Arkiv

Bauhaus CUP / Ford Smart Energy Cup Idre Fjäll 9 – 11/12

Skribent: Mikael Nilsson

Nu har de nationella cup tävlingarna dragit igång !

Hägglunds Ski Team hade i helgen 1 senior- och 6 junioråkare på nationell cuptävling i ett något kylslaget men vintrigt Idre fjäll.  De nationella cuptävlingarna för juniorer, Bauhaus Cup (H/D 17-18, H/D 19-20) samt för seniorer Ford Smart Energy Cup (H/D 21) kommer att under säsongen 2022-2023 att arrangeras samtidigt vid 3 av totalt 4 tillfällen. Första anhalt Idre fjäll!

Under Fredag körde H/D 21 klassen sprint där Hägglunds Ski Team var representerad av första års senioren Sigrid Hübenette och sista års Junioren Simon Nilsson. För Simon slutade resan för dagen redan i prologen men för Sigrid blev dagen lång då hon tog sig hela vägen till finalen som vanns av en viss Linn Svan med Sigrid på en finfin 6:e plats. Ett fantastiskt fint resultat och en grymt bra tävlingspremiärdag för hela teamet på plats.

Av bara farten så fortsatte sen Sigrid på Lördagens distans över 10km i fri-stil med ytterligare en topp placering som 4:a med en snöplig sekund från pallen. Men det visar sig att Sigrid faktiskt ändå slutar som vinnare av ett annat pris. Hon var nämligen den åkare som åkt snabbast i förhållande till sin egen ranking. Priset för det blev 10 000 kr där hon själv behåller halva beloppet. Den andra halva, 5000 kr, ska hon skänka till en av henne utvald klubbs ungdomsverksamhet. Sigrid valde att donera slanten till Hägglunds Ski Team som hon tycker betytt mycket för hennes egen utveckling som skidåkare. Ungdomsansvariga Emil Gyllroth och Pernilla Steen kan förvänta sig ett samtal från Sigrid i hur hon anser pengarna skall användas.

Simon Nilsson följer upp Sigrids resultat med ett kanon lopp över 10km i H19-20 och kniper 2:a plats där Marcus Nilsson går in som 29:a i samma klass. I H17-18 blir Oskar Höglund bäste Hägglunds Ski-Team åkare med en fin 11:e plats i ett lopp med viss dramatik för Viking Olsson (26:a) vars ena skida valde att lämna honom med 1/3 kvar av loppet. Dock stoppar det inte Viking som stakar vidare på 1 skida tills en åskådare snällt lånar ut en o-sicklad skida åt honom att gå i mål på. Även Albin Hannemann kom till start men fick tyvärr bryta loppet. I D17-18 avslutar förstaårs junioren Märta Hübenette dagen med en fin 30:e plats.

Söndagens distans tävlingar kördes i klassiskt stil med ett nytt fint lopp av Sigrid Hübenette i D21 över 10km där hon slutade 10:a för dagen. Lillasyster Märta i D17-18 slutade 48:a och i  H17-18 blev Viking Olsson 10:a och Oskar Höglund 20:e. Simon Nilsson avslutar sent på eftermiddagen tävlingarna för vår del med ytterligare ett fantastiskt fint lopp i klassen H19-20 där han återigen kliver upp på pallen som 2:a.

Bilder från tävlingarna ska komma här så småningom….