Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sara Lagerskog-Eriksson Emma Lundell "i bubblan", snart start i hennes första Scandic Cup, Östersund 5km klassisk distans.

V.1 Ny vecka, nytt år, JVM Test, Scandic Cup och premiär för Emma i Östersund!

14 JAN 2018 21:26
"Bakom Kulisserna" inledde det nya året med fantastiskt fina tävlingar i Östersund, JVM-Test och Scandic Cup stod på agendan. Extra spännande då Emma Lundell gjorde cupdebut! Ännu en krydda blandades i, då söndagens tävlingar nästan "blåste bort"!
  • Skapad: 14 JAN 2018 21:26

Knappt har julmat och nyårs Pommacen hunnit lägga sig på plats på "Bakom Kulisserna" förrän nästa "uppdrag" gjorde sig påmind. Jämtland och "Vinterstaden" Östersund kallade på uppmärksamhet för JVM-test och Scandic Cup för våra juniorer.

Vy över "Vinterstaden" från stadion. Foto: Jens Boveng

Torsdag 4/1

En förtrupp lämnade Övik på torsdag förmiddag för resa genom de Ångermanländska och Jämtländska skogarna, under resan gjorde sig "Skogens Konung" påmind, då "Bakom Kulisserna" höll i ratten fanns dock ingen möjlighet att föreviga ögonblicket..

Väl i Östersund ställdes vallabod i ordning "snabbt som ögat" för att Lovisa (enda som åkte JVM-test) skulle kunna ge sig ut och träna samt testa skidor.

Björn Erikssons arbetsplats i vallaboden, snyggt och prydligt och för stunden ganska "ovallat".. Foto: Björn Eriksson

Fredag 5/1 - JVM-Test D17-20 10km Masstart, Fri stil

Vårt deltagande i JVM-testet bestod precis som under föregående säsong av Lovisa Olsson, som denna gång ställdes inför 10km fri stil, masstart. Loppet avverkades på samma tuffa 5km bana som Östersund även mönstrat inför de kommande distans tävlingarna i Scandic Cup, varje varv bjuder på 158 meters klättring, varav den längsta är 63 meter "i ett svep".

Lovisa gjorde ett mycket starkt lopp och åkte i mål som 12:a i klassen D17-20, bra jobbat!

Lovisa klättrandes på väg ut på det andra varvet under JVM-testet. Foto: Jens Boveng

Under dagen anslöt resterande åkare, en del hann med att heja på Lovisa i spåren medan andra kom direkt till lunch samt därefter tester av banan inför lördagens klassiska distans lopp i Scandic Cup.

Kvällen spenderade våra åkare på vandrarhemmet Jamtli med kortspel samt brädspelet "Kalle med knuff" med mera.. att det är viktigt att "vinna i allt" noterades i tonläge och tilltal de "små liven" emellan.. :)

Medan ungdomarna tävlar i spel, testar vallateamet skidor och vallor gång på gång, på gång, på... Katarina och Sara ligger inte på "latsidan"! Foto: Jens Boveng

Lördag 6/1 - Distans Klassisk stil (D=5km samt H=10km)

Vinter med -7/-9 grader och vackert vinterlandskap med snö i träden och riktigt fina klassiska spår och banor, vallateamet som vanligt med tidig frukost och först på plats.

"Bakom Kulisserna" imponeras över vårt "kostteam" bestående av Lars-Gunnar Books morgonpigga och oförtröttliga vilja att förse våra åkare med frukost (gröt, kokta ägg, smörgåsar, fil, yoghurt och allt vad det nu bjuds på) samt Annika och Mikael Lundell som ordnat middag och kvällsfika med den äran, grymt bra insatser, utan er skulle våra aktiva inte kunna prestera! Skickar härmed en "Tumme upp!"

D17-18 (5km)

Morgonstund har guld i mun och Emmas stund är nu! Först ut av tjejerna då detta var hennes första Scandic Cup, startande som tredje tjej i D17-18 men i mål som första tjej, det bådar gott för resultatet! Emma som under veckorna går vanligt gymnasium till skillnad från många andra i "skidsvängen" på dessa cuper, gjorde en mycket bra prestation och landade ett resultat på 18:e plats, kul och stort grattis!

Emma, glad, trött och frusen efter sin första distans i Scandic Cup. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

Elsa gick ut tio minuter efter Emma och gjorde ett riktigt bra lopp på den tuffa banan, formen ser ut vara på uppåtgående och Elsa var betydlig nöjdare efter dagens lopp än i Boden för några veckor sedan.

Elsa skär mållinjen i ett ännu "morgontött och dovt" Östersund. Foto: Sara Lagerskog-Eriksson

Nästa tjej som också var nöjdare denna gång var Lovisa som startade i ett starkt tempo, som höll under i princip hela loppet, Lovisa åkte in som 8:e tjej, drygt 30 sekunder från prispallen.

Lovisa på väg ut från stadion i första backen, tryck i diagonalen som höll under hela loppet. Foto: Jens Boveng

D19-20 (5km)

Den vanliga startorndningen var återställd, vilket betyder att damerna är först gånger två, Hulda bjöd därmed till dans efter de tre yngre flickorna. Hulda åkte in på en fin 14:e placering och säkrade därmed prisutdelning och Scandic Cup poäng även hon.

Hulda på väg mot mål, den sista uppförsbacken avverkas innan det är dags för målgång. Foto: Jens Boveng

H17-18 (10km)

Ding, dong, lunchklockan är slagen, solen har "gått upp" och det är grabbarnas tur att köra "snötåg" i den fina rälsen som banorna bjuder på denna dag. Isaks tåg har första avgången, Isak som hade en tuff fjolårssäsong kantad av sjukdomar jobbar sig så sakteliga in i rytmen igen, även om det givet tar tid att "bygga upp" en tappad säsong. Isak gjorde även denna gång en "strong" insats och kämpade väl i spåret samt plockade tre placeringar på det andra varvet vilket får tas med som ett styrkebesked! 

Isak på väg ut på sina två varv på den tuffa 5km banan. Foto: Jens Boveng

Nästa avgång var Pontus som för dagen kände sig på "G" och stark, kanske spände Pontus bågen lite väl friskt då han tvärtemot Isak tappade en del på andra varvet i förhållande till det första, men ingen kommer ihåg en "Fegis"! Pontus kämpade dock bra "ända in i kaklet" som någon lite mer känd än "Bakom Kulisserna" sagt i historien. När bågen späns lagom så blir det kanon!

Pontus kommer med full fart in i kurvan innan Arctura backen, innan varvning på stadion. Foto: Jens Boveng

Dryga två och en halv timme efter att Emma gav sig ut på sina 5km var det så dags för Alexander att ge sig ut i spåret för att tampas med 10km tuff klassisk bana och fyra minuter därefter gav sig dagens sista Hägglunds åkare i form av Hugo ut.

Alexander höll ett jämnt och relativt stabilt tempo loppet igenom och placerade sig vid målgång i mittenskiktet av fältet, Alexander kände sig rätt sliten även han efter målgången. Det var som sagt en tuff bana!

Alexander med "Fighting Face", nu kör vi! Foto: Jens Boveng

Hugo öppnade inspirerat och höll ett högt tempo under första varvet, dock tröt krafterna även för Hugo som de tidigare gjorde även för Pontus och andra varvet blev en tuff kamp, Hugo vann dock kampen mot sig själv och kämpade väl ända in i mål.

Hugo i full fart på första varvet, på väg in mot Arctura backen. Foto: Jens Boveng

Killarna hade en lite tyngre upplevelse av dagen än vad tjejerna hade av distansloppet. Det tunga glömdes snabbt vid middagen när killarna fått spendera några timmar med tjejerna, samt givetvis ventilera viss besvikelse. Någon timme med tjejer och "sällskaps spel" så blir de flesta killar dock glad igen, perfekt inför söndagens sprintar! 

Söndag 7/1 - Sprint Fristil (H=1,4km, 1,2km)

Stormvarning och tidigarelagd start.. Temperatur runt -6/-8 grader men en väldigt blåsig dag och därmed klart "chill"!

H17-18 Prolog (1,4km)

Grabbarna fick dagen till ära krama kudden kortast och bjöds på tidig frukost av "L-G", samt därefter upp med Roger och bussen till stadion, ny dag och nya möjligheter - "Let´s sprint!"

Som vanligt startar åkare med bäst FIS-ranking först och i klassen för H17-18 innebär det att Hugo gick tidigast, start före 09.00 hör inte till vanligheterna men trots den tidiga timmen så gjorde Hugo en stabil insats i prologen och åkte in som 27:a och var därmed vidare i tävlingen, nästa start 11:00.

Alexander hann även han med att "dra ut" innan klockan slagit 09.00, bra tryck och stor åkning på "laggen" räckte nästan, men ändå inte fullt ut. Alexander närmar sig nu finalheaten och "Bakom Kulisserna" håller tummarna inför kommande tävlingar i Ulricehamn och Hallby, drygt två sekunder ifrån och plats 33 blev det för Alexander idag.

Alexander fokuserar på start, snart gäller det! Foto: Maria Olsson

Pontus dundrade ut i spåret fem minuter efter nio och höll vanan trogen från lördagen ett gott tempo på skidorna och gjode även han en grymt bra insats i sprintbanan. Pontus landade även han den bästa placeringen hittills under juniortiden i ett sprintkval under Scandic cup och/eller JSM, kul!

Pontus trycker på i starten så snön ryker! Foto: Maria Olsson

Isak stängde herrarnas prolog för Hägglunds vidkommande och precis som Alexander och Pontus klippte även Isak till med ett stort steg framåt i sprintprologerna! Alexander, Pontus och Isak plockade alla flertal placeringar från sina tidigare prologer, kul!

Nu, nu, nu! Isak i startfokus. Foto: Maria Olsson

"Bakom kulisserna" håller tummarna för att killarnas kurva håller i sig med fortsatt utveckling i prologerna, kul och starkt grabbar!

D19-20 Prolog (1,2km)

Söndagens fråga var, har tjejerna någon energi kvar, eller hade de "spillt över" för mycket av sin positiva energi på killarna som behövde lite "pepp" på lördag kvällen?

Hulda levererade svaret 09:24:30! Första Hägglundstjej till start och därmed första Hägglundstjej till finalheat, detta efter en fin tiondeplacering i prologen, nya starter klockan 12:10 på schemat!

D17-18 Prolog (1,2km)

Lovisa följde Huldas inslagna väg och åkte in på en 14:e placering i prologen, trots att motvinden slog rejält på upploppet vid hennes och några fler åkares prolog. Byiga vindar gjorde förutsättningarna lite luriga..

Elsa dundrade även hon på i full fart på banan och "Bakom kulisserna" gläds med Elsa för att det äntligen stämde hela vägen, pang, boom och Elsa vidare till finalheaten, grymt bra!

Emma fick äran att stänga prologen för dagen, klart mycket mer motvind under Emmas start, trots att hon åkte in 15 sekunder på den som startade före Emma räckte tiden inte till vidare åkning och Emmas första Scandic Cup var därmed över, dock helt klart med mersmak!

Emmas sista stavtag innan hon växlar över till skate under sprintprologen. Foto: Maria Olsson

H17-18 Sprint Final (1,4km)

Efter alla avverkade prologer var det så dags för herrarnas finalheat i sprinten, Hugo fick en mycket bra start i sin kvartsfinal och låg upp i första backen bra till som tvåa, dock orkade Hugo inte fullt ut när tempot ökades i toppen på backen. Hugo slutade trea i sin kvartsfinal och totalt 16:e i klassen vilket är ett mycket bra resultat!

Hugo på väg upp i första backen i kvartsfinalen. Foto: Jens Boveng

D19-20 Sprint Final (1,2km)

Vinden tilltog under dagen och om killarna hade det blåsigt om öronen så var det ännu värre för tjejerna, blåst, snö in i ögon och spår, motvind, kallt och dant! Hulda kämpade dock på friskt mot yttre omständigheter och motståndare, denna dag fanns dock inte det lilla extra för att ta sig vidare till semifinal, Hulda åkte in som fyra i kvartsfinalen och slutade som total 16:e åkare i klassen, precis som Hugo.

Hulda i ett litet trångt läge på väg upp för första stigningen i sprintbanan. Foto: Jens Boveng

D17-18 Sprint Final (1,2km)

En halvtimme efter Huldas sorti var det så dags för Elsa och Lovisa att ge sig i kast med sin kvartsfinal, desstom ställdes de mot varandra i kvartsfinalen vilket kanske inte var det roligaste, men ändock ett faktum. Tjejerna gjorde en grymt fin och spännande kvartsfinal och Elsa lade in högsta växeln på väg upp i första backen, med Lovisa "hack i häl". Tre tjejer gick ifrån varav Elsa och Lovisa var två. In mot upploppet kom Hanna Abrahamsson, Elsa, Lovisa samt strax bakom Svea Holmbom, där Lovisa visade sig vara snäppet starkare än Elsa, som tyvärr även fick se sig omåkt av Svea med tre tiondelar. Lovisa tvåa i kvartsfinalen och Elsa fyra, placerade Elsa som total 20:e tjej, riktigt, riktigt roligt att se kvartsfinalen med två tjejer från Hägglunds vidare, synd att de ställdes mot varandra dock..

Elsa först in i backen ned mot upploppet, Lovisa samlar fart i suget bakom. Foto: Jens Boveng

Lovisa fick en rätt dålig start i sin semifinal, samt att hon fick bromsa för en åkare som passerade framför strax efter start, Lovisa kom in som sista åkare i "heatet" inför första klättringen och fick därefter kämpa för position, tyvärr utan framgång. Lovisa slutade sexa i sin semi och därmed total 12:a, vilket är ett mycket bra resultat.

Lovisa försöker att täppa igen luckan för att ta sig uppåt, men kraften fanns inte riktigt kvar. Foto: Jens Boveng 

Åkarnas egna kommentarer om helgen i Östersund:

Elsa Forsberg (D17-18)

Helgen i Östersund kändes som ett kliv framåt för min del. Cupen i Boden gick trögt och har inte fått någon fart på kroppen sedan dess. Roligt att det kunde lossna lite till denna cup. Under lördagen kunde jag genomföra en sådär tävling där kroppen inte var helt med. Men med fina skidor under fötterna kunde jag ändå ta mig i mål och känna mig nöjd utifrån dagens förutsättningar. Söndagen bjöd på blåsigt väder men jag lyckades åka in på en tid i prologen som tog mig vidare till kvartsfinalerna, äntligen! Där tog det tyvärr slut för min del, nöjd över en bra genomförd kvartsfinal men samtidigt besviken då jag ändå inte var så långt ifrån att ta mig vidare till semi. Sammanfattningsvis en rolig helg med bra skidor och service, tack! 

Emma Lundell (D17-18)

Så var också min Scandic cup premiär gjord och vilken rolig helg det blev! Fantastiskt fin stadion. Roliga, tuffa och utmanande spår, helt i min smak. En helg jag skulle få se och lära av, vilket jag verkligen fick göra. Stora startfält med riktigt duktiga åkare betyder hårt motstånd. Jag är otroligt nöjd över min insats och verkligen så glad över lördagens resultat. Plötsligt blev jag besviken över att ha missat att få ta del av prisbordet med 3,5 sekunder. Vem hade trott det innan? En helg jag kommer att minnas, länge.

Lovisa Olsson (D17-18)

Scandic cup och JVM-test i Östersund blev en lyckad helg för min del. Jag är nöjd över alla tre loppen som jag körde. Jag hade en bra känsla i kroppen så det var kul! Nu laddar jag om och taggar upp inför nästa cuphelg i Ulricehamn.

Hugo Eriksson (H17-18)

Ännu en helg med Scandic cup tävlingar är över. Tyvärr hade jag inte någon superbra form denna helg så resultaten blev inte så framskjutna som jag hade hoppats på kanske. Men jag gjorde det jag kunde och är ändå relativt nöjd med söndagens sprint. Det blev en rolig helg om inte annat!

Alexander Gidlund (H17-18)

Helgen i Östersund blev både upp och ner för min del. Tävlingarna började på lördag med 10km klassiskt på en riktigt tuff bana. Blev en tung tävling för min del då kroppen inte var på min sida tyvärr. På söndagen var det sprint i fristil. Nöjd med min åkning under prologen men jag hade tyvärr inte sekunderna på min sida så slutade 33a. Tre placeringar ifrån avancemang. Tar med mig känslan från prologen till nästa cup helg som går i Ulricehamn.

Isak Seijsing (H17-18)

Roligt att avsluta ett fint jullov med att fara till Scandic cup i Östersund. Jag tycker banorna var tuffa men roliga. Distansen var en hemskt jobbig historia, men vad jag vet heter jag Isak ändå. Sprinten var även den tuff men ändå ett steg i rätt riktning. Bra stämning i teamet då det var många åkare som gjorde fina resultat vilket leder till härliga leenden runt middagsbordet. Bra prestationer även utanför spåret. Summan av kardemumman en fin helg.

Pontus Wikström (H17-18)

Nu är vår andra Scandic cup helg av klarad. Lördagen gick inte super bra på grund av att jag startade alldeles för fort och halvvägs in i loppet så tog orken slut. Men jag hade väldigt bra skidor under lördagen. Under söndagens sprint så gick det lite bättre men tyvärr så gick jag inte vidare. Tycker det var oerhört svårt och värma upp inför sprinten på grund av blåsten som var. För så snabbt man stanna till blev man lite kall och det gjorde så jag kanske inte var helt varm inför sprint kvalet.

Hulda Forsberg (D19-20)

Helgen i Östersund kom med positiva besked, jag valde att stå över JVM-testet på fredagen då jag kände att det kunde bli tufft att tävla tre dagar i rad. Känslan i kroppen har inte varit den bästa på senaste tiden, därför satsade jag på att fokusera på Scandic cup tävlingarna vilket levererade positiva besked om att formen är uppåtstigande. Distansen var en otroligt tuff bana, men med bra skidor kunde jag kämpa mig till en 14:onde plats vilket jag är nöjd med. 


Sprinten förväntades att gå i storm, vilket jag fick känna på lite i kvartsfinalen då jag gick vidare från prologen som nummer 10. Dock i kvarten fick jag möta hårt motstånd och orken att fightas mot vinden och konkurrenterna fanns inte där för stunden. Men jag är glad över helgen, men hade hoppats att få åka en semifinal! 

Bakom Kulisserna summerar:

"Bakom Kulisserna" sammanfattar en riktigt fin och trevlig helg med många fina prestationer och resultat, vi gläds också åt det fina samarbete som finns i gruppen av både åkare och föräldrar, mycket glädjande!

Vi ser fram emot kommande veckor tillsammans!

Skribent: Jens Bovéng
Epost: This is a mailto link

fb

guldpartners

 

 NYA intersport 2-radiga i bildfil

  

 fjällräven logo

 

naturkompaniet logo 

 

 ulf_nylanders_bilar logo 

  

 

 

 silverpartners

 

 holmen logo

 

 norra skogsagarana logo

 

 eurocon logo

 

 Garageportexperten_Logo350  

 

mäklarhuset logo

 

 bosch rexroth logo 

bronspartners

 

trimtex logo

  

Postadress:
Hägglunds Ski Team SK - Skidor
Hägglunds Ski Team SK, Åvägen 19
89151 Örnsköldsvik

Kontakt:
Tel: +4666054450
E-post: info@hagglundsskitea...

Se all info