7,5km distans fristil. Foto: Jens Boveng

Sebastian i H19-20 går ut med tidigt startnummer och agerar spårpatrull en sån här dag, slutar 49:a. Även Maja och Emilia i D17-18 får gå ut tidigt i sina lopp. Emilia slutar 73:a och Maja 75:a.

Emilia Johansson spanar ocgh åker på mot toppen av “Pi-backen” under lördagens fristil lopp över 7,5km i D17-18. Foto: Jens Boveng

Resultat:

Söndag 2022-04-10 jaktstart klassisk stil 7,5km – Final Bauhaus Cup

Det här var nog dagen som blev allra klurigast med att hitta fäste och det var tur att vi hade så pass med ledare så att vi han med. Framförallt matades vårt konditions fenomen tillika ständigt unge Tomas Hägglöf med ett konstant flöde av olika lösningar för test från 06:00 till sist startande framåt eftermiddagen. Han kan ha varit den som enskillt samlade flest mil denna dag.

Viking slutar som 7:a och Marcus som 28:a. Båda tar 6 placeringar var i H17-18 klassen. Viking med 3:e och Marcus med 19:e åktid för dagen.  Albin kände sig väldigt sliten och beslöt sig för att inte starta redan på lördag kväll.

Viking Olsson tar sats utför i Jaktstart H17-18 för att hålla farten under Bahaus Cup finalen, resulterade i 7:e plats i loppet och 6:e plats totalt i cupen. Foto: Jens Boveng

Även Sebastian i H19-20 åker upp 7 placeringar till 42:a plats med 38:e åktid. I D17-18 slutar Emilia som 56:a  och Maja som 59:a. Emilia med 45:e och Maja med 51:a åktid.

Sebastian Hägglöf springer på upp för “Pi-backen” i H19-20 Jaktstart. Foto: Jens Boveng 

Så var helgen slut och därmed i princip säsongen också för Junior teamet, åkare och ledare, som följts åt under vintern. Nu blir det i stället dax att börja planera för en kommande träningsperiod och nästa års tävlingssäsong.

Resultat: 

Slutsammanställning Bauhaus Cup

Då man nu räknar samman resultaten från samtliga 4 cup helger där bara de 30 bästa i varje lopp får poäng så slutar Hägglunds Ski Team åkaren Viking Olsson på en hedrande och välförkänt 6:e plats bland Sverige drygt 100 Juniorer som under vintern tävlat i klassen H17-18. Stort Grattis Viking!

Resultat Bauhaus Cup: 

Samtliga resultat från Skidfest 2022 i Sollefteå: