Hoppa till sidans innehåll

Björn och Sofia tog hem Fjällrävenloppet!

01 FEB 2020 18:07
Björn Rydvall och Sofia Lindberg tog hem segrarna i årets upplaga av Fjällrävenloppet.
I ett mycket tufft väder och skidföre vann Björn en knallhård spurtstrid mot Daniel Holmgren. Sofia i damklassen var totalt överlägsen och segrade med 10 minuter.
  • Uppdaterad: 01 FEB 2020 18:07

Resultat

Redan vid första varvningen efter 8,5 km, stod det klart att trion Björn Rydvall TTGU IF, Daniel Holmgren IFK Umeå och Anders Boström XC Sthlm Ski Club var i bra form. Denna trio följdes åt de fyra första varven och avståndet till övriga ökade med runt minuten för varje varv. På slutvarvet tvingades dock Anders släppa och när Björn och Daniel kom in på Stadion var det upplagt för spurtstrid. Björn lyckades hålla undan och vann med en skidspetslängd på tiden 2:13:53. Anders höll ohotad tredjeplatsen och gick i mål på 2:16:13.

Sofia Lindberg Robertsfors IK upprepade fjolårets seger och vann helt överlägset på tiden 2:29:09. Tvåa blev Clara Aunland Sävast Ski Team IF och trea hemmaåkaren Ann-Mari Lindgren. De gick i mål på 2:39:37, respektive 2:46:27.

Även i HM 17 km-loppet blev det en knallhård spurtstrid mellan Hägglundsungdomarna Sebastian Hägglöf och Viking Olsson. Sebastian lyckades trycka fram skidan lite extra och vann med ynka 3 tiondelars marginal på 55:08. Veteranen Andreas Domeij 1Lift IF blev trea och fick tiden 55:41.

I klassen DM 17 km gjorde Elin Forsgren Vårby IK ett kanonlopp och segrade på tiden 1:02:01, före Elin Gustafsson Eurocon Engineering AB på 1:26:50 och Marielle Franzen IF Vingarna, med tiden 1:29:51.

Bland 8,5 km-åkarna var damerna snabbast med hemmaåkarna Emilia Johansson och Maja Wallberg som etta (32:01), respektive trea (32:32). Tvåa blev Emma Forsgren Vårby IK, med tiden 32:07.

I HM 8,5 km-klassen blev det en Hägglunds Ski Team SK-uppgörelse i toppen. Vinnare blev Nils Wallberg med tiden 39:33. Bakom honom blev det en riktig spurtstrid mellan Sixten Rudlund och Malte Gyllrot. Sixten drog det längsta strået i den kampen och vann med en knapp tiondel på tiden 48:03.

Fjällrävenloppet räknas även som Långlopps-DM för Ångermanland.
För DM-resultaten, se separat artikel.

Film:

Starten har gått för 42,5 km

Starten har gått för 17 km

Starten har gått för 8,5 km

Bilder:

https://www.flickr.com/gp/jensboveng/29540p (diverse stämningsfoton och actionfoton):

https://www.flickr.com/gp/jensboveng/Au0qr4 (löpande foton i Hästskon i 1,5 varv):

 Årets bana var på 8,5 km och kördes fem varv. Profilen var mycket flackare än tidigare år, vilket uppskattades av många. Trots det mycket blöta föret höll spåren överaskande bra. 

 

 Det var svårvallat för de flesta, vilket gjorde äkarnas prestationer i det regnblåsiga vädret verkligen imponerande.

 

 En taggad Kajsa Johansson intervjuades före starten i 8,5 km-loppet av speakern Ulrik Ulander.

 

 vallning blev naturligtvis en riktig snackis. Det myckna regnandet gjorde spåren blöta och många upplevde att det "sög" under skidorna. Rätt spann och struktur gjorde stor skillnad för glidet och vad det gällde fästet var det nog många som uppskattade de nya "skin-skidorna".

 

 Dagens vinnare Björn Rydvall fick revanch på Daniel Holmgren från ifjol, då deras inbördes resultat var det omvända. Björn saknade dock lite fjolårets tuffare 20-km-bana, som har dubbelt så många stigmeter.

 Daniel och Björn flankerar Tove Kallin, som kunde hänga den rökta "Segerbogen" runt Björns hals  efter att han vunnit den rafflande spurten.

Sofia Lindberg satsade på stakning i år, med tanke på föret och den flackare banan. Ett val som visade sig vara helt rätt för henne. Åkstarka  Sofia gillar den utmanande Skyttisterrängen och ser gärna tuffa banprofiler.

Det var tuffa förhållanden på Skyttis, med snöblandat regn och tidvis hård blåst. Svårvallat också förstås och tillsammans kändes det extra "gött" att äntligen gå i mål. 

 

Hägglundsgrabbarna Sebastian Hägglöf och Viking Olsson kämpade om segern över 17 km i en knallhård spurt. Differensen blev knappt fyra tiondelar.

 

 119 Daniel Granberg Mellansel IF och 192 Andreas Andersson Milslukarna XC bjöd på en riktig spurtkamp, där Daniel vann med en pjäxlängd.

 

Snabbast av 8,5 km-åkarna var Emilia Johansson, som här flankeras av Maja Wallberg och Emma Forsgren.

 

Vårbytjejen Elin Forsgren visade mycket god form då hon vann DM 17 km-klassen med nästan 25 minuter.

 

Denna Hägglundskvartett höll humöret uppe, trots det regniga och blåsiga vädret.

Tävlingsledaren Alf Westerlind tackar alla åkare, publik och fu nktionärer för ett mycket trevligt Fjällrävenlopp.

Skribent: Alf Westerlind
E-post: Adressen Gömd

fb

guldpartners

 

 NYA intersport 2-radiga i bildfil

  

 fjällräven logo

 

naturkompaniet logo 

 

 ulf_nylanders_bilar logo 

  

 

  

ågrenshuset_logo.png

  

  silverpartners

 

 holmen logo

 

 norra skogsagarana logo

 

 eurocon logo

 

 Garageportexperten_Logo350  

 

mäklarhuset logo

 

 bosch rexroth logo 

bronspartners

 

trimtex logo

  

Postadress:
Hägglunds Ski Team SK - Skidor
Hägglunds Ski Team SK, Åvägen 19
89151 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: +4666054450
E-post: info@hagglundsskitea...

Se all info