Hoppa till sidans innehåll
Foto: Maria Olsson Lovisa Olsson inför start på JVM-Test, fredag 6:e januari.

V.1 Scandic Cup, JVM-Test samt FIS Senior i Östersund

10 JAN 2017 18:48
Julmat, nyårsfirande samt uppehåll för "Bakom Kulisserna" ett par veckor, den planerade vistelsen i Vålådalen under v.52 blev en "enåkare show", då övriga bokade åkare insjuknade.. Nu är vi dock på gång igen och här kommer en rapport från Östersund!
  • Uppdaterad: 11 JAN 2017 15:25

FIS Senior, JVM-test samt Scandic Cup

Helgen 6-8 januari i Östersund har varit minst sagt innehållsrik och bjudit på iskyla, regn, snö och fin vinter om vartannat.. Dessutom tävlingar, tävlingar och tävlingar, kontraktsåkarnas tävlingshelger kan verkligen bli intensiva och ledarstaben får bekänna färg för att ro allt i land för våra åkare.

Katarina Forsberg, glad vallare och skidtestare i vallateamet! Foto: Maria Olsson

Fredag 6/1 - FIS Senior och JVM Test

Torsdag den 5:e januari åkte ett gäng vallare, ledare samt åkare iväg till Östersund för att förbereda inför det kommande JVM-testet samt FIS tävlingen som skulle avverkas på fredag den 6:e januari. Väl på plats visade sig den riktiga vinterkylan och temperaturen pendlade mellan -22/-24 grader. Arrangörerna beslutade under torsdag om att kasta om ordningen på tävlingarna så att FIS Senior skulle köras före JVM-Test istället för tvärtom som planerats för, orsaken var att vädret skulle hinna bli mildare inför JVM-testet. När tävlingarna kördes rådde temperaturer mellan -10 till -14 grader.

Linda Ström (D21-) blev därmed första åkare ut i helgens tävlingar då hon åkte FIS tävling på 10km (2x 5km) fristil på de tuffa banorna i Östersund med ett gäng riktigt utmanande backar. Linda stod för en kontrollerad och bra insats där fokus ännu ligger på att hitta rätt åktempo för den träningsmängd som kroppen hunnit ta upp efter tidigare sjukdom, bra genomkörare och riktig bra utmaning med en så pass tuff bana.

Linda i första utmanande backen under fredagens FIS tävling. Foto: Maria Olsson

Lovisa Olsson (D17-20) var näst på tur att ge sig ut i den tuffa 5km banan, eller som Lovisa sade på torsdagens träning -"Ja, den har ju ett gäng fina åkbackar..". Lovisa var ensam junior för klubben att åka JVM-testet och körde på bra redan från början. Katarina Forsberg som var tilldelad rollen som "tidtagare" kunde släppa detta då Lovisa åkt ikapp och förbi de hon ville få tider emot på banan. :) Lovisa startade som 22:a åkare och gick i mål som etta, när alla åkare passerat mållinjen stannade Lovisa på 23:e plats, med tanke på att det var 17-20 år och JVM-test så var detta ett riktigt bra resultat!

Lovisa drar in syre under JVM-testet för att orka med klättringarna.

Foto: Maria Olsson

Lördag 7/1 - Scandic Cup Sprint Klassiskt (D=1,1km H=1,3km)

Precis som i Boden inleddes Scanidc Cup tävlingarna i Östersund med en sprint i klassisk stil, med tillhörande mätning och kontroll av stavarna samt teknikzon i banan där dubbelstakning var förbjuden. Banan i Östersund inehöll till skillnad från banan i Boden flera utspridda backar samt dessutom svängar till både vänster och höger, kul! Fint vinterväder med runt 0/-2 grader mötte åkarna på lördag, till skillnad från de -22 som rådde på torsdag.

D17-18 - Första grupp ut i prologen var damer 17-18 med Elsa Forsberg och Lovisa Olsson, den senare startade först av de två och kvalificerade sig för kvartsfinal efter ett fint genomfört lopp. Andra tjej ut i hetluften var Elsa som hade lite revansch på sig själv att utkräva efter det försmädliga fallet under sprinten i Boden, Elsa genomförde sprintprologen riktigt, riktigt bra och åkte bland annat ikapp och förbi den åkare som startat 15 sekunder före henne, tyvärr räckte tiden dock inte ända fram till kvartsfinal.

Elsa förbereder sig för start i sprintprologen. Foto: Maria Olsson 

Lovisas kvartsfinal blev nästan som klubbmästerskap för Sollefteå Skidgymnasium med fyra av sex åkare representerande Sollefteå Skidgymnasium, en av flickorna tvingades dock lämna återbud på grund av sjukdom. Lovisa kämpade och slet men räckte inte till för att nå till semifinal, Lovisa slutade på 19:e plats och Elsa på 42:a plats i sprinten.

Lovisa under "operation stakning" i början av sprintens kvartsfinal. Foto: Maria Olsson

 

D19-20 - Andra grupp ut med Elin Wickberg och Hulda Forsberg, även dessa tjejer åkte 1,1km på den fina sprintbanan. Hulda startade som 20:e tjej i gruppen och åkte riktigt stabilt och stort och visade återigen att klassisk sprint passar henne bra, Hulda kvalificerade sig för kvartsfinal efter en fin genomförd prolog. Elin startade sex minuter senare och försökte trycka på i banans backar, kraften räckte dock inte riktigt till för att knipa en kvartsfinalplats. 

Elin i full stakning ut från sprintprologens start. Foto: Maria Olsson 

Huldas sprint slutade i kvartsfinalen där krafterna dock inte riktigt räckte för att ta sig till semifinalen trots tappert försök, Hulda slutade på en 21:a plats totalt och Elin slutade 41:a.

Hulda på väg i full fart framåt, sprint kvartsfinal. Foto: Maria Olsson 

 

H17-18 - Grabbarna åkte lite längre än tjejerna, 1,3km istället för 1,1km. Hugo Eriksson var ensam i gruppen från klubben då Alexander Gidlund och Pontus Vikström var kvar hemma på grund av sjukdom. Hugo var fokuserad och målbilden var satt att ta sig vidare från prologen, vilket lyckades väl. I kvartsfinalen blev motståndet dock Hugo övermäktigt för dagen och den slutgiltiga placeringen blev 28:a i sprinten.

Hugo "fightandes" i sprintens kvartsfinal. Foto: Maria Olsson

 

H19-20 - Sista åkare ut för dagen var Albin Eriksson som inte fick prologen att stämma fullt ut då kroppen inte var helt på topp, vilket påverkade "timing" och det "sista trycket", Albin missade därmed kvartsfinalerna och slutade på plats 38:a.

Albin vid starten av sprintprologen. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson 

 

Söndag 8/1 - Distans Klassisk stil masstart (D17-18=10km, D19-20=15km, H17-18=15km, H19-20=20km).

Inför söndagens tävlingar var vallarnas utmaningar hur man säkerställer att fästet räcker hela sträckan utan att glidet försvinner samt hur man skall undvika ifrysning i vallan, vädret pendlade mellan -3 och 0 grader på kvicksilvret samt att en del nysnö ramlade ned.. :)

D17-18 - Sin vana trogen var "småtjejerna" först ut i spåren, tyvärr fick Elsa lämna återbud till tävlingarna då hon varit sjuk under jul och nyår och inte kände sig tipp topp under sprinten. Lovisa ställde däremot upp och genomförde därmed sin tredje tävling på lika många dagar, denna gång 10km masstart. Lovisa startade långt bak i leden men klättrade snabbt och från sidan kunde åskådarna se att vallarna lyckats riktigt bra med glidet. Lovisa slutade på en fin fin 9:e placering och åkte därmed in bland topp tio i loppet (de 15 bästa i Scandic Cup får priser).

Lovisa har precis startat i sin masstart över 10km klassiskt. Foto: Maria Olsson

 

D19-20 - Elin och Hulda hade tre varv framför sig på den tuffa 5km banan, båda tjejerna genomförde loppet med bravur och plockade båda poäng i Scandic Cup! Bra jobbat tjejer! Hulda åkte in som 21:a och Elin knep 30:e platsen efter deras tuffa 15km. Förutom bra genomförda lopp fick tjejerna även träna på vätskelangning och hade lämpligt många "dueller" med andra åkare längs banan.

Elin i duell under distansloppet över 15km. Foto: Maria Olsson

Hulda klättrandes uppför en av de många backarna i 15km loppet. Foto: Maria Olsson

 

H17-18 - Hugo åkte precis som Elin och Hulda tre varv (15km) på den tuffa banan med varvningar och vätskelangning. Hugo genomförde ett kontrollerat lopp med bra åkning, kroppen svarade dock inte fullt ut så det sista trycket i backarna orkades inte med. Hugo slutade på en 39:e plats och var rätt nöjd med prestationen då kroppen inte reagerade riktigt som han önskade.

Hugo i fin diagonalåkning uppför ett av många motlut. Foto: Maria Olsson

 

H19-20 -  Albin var sist ut av Hägglunds åkare på söndagen och hade då fyra varv (20km) på den tuffa banan framför sig, tyvärr för Albin så protesterade hans kropp kraftigt under loppet och Albin tvingades bryta efter ett varv, därmed var dagen och tävlingshelgen över.

Albin under den första delen av distansbanan. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

Synd och tråkigt att sjukdomar och annat sätter käppar i hjulet för några av våra åkare, både så att de inte kommer till start alls, men likaväl att de inte får/kan "kräma ur" det sista ur kroppen som de vill, det är bara att äta vitaminer, träna samt komma ihåg sömn och vila, skippa mobilerna samt ta nya tag som gäller! :)

Sammanfattningsvis en riktigt bra helg för våra kontraktsåkare, en topp tio placering, tre kvartsfinalplatser i sprinten och totalt fyra åkare som bärgar Scandic Cup poäng av sex startande! 

 

Åkarnas kommentarer efter tävlingshelgen i Östersund.

Elsa Forsberg (D17-18)

Så var även den andra cupen genomförd. Jag var riktigt taggad men hade oturen att åka på en rejäl förkylning som satt i under jul och nyår, vilket gjorde att jag inte fick den uppladdningen som jag önskat fått. Men jag stod ändå på startlinjen under lördagen och genomförde sprinten. Ett fall framåt efter motgångarna i Boden men kroppen är fortfarande inte riktigt med mig. Jag bestämde sedan med hjälp av tränare och föräldrar att det bästa för mig vore att hoppa över söndagstävlingen då jag nyligen varit sjuk och absolut vill undvika återfall.
Det blev inte riktigt den tävlingshelg jag önskat mig men kul ändå att få komma igång under fina förhållanden med tävlingsbanor, boende, mat osv. Nu hoppas jag på en bra träningsperiod och ser fram emot nästa cup!

Lovisa Olsson (D17-18)

Jag har haft en jättebra helg i Östersund och det var riktigt kul att få tävla på en sådan pass tuff bana som vi gjorde. Jag är riktigt nöjd med mina resultat ifrån fredagen och ifrån söndagen,  men jag är lite missnöjd över lördagens sprint där jag kom 4 i kvartsfinalen och åkte ut. Men över det stora hela är jag mycket nöjd över denna roliga och lyckade Scandic cup helg!

Hugo Eriksson (H17-18)

Hulda Forsberg (D19-20)

Detta var min första Scandic Cup för säsongen eftersom jag missade den första i Boden på grund av en långvarig förkylning. Men äntligen fick jag ta på mig nummerlappen och ställa mig på startlinjen för första gången i år och tävla. Jag var väldigt laddad för tävlingarna men hade inställningen att inte ha så stora krav på resultaten utan mest på att hitta känslan och tekniken. Jag gick vidare på sprinten på lördagen men kände att kroppen inte var helt återställd efter förkylningen och kroppen hade inte samma kraft och ork som den bruka så åkte tyvärr ut i kvarten. Men är nöjd över att jag fick åka mer än bara prologen, för det är så roligt att få duellera i heaten.

På söndagen så skulle 15 km masstart genomföras och jag gruvade mig mycket inför starten om kroppen skulle orka ta sig igenom den långa sträckan i den tuffa terrängen. Men när väl startskottet gick och jag fullföljde taktiken att ta det lugnt redan från början för att orka hålla jämn fart hela loppet så tog jag mig i mål på en 21 plats. Känner att jag är även nöjd med denna dag då jag kunde fullfölja hela loppet och hade väldig tur att vallarna lyckats med fästet som höll hela loppet igenom.

Även fast jag har målsättning att få bättre placeringar så är jag nöjd med denna helg efter hur höstens träning sett ut och den sega förkylningen som höll i sig tätt in på tävlingshelgen. Dessutom måste jag tacka klubben för den roliga helgen och de grymma vallarna som jobbade hårt i vallaboden. Ser fram emot att få träna på hårt i några veckor till nästa Scandic Cup och hoppas att få hålla mig frisk!

Elin Wickberg (D19-20)

Albin Eriksson (H19-20)

Tycker tävlingarna i Östersund har varit mycket trevligt även om jag inte alls har känt mig bra i kroppen och är verkligen inte nöjd med känslan i själva loppen eller resultaten. Spåren var mycket fina och banorna var roliga och krävande. Boendet och allt runt omkring har varit kanon! Kul att vara med i ett team nu när det har varit mer "ensamt" tidigare på tävlingarna.

Linda Ström (D21-)

Väldigt roligt att Östersund också anordnade en tävling för oss seniorer under helgen. Tävlingen innebar ett ytterligare tillfälle att "tävla igång" kroppen inför SM i februari. 

Kroppen kändes helt okej, men storformen sparar jag på inför SM. ;) En tuff bana och kallt väder bjöd Östersund på. Kände knappt av att jag hade kvar några fingrar efter målgång. Trots en tuff bana och kallt väder var det roligt att delta. Östersund får en (frusen) tummen upp!

 

"Bakom Kulisserna" tackar för denna gång, återigen en fantastisk upplevelse för oss att få vara med i händelsernas centrum, vi hoppas att även ni känner samma glädje för detta som vi, på återhörande och återseende!

Skribent: Jens Bovéng
Epost: This is a mailto link

fb

guldpartners

 

 NYA intersport 2-radiga i bildfil

  

 fjällräven logo

 

naturkompaniet logo 

 

 ulf_nylanders_bilar logo 

  

 

 

 silverpartners

 

 holmen logo

 

 norra skogsagarana logo

 

 eurocon logo

 

 Garageportexperten_Logo350  

 

mäklarhuset logo

 

 bosch rexroth logo 

bronspartners

 

trimtex logo

  

Postadress:
Hägglunds Ski Team SK - Skidor
Hägglunds Ski Team SK, Åvägen 19
89151 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: +4666054450
E-post: info@hagglundsskitea...

Se all info