Sök

Arkiv

Nordiska Juniorlandskampen till Örnsköldsvik 2025

Skribent: Rikard Hägglund

Nordiska Juniorlandskampen NJC 2025 arrangeras i Örnsköldsvik av Hägglunds Ski Team och IF Friska Viljor Backhoppning

Varje år hålls nordiska juniormästerskap för 17-18-åringar tävlandes i längdskidåkning, backhoppning och nordisk kombination. Senast mästerskapet arrangerades i Sverige var 2020 i Falun. Nyligen meddelade Svenska Skidförbundet att Örnsköldsvik kommer stå värd för mästerskapet 2025.

Örnsköldsvik och Hägglunds Ski Team har vid ett flertal tillfällen arrangerat NJC med tävlingar 2007, 2011 och 2015. Klubben har även representerat Sverige med aktiva åkare, senast 2023 i Jyväskylä, Finland med Kajsa Johansson och Viking Olsson som deltagare samt 2022 i Steinkjer, Norge med Viking Olsson som svensk representant från Hägglunds Ski Team.

NJC-tävlingarna kan ses som ett yngre juniormästerskap för de nordiska länderna, med Sverige, Norge och Finland i spetsen. Tidigare har även baltiska länder som Estland och Lettland deltagit. Ibland deltar också USA och Kanada. Utöver längdåkning inkluderar tävlingarna även nordisk kombination och backhoppning, där det sammanlagda resultatet utser en nordisk mästarnation. Svenska Skidförbundet betraktar mästerskapet som en prioriterad tävling och anser att den ger yngre juniorer erfarenhet av landskamper och större tävlingar med landslaget.

2025 års mästerskap kommer att genomföras som ett samarrangemang mellan Hägglunds Ski Team och  IF Friska Viljor Backhoppning med längdtävlingar på Skyttis och backhoppning på Paradiskullen. Planen är att samköra arrangemanget med Fjällrävenloppen och erbjuda en hel helg med intressanta tävlingar för såväl ungdom, elit ,motionär och publik.

Läs mer på Svenska Skidförbundets hemsida:

Information om NJC finns på denna länk:

Hägglunds Ski Team och IF Friska Viljor är redo och ser fram emot den kommande skidfesten!

Dela inlägget

Guldpartner

Silverpartner

Bronspartner