Hoppa till sidans innehåll
Foto: Katarina Forsberg Elsa Forsberg inför start på sprintprologen.

V.50 - Nu är Cuperna igång på allvar!

21 DEC 2016 10:58
Träning, träning, träning, funderingar, planeringar, målsättningar och förhoppningar, allt ställs på sin spets när cuperna drar igång! "Bakom Kulisserna" var givetvis på plats i Boden när våra kontraktsåkares gjorde premiär i säsongens cuper!
  • Skapad: 21 DEC 2016 10:58

Intersport- och Scandic Cup

16-18 december 2016 var det så dags för våra kontraktsåkare att ge sig ut i hetluften på riktigt, de flesta har redan deltagit i någon mindre tävling denna säsong men cuperna är något helt annat än de vanliga distrikstävlingarna. Tävlingarna hölls i Boden på Pagla Skidstadion och arrangörerna hade jobbat hårt med att tillverka snö i tillräcklig mängd för att genomföra tävlingarna, inte hade de det lättare i och med att distansbanan gick på delar som inte kan fyllas med konstsnö, snöbjörnar och snöskyfflar lär ha använts flitigt.. :)

Massor med tävlande, ledare, vallare och leverantörer anslöt som "vanligt" för att visa sin förträfflighet i/på snötäcket, vårt eget vallateam var på plats i Boden redan från torsdag den 15:e december för att hinna testa ut skidor och vallor inför tävlingsstarterna. Vallateamet riktar ett extra tack till Sara Lagerskog-Eriksson som ställde upp som testare tillsammans med Katarina Forsberg.

Vallateamet med Katarina Forsberg, Jens Boveng och Björn Eriksson, saknas på bilden gör Tore Ström. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

 

Torsdag och Fredag (15-16/12)

Transport, förberedelser samt tester varvat med vallning på plats i Boden, åkarna samt hela ledarstaben anslöt via Hägglunds SK Ski Teams egen minibuss under fredag lunch, varpå åkarna fick i sig lite mat samt därefter ge sig ut och testa distans- samt sprintbanan och skidor.

Under fredag tävlade seniorer (D/H 21-) i klassisk distans med intervallstart, till detta lopp hade vi dock ingen startande åkare då Linda valde att fokusera inför sprinten på lördag istället.

Alexander Gidlund försöker växa i samband med stavmätning, resultat blev inköpt såg.. :) Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

Lördag 17/12 - Sprint Klassiskt (D=1,1km, H=1,5km)

På lördagens schema stod klassisk sprint, fina banor med ett par rejäla backar ut från stadion och därefter snabbt ned mot stadion igen för att mötas av ett långt och svagt motlutande upplopp, härligt och tufft!

D21 - Linda Ström gjorde premiärstarten för klubben i Boden, i sprintprologen 09.30 och tog sig vidare till kvartsfinal, en kvartsfianal i vilken Linda vågade friskt. Linda låg i täten i ett antal 100-meter efter de tuffa stigningarna och ned mot upploppet (även om speakern förtvivlat envisades med att påstå att Linda var någon annan).. In på upploppet tog krafterna dock slut och Linda fick se sig passerad av hårt spurtande damer, Linda slutade på 27:e plats i sprinten, vem vet vad som hade hänt om inte sjukdomarna flåsat Linda i nacken inför denna säsong och krafterna räckt hela upploppet!? Kul och spännande var det för oss på sidan i alla fall.

H17-18 - Alexander Gidlund och Hugo Eriksson var näst på tur att ge sig ut på Paglas sprintbanor, båda kämpade igenom de 1,5km med friskt "gry" och för Hugo räckte det till avancemang till kvartsfinal. Väl i kvartsfinalen tog det dock stopp och Hugo slutade på en 17:e plats.

Hugo Eriksson startar i sprintprologen. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

 

D17-18 - Elsa Forsberg och Lovisa Olsson avslutade starterna för klubben i sprintprologen för dagen, Elsa hade oturen att ramla under loppet och i en sprint över 1,1km är det inte så lätt att ta sig vidare med ett fall i bagaget. Lovisa Olsson åkte igenom prologen utan fall eller andra missöden och tog sig vidare till kvartsfinal, väl i denna placerade sig Lovisa för en stund på en "lucky looser" tid. Efter ett par heat till stod det dock klart att fler hade bättre fart på skidorna och "knyckte" Lovisas "Lucky Looser" plats, Lovisa slutade på 15:e plats.

Sammantaget var de flesta nöjd med dagen även om några hade önskan om att lyckas lite bättre, 3st av 5st möjliga åkare lyckade avancera till kvartsfinal vilket ändå får betecknas som bra!

 

Söndag 18/12 - Distans Fristil (D21 10km masstart, D17.18 5km intervall samt H17-18 10km intervall).

Söndagen bjöd på fint vinterväder med temperaturer mellan -1/-5 grader under tävlingarna, banan var dragen i såväl konstsnö som natursnö med en rejält utmanande stigning i den så kallade "pulkabacken". Ett rejält motlut med en stigning om 50 meter på cirka 400 meters åkning, följt av cirka 1,2 km utförsåkning.. 

D21- Linda, trångt och mycket folk i starten, viss utmaning med klättring de första 250 meterna efter start för att därefter ta en 90 graders kurva i en masstart, de flesta klarade dock stavarna i behåll! Linda gjorde ett klokt lopp där hon valde att släppa de rusande för att istället åka igenom i det tempo som kroppen för närvarande klarar av.

Masstart D21- 10km med Linda Ström i gruppen. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

 

D17-18 - Elsa och Lovisa startade relativt tidigt i startfältet då de båda saknade FIS-punkter (seedat startfält) inför tävlingen, Lovisa gick ut 30 sekunder före Elsa. Lovisa visade sig vara relativt pigg och gick starkt i banans klättringar, Elsa kunde inte riktigt hålla avståndet med Lovisa utan fick koncentrera sig på att åka sitt eget lopp. Lovisa gick i mål med en bra tid för stunden, fler starka åkare kom dock bakifrån och Lovisa slutade på en 17:e placering dryga minuten från pallen, vilket vi alla tyckte var kanon!

Lovisa Olsson på väg upp för "pulkabacken". Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

 

H17-18 - Alexander och Hugo startade även de tidigt i klassen som första års juniorer utan FIS-punkter (seedning tillämpades). Hugo gick ut som tredje man i fältet och Alexander som tionde. Killarna åkte precis som Linda två varv på den tuffa och utmanande banan, Alexander åkte stort och strakt under loppet och såg riktigt pigg ut när han varvade efter 5km, då på en fin 2:a plats, som när alla åkare passerat hade korrigerats till 36:e plats. Slutplacering för Alexander blev 33:a efter en riktigt stark spurt. Hugo kämpade väl även han och slutade på en 43:e plats.

Alexander Gidlund efter väl genomförd distans i fristil. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

 

Åkarnas kommentarer efter cuperna i Boden.

Linda Ström (D21-)

Min första stora tävling som senior var en stum upplevelse. Lite synd att man lyckats pricka in en formsvacka precis när det gäller, men hur som haver var det bra att få ställa sig mot de stora damerna och känna på farten innan SM i februari.

Elsa Forsberg (D17-18)

Kul att ha genomfört första cupen som junior. Boden hade fina tävlingsbanor och erbjöd bra spår. Vi hade tur med vädret och skidorna fungerade bra, speciellt roligt var det att få åka på en större tävling med en ny stor klubb med vallateam och extra service. Finns helt enkelt ingenting att klaga på förutom min egna prestation.

Men, men, det är bara att blicka framåt mot nästa cup och ladda upp batterierna.

Elsa Forsberg på väg upp för "pulkabacken". Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

 

Lovisa Olsson (D17-18)

Nu är första cupen som junior genomförd och därmed även första stora tävlingen som Hägglundsåkare genomförd. Cupen gick i Boden, som bjöd på fina och lite tuffa banor. Jag är nöjd över mina lopp men tycker det var lite tråkigt att jag for ur sprinten redan i kvartsfinalen, med det är bara glömma och blicka framåt mot kommande tävlingar. 

Det var verkligen jättekul att få ställa sig på startlinjen med bra vallade skidor under fötterna. Jag ser redan fram emot kommande cuper i vinter!

Alexander Gidlund (H17-18)

Kul och lite spännande att det som vi tränat för under hela sommaren och hösten nu äntligen startat, dvs de stora tävlingarna! 

Jag är nöjd med mina egna prestationer i helgen, riktigt roligt att kroppen svarade bra och att tekniken fungerade under distansloppet. Utrustningen fungerade kanon för mig i helgen och jag vill skicka ett stort tack till vallateamet som hade lyckats med mina skidor under helgen, tack!

Nu laddar jag över jul med träning, vila, familj samt lite mindre tävlingar för att vara i gott slag inför Östersund igen.

Hugo Eriksson (H17-18)

På fredagen när vi kom fram så kollade vi ju banorna inför lördagen och söndagen och dom kändes bra. Roliga och tuffa banor. Jag körde några trösklar och fartlekar för att få igång kroppen lite inför lördagens sprint. Kroppen kändes sådär och det var mitt första intervallpass efter en kortare förkylning. Men jag var riktigt taggad på klassisk sprint.

På lördagen åt jag en rejäl frukost som bestod av gröt och mackor. Sen for vi till tävlingsplatsen för att testa ut våra tävlingsskidor efter att vallarna redan hade testat ut det bästa glidet och fästet, men när det gäller fäste så är det ju lite personligt hur mycket man behöver. Jag var ganska snabbt nöjd med skidorna och laddade då inför uppvärmning. Som uppvärmning körde jag ca 12 minuter tröskel och kände att jag var riktigt varm när jag skulle starta. Det kändes bra i prologen och jag gick in på plats 15, som även blev slutresultatet i prologen. Jag var riktigt nöjd med prologen! Sedan var det lunch innan kvartsfinalerna skulle dra igång. Jag hamnade i en ganska tuff kvartsfinal och blev 4a i den och alltså tyvärr utslagen. Men jag hamnade på en 17 plats som slutresultat och det är jag nöjd med!

På söndagen så gjorde jag samma procedur med skidtest och uppvärmning. Vi skulle åka 2 varv på en tuff 5 km bana skate. Jag öppnade kontrollerat för att kanske orka öka på varv 2, men kroppen ville inre alls den dagen och energin tog slut för snabbt. Men kul att vara igång med Scandic cup och jag kan ta med mig ett bra resultat från helgen iallafall! /Hugo

 

Vi vill passa på att önska alla som följer "Bakom kulisserna" en riktigt God Jul!

Vi lovar att snart återkomma, "ryktena" placerar oss i Vålådalen och Järpen härnäst för träning och tävling. 

Skribent: Jens Bovéng
Epost: This is a mailto link

fb

guldpartners

 

 NYA intersport 2-radiga i bildfil

  

 fjällräven logo

 

naturkompaniet logo 

 

 ulf_nylanders_bilar logo 

  

 

 

 silverpartners

 

 holmen logo

 

 norra skogsagarana logo

 

 eurocon logo

 

 Garageportexperten_Logo350  

 

mäklarhuset logo

 

 bosch rexroth logo 

bronspartners

 

trimtex logo

  

Postadress:
Hägglunds Ski Team SK - Skidor
Hägglunds Ski Team SK, Åvägen 19
89151 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: +4666054450
E-post: info@hagglundsskitea...

Se all info