Datum

Junior SM vecka i Gällivare 8-12 Mars, 3st SM medaljer till Hägglunds Ski Team!

Det blev många fina placeringar för våra junioråkare under JSM veckan. Viking och Kajsa åkte in varsin individuell bronsmedalj i masstart fri stil distans och på de avslutande stafetterna knep Hägglunds H17-20 Lag 1 (Viking, Oskar och Simon) ytterligare en bronspeng!

Hägglunds Ski Team hade under JSM-veckan åkare representerade i D17-18, H17-18 och H19-20.

Veckan inleddes med kyligt väder där kvicksilvret visade -28 när vallarna gjorde sig klara för avfärd till stadion, starten på det inledande loppet sköts en timme för att “värmen” skulle hitta till Hellnerstadion i Gällivare. Distans och masstart över 20km för H19-20 inledde vår tävlingsvecka, där hade vi Marcus, Simon och Sebastian till start. Sebastian hade bästa dagen av dessa och tog en 19 plats. Men samtliga av våra H19-20 åkare var jämna och topp 30 vilket gav en 5:e plats totalt på lag-SM (klubbar med minst 3st åkare i varje klass).

Sebastian Hägglöf, Simon Nilsson och Marcus Nilsson inför H19-20 masstart fri stil vid JSM i Gällivare. Foto: Sara Johansson

Näst på tur var H17-18 som åkte distans, masstart över 15 kilometer, på startlinjen hade vi Viking, Oskar och Albin. Viking visar återigen vilken duktig skidåkare han är och kniper en 3:e plats där vi även hittar Oskar på en fin topp 20 placering. Albin stördes av huvudvärk och klev av loppet då värken inte ville släppa, den “Intelligenta värktabletten” till trots.

Albin Hannemann, Oskar Höglund och Viking Olsson inför H17-18 masstart fri stil vid JSM i Gällivare. Foto: Sara Johansson

Sist ut för dagen var våra D17-18 Kajsa och Märta, masstart över 10 kilometer. Liksom Viking visar Kajsa återigen vilken hög nivå hon besitter. I konkurrens med ett år äldre åkare tar hon dagens andra medalj med en 3:e placering. Märta krigar på i det kyliga Norrland och därmed är JSM-premiären avklarad även för Märta!

Märta Hübenette och Kajsa Johansson inför D17-18 masstart fri stil vid JSM i Gällivare. Foto: Sara Johansson

På torsdagen var temperaturen lite trevligare, men kompletterades istället av en envis blåst som bet sig fast i både kinder och fingrar, sprint stod på schemat och hela 5 av våra 8 åkare tog sig vidare från sina respektive prologer (Sebastian, Simon, Oskar, Viking och Kajsa), Viking och Kajsa tar sig sedan vidare till semifinal och för Kajsa bär det hela vägen till final och en fin 4:e plats medan Viking avslutar sin semi-final med en “360” på skidorna och en total 9:e plats.

Kajsa under ett av finalheaten i samband med torsdagens sprint. Foto: Sara Johansson

Under lördagen växlade vi från fri stil till klassisk skidåkning, därmed även ett extra moment för våra vallare och skidtestare. Gällivares väder visade sig nu från den allra bästa sidan där det växlade från -5 till -12 och strålande sol! Våra åkre tog rygg på vädret och visade fantastiskt fina insatser i spåren!

Individuell start, klassisk stil distans och först ut är H17-18 där Viking går en sekundstrid om pallen och slutar 5:a endast 10 sekunder från ännu ett brons. Oskar tar som han uttryckte det “revansh” från masstarten då det strulade lite och åker in på en fin, fin 9:e plats och därmed är två topp tio placeringar säkrade i H17-18, Albin får även han “revansh”, då på sin huvudvärk från första distansloppet och genomför ett fint klassiskt lopp. Nästa klass till start är H19-20 där Simon gör ett fin, fint lopp även han och åker in som 7:a med 25 sekunder till pallen, Marcus åker precis som under masstarten i fri stil in på plats 29:e nu på individuell start klassiskt över 10 km i H19-20. Sebastian ramlar och slår sig så pass illa att han väljer att kliva av loppet.  Bland våra åkare, var klassen D17-18 sist ut för dagen, då i klassisk distans 5 km där Kajsa återigen visar att hon har kapacitet, och åker in ännu en fin 4:e placering bara cirka 3 sekunder från ett brons! Märta krigar på under sitt lopp och avancerar ett par placeringar från masstarten.

Albin under H17-18 individuell start 10 km klassikt distans. Foto: Sara Johansson

Veckan avslutas med ännu en dag där vi får propaganda väder, lämpligt för stafetter i klasserna H/D17-20.

Först till “tur” var vårt lag i D17-20 i 3×3.3km (många treor..), för att få till ett komplett D17-20 lag fick vi ta hjälp av den 16 åriga Alma Gyllroth som så snält anslöt til Gällivare för att bilda lag med Kajsa Johansson och Märta Hübenette.  Det unga laget med två förstaårsjuniorer och en ungdom gjorde en gedigen insats och slutade på 14:e plats bara lite drygt 2 minuter från segrande lag.

På herrsidan, 3x5km, mönstrar vi två lag och här blev det mycket TV-tid för de som åkte. Hägglunds lag 1 (Viking Olsson, Oskar Höglund och Simon Nilsson) växlar ut siste man som 1:a och Hägglunds lag 2 (Sebastian Hägglöf, Marcus Nilsson, Albin Hanneman) växlar ut som 5:a. I H17-20 stafetten tar klubben sin 3:e medalj för veckan, detta då Simon på sin avslutande sträcka för lag 1 säkrar en 3:e plats.

Alma Gyllroth, Märta Hübenette och Kajsa Johansson från damernas stafettlag D17-20. Foto: Ulrika Hübenette

Viking Olsson, Simon Nilsson samt Oskar Höglund i Lag1, H17-20 stafett. Foto: Svenska Skidförbundet

Marcus Nilsson, Sebastian Hägglöf samt Albin Hanneman i Lag2, H17-20 stafett. Foto: Märta Hübenette

Bakom kulisserna tackar för en fantastiskt fin vecka i Gällivare och nu laddar vi batterierna på nytt inför den avslutande Finalhelgen i Bauhaus Cup (juniorer) samt Ford Smart Energy Cup (seniorer) i Boden, vi ses!